Szotyori Nagy Kristóf: a díjugrató, aki ezer szállal kötődik a lóversenyzéshez

Szotyorinagykristof Kiemelt

Valóban a Derby minden lósport esemény csúcsa? A legemlékezetesebb Derbykről és telivérekről beszélgettünk Szotyori Nagy Kristóffal, a Díjugrató Szakág vezetőjével, aki elárulta, rengeteg szál fűzi a galopphoz.

„A lósportnak nem csak Magyarországon, de szerte a világon mindenütt a legnagyobb eseménye a Derby. Egyedi és csak egyszer lefutható verseny a lovak életében, hiszen kizárólag hároméves ló futhat és egy nemzet Derby-jében csak egyszer vehet részt. Egyszeri és megismételhetetlen megmérettetés ez.

A Derby hagyománya, a múltja és az, hogy több mint száz éve rendezik a lóversenysportnak ezt a kiemelt futamát, annyira kiemeltté és ismertté tette, hogy a köznyelvben a laikus, lóhoz nem értő ember számára is figyelemfelkeltő esemény.

Európán belül Angliában az Epsomi Derbyt mindenki ismeri, de Európa összes országában, ahol van lóversenyzés, a Derby kiemelt esemény. Természetesen a magyar lósportnak is nagyon komoly múltja és hagyománya van. Az 1800-as évektől, Kincsem tündöklésétől számíthatjuk azt, hogy ismertté vált a magyar lósport, és ez a világháborúk között és után sem változott. Sőt, még a második világháború után sem tűnt el – köszönhetően dr. Fehér Dezsőnek, aki évtizedeken keresztül vezette a magyar lóversenyzést, építette a Derby hírnevét és nem hagyta, hogy elsorvadjon a népszerűsége. Ő az, aki mind az Ügető, mind a Galopp Derbyt kiemelt eseménnyé tette – még egy olyan rendszerben is, ahol a lónak nem osztottak szerepet.

A Derby távja is szinte minden országban 2400 méter. Ez két-két és fél perces futam le tudja kötni bárki, még a nem lovas nézők figyelmét is. Maga a versenyzés, hogy ló a ló ellen küzd, a látvány, a színes mezek még a lóversenysportban járatlan érdeklődők számára is érdekessé, izgalmassá és felejthetetlen élménnyé teszik a Derbyt.

Pegazus Szotyori
Szotyori Nagy Kristóf és Pécsi István a 2018-as Lóverseny Gálán - Fotó: Vonczem Gabriella

És persze könnyen lesz az embernek kedvence. Minden Derbynek van egy felvezetése, parádéja, ahol bemutatják a lovakat, illetve a Turf magazinban is részletes információ található a telivérekről. A lósporthoz pedig hozzá tartozik a fogadás is. Ez a sok tényező így együtt képes a Derby idején sok tízezer ember figyelmét felkelteni és fenntartani.

A Kincsem Park nagyszerű területen van, olyan infrastruktúrával, ahova valóban érdemes kimenni és kellemesen szórakozhat az egész család vagy baráti kör.

Én magam is ellátogatok a Derbyre minden évben, sőt, megpróbáljuk a lovassport szakágak rendezvényeit is úgy alakítani, hogy minél kevesebb verseny essen erre a hétvégére, hogy minél több lovassportban aktív lovas ott lehessen a Kincsem Parkban.

Általában van kedvencem, van ló, akinek drukkolhatok az adott mezőnyben – általában a lovas baráti körből. És bár nem vagyok nagy szerencsejátékos, úgy gondolom, hogy a fogadás is hozzá tartozik a lósporthoz és a Derby naphoz, így ilyenkor fogadni is szoktam. Nem a nyeremény miatt, hanem az izgalom és az élvezet kedvéért, hogy még izgalmasabb legyen a szurkolás.

Szotyori Kp
Szotyori Nagy Kristóf és felesége, Borsó Ágnes fiaiknak, Márknak és Zalánnak is átadják a lovak és a lóverseny szeretetét

Talán kevesen tudják rólam, hogy a gyerekkoromat a galoppon töltöttem, hiszen nagybátyám és édesapám is telivértenyésztéssel és -futtatással foglalkozott.

Szotyori1990
Kedves emlékek az 1990-es Magyar Derbyről

Nagybátyám, Babochay György a Szenttamási Ménest vezette, két Derby győztest is tenyésztett: Arénát és Turbót, akik koruk legjobb lovai voltak. De édesapám, Szotyori Nagy Tamás és csapata, a Vadaskerti Ménes sikere egyedülálló, hiszen négy derbynyerőt neveltek ki egyhuzamban, azaz 1987. és 1990. között az ott tenyésztett és az ő tulajdonukban álló lovak nyerték a Derbyt. Láthattam őket, követhettem az életüket a születésüktől kezdve a felnevelésükön, majd kibontakozó versenykarrierjükön át a Derby győzelemig. Ez a sikersorozat egyedülálló Európában. Ennek a négy derbygyőztes lónak a mai napig ott a képe a lovardámban. Talán nem voltak koruk legnagyobb tehetségei, talán nem ők voltak a legnagyobb képességű lovak, de a szisztematikus munka és a felnevelés, meg persze egy kis szerencse révén elérték a legnagyobb sikert, amiről csak egy telivér álmodhat. Ők Torockó, Tabán, Jagelló és Pendragon. Beírták magukat a lósport történelmébe. Nekik is köszönhető, hogy a lósport több évtized távlatából is közel áll a szívemhez.”

Szotyori Derbygyőztesek
A Magyar Derby győztesei - fotó: Szotyori Nagy Kristóf
Kapcsolódó cikkek
Kommentek