A Derby a versenyek versenye

Pecsiistvan

Pécsi István neve a legtöbb lovas számára egyet jelent a legizgalmasabb lóverseny-közvetítésekkel. A Kincsem Nemzeti Lóverseny Kft. ügyvezetőjét a közelgő Ügető- és Galopp Derby kapcsán kérdeztük arról, hogy mit jelent neki a Derby, illetve hogy miért érdemes minden lovasnak ellátogatnia az idei Derby Fesztiválra.

„Mindenkinek, aki hozzám hasonlóan foglalkozik a lóversennyel, a Derby a versenyek versenye, az egész szezon csúcspontja, mindegy, hogy idomárról, zsokéról, hajtóról, tenyésztőről, vagy futtatóról beszélünk, hiszen mindenki, aki elkezd foglalkozni ezzel a sporttal, Derbyt szeretne nyerni. A Derby tehát kiemelt, hihetetlenül fontos esemény.

Persze nekem, mint versenyszervezőnek és fogadásszervezőnek minden évben különleges, és mégis minden évben más. 1994. és 2015. között az összes Galopp Derbyt én közvetíthettem és jó néhány Ügető Derbyt is. A rendezvény és a kísérőesemények és is sokat változtak. A sport mellett egyre fontosabb társadalmi esemény lett a Derby, az utóbbi években pedig a divat is egyre nagyobb szerepet kap.

Különleges Derby divatot szeretnénk az évek alatt felépíteni, kialakítani, ami kicsit egyedülálló, kicsit magyaros. Nem az angol, kicsit konzervatív, kicsit jelmezbálos ascoti viseletekre kell itt gondolni, hanem inkább kicsit extravagáns, különleges legyen az öltözék, és kalap mindenképp szerepeljen az összeállításban a hölgyeknél és az uraknál egyaránt. Öröm látni egyébként, hogy évről évre egyre elegánsabb a közönség. Szeretnénk eljutni oda, hogy a Derby legyen a legnagyobb olyan sport- és társadalmi esemény, ahol igazán elegáns a közönség.

Derby Kalap
Extravagáns, különleges öltözék kalappal - ez a Derby divat

Ennek jegyében kalapversenyt hirdettünk. Itt, a Kincsem Parkban is lehet majd kalapokat készíteni, és külön díjazzuk azokat, akik kalapban érkeznek. Szombaton lesz kalapverseny, vasárnap pedig divatmustra, amikor a komplett öltözéket fogjuk díjazni.

35166868 1971368669550564 2562703932077899776 O
A kalapversenyben ingyenes belépőt nyerhetsz a Derby Fesztiválra

Ami a lovakat illeti, túl vagyunk nevezéseken, törléseken, előfutamokon mind a galopp, mind az ügető esetében, de egyik szakágban sem tudnám megmondani, ki lesz az idei Derby győztese.

Az ügetőn néhány éve már négy éves lovak futják a Derbyt. Ez olyan szakmai változás volt, ami jótékony hatással volt a színvonalra. Az idei mezőny rettenetesen kiegyenlített, több olyan ló is van, aki esélyes a győzelemre. Elsőként Villám Ville neve ugrik be, aki tavaly Ügető Ligát nyert háromévesen, és egész évben készül arra, hogy a Derbyben győzni tudjon. De nem lesz könnyű dolga, mert nagyon sok ló jött fel az élmezőnybe. Valentino vezeti a listát, de ott van még White Lady, Villemijn SB, valamint a tavalyi nagy ellenfele, Veronica Fling. Nagyon színvonalas és kiegyenlített Derby mezőnyről beszélünk.

Ugeto
A Lady Flame Díj befutója

Ha azt mondtam, hogy az ügetőn nehéz megtippelni, ki lehet a nyerő, a galoppon kétszer ilyen nehéz dolgom van. Olyan körbeverések történtek az előfutamok alatt, amelyeknek köszönhetően nagyon kiegyenlítettnek tűnik a mezőny.

A korosztályban a legmagasabb formát Tour To Paris futotta, aki veretlen ló, kétévesen három versenyt nyert, háromévesen kettőt, többek között a Nemzeti Díjat, viszont a menedzsment úgy ítélte meg, hogy gondjai lehetnek a távbírással, ezért őt nem is nevezték a Derbyre. A legmagasabb formában lévő ló tehát nem lesz ott a Derbyn. Viszont jönnek fel folyamatosan a többiek.

Június első hétvégéjén futották az Alagi Díjat, a Derby utolsó nagy előfutamát, ahol Csalán nagyon magabiztosan győzött. Én papírforma alapján azt mondanám, hogy Csalán az első számú favorit, de a szintén magyar tenyésztésű Esti Fény is ott lehet az élmezőnyben. A kancák közül most La Lianga futott komoly formát. Rolex Boy két versenyt is nyert és megmutatta, hogy jó távbíró ló, de az Alagi Díj hétvégéjén nagyon gyengén muzsikált. Három héttel a Derby előtt Overdose lánya, Rose Fire remek stílusban győzött 2000 méteren, így ő is ott lesz az esélyesek között.

A Derby egy olyan esemény, ahol minden lovasnak itt a helye. Mindhárom napon a legjobb lovak, a legjobb zsokék és hajtók állnak starthoz. A mindenkori Derby egyszeri és megismételhetetlen verseny, gyakran ez a néhány perc eldönti egy ló, zsoké vagy tréner jövőjét.

A fogadás pedig szorosan hozzá tartozik a lóversenyhez és a Derbyhez. Egy jól bevált rendszerrel dolgozunk, hogy a profik mellett a kezdő fogadókat is ki tudjuk szolgálni és segítséget tudjunk nekik nyújtani abban, hogyan tudnak fogadni. Nyitva lesz és ingyenesen látogatható a Turf Szalon.

Az idei Derby hétvége már pénteken kezdetét veszi, hiszen negyedik alkalommal futják a Kincsem Park Agárderbyt. Öt nappal korábban a Kincsem Parkban három agárfutamot rendezünk, ahonnan az első és a második helyezettek jutnak be a pénteki Agárderby döntőjébe.

És ha már a számoknál tartunk: idén a 104. Ügető és 96. Magyar Derbyt futják a lovak. Persze galopp Derbyt magyar tréningben lévő lovak már régebb óta futnak, de a világháborúig az Osztrák-Magyar Monarchia Derbyjéről beszélhetünk, amelyet Bécsben tartottak.

Idén is nagyon komplett családi rendezvénnyel várjuk az érdeklődőket, ahol a kétévestől a 102 évesig mindenki megtalálja magának a szórakozást. A legkisebbeket rengeteg ingyenes gyermekprogram várja, hogy addig a szülők zavartalanul élvezhessék a futamokat. És persze nem tudunk eltekinteni attól, hogy a Derby ideje alatt javában zajlik a Labdarúgó Világbajnokság, októberben pedig Birkózó VB-t rendez majd Budapest. Ennek jegyében egy nagy sátorban várjuk a futball, a magyar fejlesztésű Teqball, és a birkózás kedvelőit. Neves sztárbirkózók is itt lesznek és nagy kivetítőkön folyamatosan láthatóak lesznek a Labdarúgó VB eseményei.

A színvonalas futamok mellett igazi kavalkád gondoskodik a szórakozásról. Éhen senki nem marad, hiszen a Foodtrackek ezúttal is hozzák majd az utcai gasztronómia legjavát. Ismét lesz pónigalopp, bemutatót tart a Nemzeti Lovas Színház, és megrendezzük a Civil Derbyt, ahol tandem ügetőkocsival versenyezhetnek azok a szerencsés jelentkezők, akiket kisorsoltunk. Igazi látványosságnak ígérkezik a római kocsik versenye, de nem árulhatok el mindent, kell hagynom meglepetést azoknak is, akik kilátogatnak a Kincsem Parkba a Derbyre. Az biztos, hogy különleges atmoszférája lesz ennek a hétvégének.

A pénteki versenynap gyereknap, amikor ingyenes a belépés, de a szombati és vasárnapi versenynapokra is azt mondhatom, hogy jelképes összegű a belépő. Azok, akik nem tudnak kilátogatni a Kincsem Parkba, a Sport Televízión élőben követhetik a futamokat.„

Fotók: Kincsem Park

Kapcsolódó cikk
Kommentek