Lefutották a 2020-as Ügető és Galopp Derby-t

Faust3

Az ügetők között mezőhegyesi Atomanti M szerezte meg az első helyet, míg a telivérek között igazi meglepetés győzelem született.

Atomanti M a 106. Magyar Ügetőderby győztese

Hazánk legtradicionálisabb tenyészhelyén, a Mezőhegyesi Állami Ménes Kft. színében született Atomanti M nyerte a 106. Magyar Ügetőderbyt a Kincsem Parkban. Goran Zolnaji idomítottja az utolsó ötszáz méteren elsőként indított, majd a befutóegyenes elején akkora előnyt szakított ki magának, hogy Adriana Asti már nem tudta utolérni. A harmadik helyre a második favorit Alfa Boy jött fel.

Atomanti M sikere azért is értékes, mert Mezőhegyes utoljára több mint két évtizede, 1999-ben Csábos révén tudott Ügetőderbyt nyerni még a régi pályán. A nagymúltú ménesben az elmúlt szűk tíz évben kezdtek el ismét ügetőlovakkal foglalkozni.

Derby nyerok FB banner 1920x1080 ugeto atomanti m 1024x577

Faust nyerte a 98. Magyar Derby-t

A 98. Magyar Derby mezőnye 19 órakor startolt el, a feszültség szinte tapintható volt a lelátón. Az Intergaj istálló színeiben induló hároméves Faust az indítást követően az élre tört és diktálta a tempót Tomas Lukásekkel a nyergében, majd az egyenesre fordulva tartani tudta pozícióját, ezzel a mezőny meglepetés lovaként start-cél győzelmet aratott jó lefutási idővel. Mögötte a Nemzeti Díjat nyerő Bánk ért célba Zdenko Smidával, őt Ribárszki Sándor idomítottja, Lucifer követte Alberto Sanna-val.

Maronka Gábor így idén harmadik Derby győzelmét ünnepelte Merion és Quelindo után. „A versenynappal maximálisan elégedett vagyok, összességében jól szerepeltek a Derby és Divat Hétvége harmadik napján az idomításomban álló telivérek. Gyakorlatilag szinte mindenki kihozta magából a maximumot. Egyértelmű volt számunkra, hogy Faustban megvan a távbírás, ehhez kellett hozzáerősítenünk, így elsősorban hosszútávú munkákkal készült. Ezt követően a gyorsaságán javítottunk állandó munkalovasával, Szőke Tamással, rajta kívül a 2018-as Magyar Derby nyerő zsoké, Nagy Tamás is felült rá időnként. A zsoké kiválasztása sem okozott nehézséget, több remek lovas is van a pályán, de Tomas Lukásekkel évek óta jó viszonyt ápolunk, bízik a lovainkban és mi is benne. Nem volt kérdés, hogy most is őt szeretnénk a nyeregben látni. A taktikánk nem volt bonyolult, ha valaki csinál egy jó tempót a mezőnyből, akkor beülünk mögé, ha nem, akkor diktáljuk magunknak – végül az utóbbi valósult meg. A versenyt megelőzően számítottunk rá, hogy az első három hely valamelyikére odaér, legutóbb a harmadosztályú Silver Frost Hendikepben remek lefutási idővel nyert, ami nagyon meggyőző volt számunkra, de tisztában voltunk vele, hogy erősebb háromévesekkel még nem futott együtt.

Pontos terv még nincs arról, hogy hol fog legközelebb indulni, az is elképzelhető, hogy a St. Leger lesz a következő állomás. Mindenképpen szeretnénk, ha futna még egy versenyt idén, de inkább a jövő évre koncentrálunk, egyelőre nem szeretném idősebb lovakkal összetenni. Hagyjuk, hogy regenerálódjon és a saját tempójában készüljön” – mondta Maronka Gábor idomár.

Derby nyerok FB banner 1920x1080 galopp faust 1024x577

Forrás és fotó: Kincsem Park

Kapcsolódó cikk
Kommentek