Szegényebb lett a hazai lóversenysport: elhunyt Szőke Vince

Szokevince kiemelt

Türelemmel viselt hosszú betegség után elhunyt Szőke Vince (1954 – 2020) állattenyésztő üzemmérnök, Magyar Derby győztes futtató, versenyintézőségi tag.

Szőke Vince 1981-ben került a Magyar Lóverseny Vállalathoz, istállócsoport vezetőként helyezkedett el a Kincsem Parkban, majd Alagon folytatta a munkát. Ezekben az években ismerte meg a versenytechnika alapjait. Angol nyelvtudásának, kifinomult stílusának és tárgyalókészségének köszönhetően jó nemzetközi kapcsolatokat teremtett, ezeket remekül tudta kamatoztatni a rendszerváltás időszakban. Dolgozott Amerikában a Santa Anita Parkban, a Pegazus Lóértékesítő irodában, ahol komoly tapasztalatra tett szert a versenylovak értékesítésében és négy évig, 1989-ig vezette a dióspusztai angol telivér ménest.

A rendszerváltás új lendületet adott karrierjének. Kapcsolatai révén sok segítséget nyújtott az import lovak behozatalában. A Magyar Lovaregylettel együttműködve érkezett hazánkba a későbbi sikeres fedezőmén Jolly Groom, és aktív szerepe volt a Kentaurs Farm egyedülálló hazai és nemzetközi sikereiben is.

Többre vágyott és egyéni ambícióit megvalósítva importált és futtatott, komoly sikerrel. Első lova, Favoured Nations pályarekorddal nyerte Pozsonyban a nagyíjat, Finavon 1993-ban a Magyar Derbyt. Évekig a St. moritzi meetingre utazó magyar lovak és csapatok koordinálásában nyújtott segítséget, míg az elmúlt években a Kínába történő lóértékesítésben vett részt.

Súlyosbodó betegsége ellenére az elmúlt években versenyintézőségi tagként segítette a galoppsportot, utoljára a 98. Magyar Derby napján volt szolgálatban, így még láthatta atyai barátjáról elnevezett futamot, a Patay Sándor Emlékversenyt és a Derbyt.

Forrás: Kincsem Park

Kapcsolódó cikkek
Kommentek