Titokzatos lórablás Csehországban

Zazou 2

Március harmadikán ismeretlenek ellopták a Prága közelében fekvő Darhorse méneséből a magyar tenyésztők számára is jól ismert fedezőmént, Zazou-t – jelentették a cseh hatóságok. A mén az oroszbarát csecsen elnök, Ramzan Kadirov tulajdona, akinek a vagyonát 2014-ben zárolták.

A 16 éves Zazou (GER) fantasztikus származással rendelkezik, hiszen apja, a több fedezőmént is adott Shamardal, anyja pedig a Lomitastól származó, 90,5 GAG számmal rendelkezett Zaza Top. A gyönyörű küllemű Zazou a „kékvérű” lovakat tenyésztő, a kávéjáról ismert Jacobs család Fährhof ménesben született. Ezúttal a szerencse is a tenyésztők mellé szegődött és kiváló versenyló vált a ménből, aki Olaszországban, a Premio Romában szerezte meg a Group 1-es győzelmét. Emellett több, szintén Group 1-es versenyben ért el helyezést hosszú pályafutása alatt: második lett a Német Derbyben és Rheinland-Pokalban, harmadikként ért célba a Hong Kong Cupban, a Criterium de Saint-Cloudban és a német Großer Dallmayr-Preisben, valamint ötödik helyen zárt a Dubai World Cup-ban. Ezeken kívül Group II és Group III-as győzelmek is állnak a neve mellett.

Kadirov négyévesen, 2011 augusztusában vásárolta meg a Waldemar Hicks tréningjében állt lovat a német boksz- és motor-, illetve autósportból is ismert sportmendzsertől, Wener Heinztől, amelyet ezután 2014-ig futtatott. Zazou versenykarrierje során mintegy 1,2 millió eurót (mai áron 455 millió forintot) keresett.

Zazou 1
Zazou egy hajszállal maradt le a második helyről a Hongkong Cupban

Tenyészkarrier

Fedezőméni pályafutását 2016-ban kezdte meg a csecsen elnök négy évvel korábban megvásárolt és a cseh fővárostól mintegy 50 kilométerre fekvő Darhorse ménesben, ahol rajta kívül még három istállótársa, Mikhail Glinka, Dux Scholar és Majestic Missile is várta a kancákat.

Természetesen az ilyen kiváló származással és versenyeredménnyel rendelkező, valamint jó természetű fedezőmén nemcsak a cseh, hanem a régió, köztük a német, a svájci, a lengyel, a skandináv, valamint a magyar tenyésztők érdeklődését is felkeltette, így a magyar kancatulajdonosok az elmúlt években több kancát is kivittek Csehországba fedeztetésre. Az első csikók pályára lépése, azaz 2018 óta összesen 11 utódja futott a Kincsem Parkban, amelyek közül három magyar tenyésztésű. A legjobbnak Golden Boy bizonyult, aki kétévesen megnyerte a Kerekes Gábor Emlékverseny - Magyar Kétévesek Nagydíját, illetve másodikként végzett a legnagyobb hazai kétéves futamban, a Szent László Díjban, majd háromévesen negyedik lett a klasszikus Nemzeti Díjban. Rajta kívül Szumátra, Boy Z és My Little Zazou nevű utódjai is eredményesen futottak a Kincsem Parkban. 2022-ben összesen öt kétévese mutatkozott be nálunk. Eddig azonban Zazou még nem adott nemzetközi szinten is kiemelkedő képességű utódot.

Zazou 4

Zárolt vagyon

Az orosz születésű és Putyint támogató Kadirov 2014-ben szembesült azzal, hogy a Krím orosz megszállása után bevezetett európai uniós szankciók őt is érintik, ezért csehországi vagyonát zárolták. Ismeretes, hogy már tavaly, néhány nappal az Ukrajna elleni orosz támadás előtt két oroszul beszélő férfi megjelent a ménesben és megpróbálta elvinni Zazout, valamint Mikhail Glinkát. A ménes alkalmazottai azonban ezt akkor megakadályozták. A legtöbben ezért azt feltételezik, hogy a ló mostani elrablása mögött Kadirov állhat. A cseh rendőrség jelenleg is nyomoz az ügyben.

A hír nemcsak a cseh és a közép-európai lóverseny világát döbbentette meg, hanem Európa legnagyobb lóversennyel rendelkező országaitól kezdve Amerikáig tucatnyi médiumban beszámoltak róla.

Ki lehet futtató?

Az ilyet kétes megítélésű tulajdonosok megjelenése a legtöbb országban fejtörést okoz az ottani lóversenyüzemnek és bizonyára Kadirov sem véletlenül alakította ki futtatói, illetve tenyésztői bázisát Csehországban, hiszen Nyugat-Európában nem valószínű, hogy ezt megtehette volna. Habár az emberi jogok betartásával finoman szólva is hadilábon álló országokból – így egyebek között Szaúd-Arábiából vagy az Egyesült Arab Emirátusból - érkező dúsgazdag tulajdonosok felett a legtöbb sporthoz hasonlóan a lóverseny világában is szemet hunynak. Sőt. Jelenleg a világ legmagasabb díjazású lóversenye a 20 millió dolláros Saudi Cup (előtte jó ideig a Dubai World Cup viselte ezt a címet), ahol idén februárban a legjelentősebb lóversennyel rendelkező országokból érkező tulajdonosok közül is jó néhányan mindenféle lelkiismeretfurdalás nélkül futtatták a lovaikat a gigászi nyeremény reményében.

Zazou 5
Tréningben Hongkongban - Zazou a baloldalon

Fotó: Gabriella Vonczem Photography

Kapcsolódó cikkek
Kommentek