A Hármas Korona bűvöletében

VG galopp illusztracio

Miközben Európa nagy részében a Hármas Koronának még csak az első ágát futották le, Észak-Amerikában már a középső ágnak számító Preakness Stakes-t is megrendezték a hétvégén, három hét múlva pedig már az utolsó ágra, a Belmont Stakes-re is sor kerül.

A Hármas Korona a hároméves telivérek legnagyobb erőpróbája, amelynek során egyre növekvő távokon, vagyis tradicionálisan az 1600 méteres 2000 Guineas-ben, a 2400 méteres Derby-ben és a 2800 méteres St. Legerben találkoznak egymással az évjárat legjobbjai. A három futamból az elsőt tavasszal, a második nyáron, míg az utolsót ősszel rendezik meg. Ebből is látszik, hogy Hármas Koronát nagyon nehéz nyerni, hiszen ehhez arra van szükség, hogy egy ló korai és gyors legyen, majd jól regenerálódjon, rendelkezzen emellett távbírással, szegődjön mellé a szerencse, illetve csúcsformáját és jó egészségét az év végéig meg tudja őrizni, azaz a szervezete acélos legyen.

A Hármas Korona elképzelése is Angliából származik és azt a lóversenyzés őshazájában sem könnyű elnyerni. Legutóbb több mint ötven éve, 1970-ben sikerült a legendás Nijinskynek. Azóta hárman – Nashwan (1989), Sea the Stars (2009), and Camelot (2012) – is eljutottak már az első két ág megnyeréséig, de végül a St. Legerben alulmaradtak.

A magyar Hármas Korona

Az angol szabályokat és versenyrendszert számos országban követik, így egyebek között Magyarországon is, ahol a májusi Nemzeti Díj, a július első vasárnapján rendezendő Magyar Derby és az október elejére kiírt Magyar St. Leger jelentik a korona három ágát. A magyarországi lóversenyzés 1827-es kezdete óta öt Hármas Korona-nyerőt tarunk számon, nevezetesen Try Wellt (1936), Bilbaót (1977), April Sunt (1999), Saldenzart (2007) és Quelindót (2015). Annak, hogy nincs több ló a listán, az egyik oka, hogy 1921 előtt a magyar és az osztrák versenyüzem közösen működött és a Derbyt Bécsben futották, így nem is születhetett volna magyar Hármas Korona nyerő.

Idén Mágnás Miska győzött a Nemzeti Díjban, aki származása alapján inkább középtávú, így számára nagy kérdés, hogy rendelkezik-e a Derby, majd a St. Leger megnyeréséhez szükséges távbírással.

Más országokban a helyi adottságokhoz, hagyományokhoz és mentalitáshoz alkalmazkodva változott a Hármas Korona. Franciaországba például a harmadik ágnak hol a Grand Prix de Paris-t, hol az Prix de l’Arc De Triomphe-ot tartják, amelyekben viszont már nemcsak háromévesek, hanem idősebb lovak is részt vesznek.

Saldenzar
Saldenzar

Az amerikai álom

Az Amerikai Egyesült Államokban még ennél is jobban különbözik az angoltól a Hármas Korona. Itt ugyanis május első szombatján a Kentucky Derby az első állomás 2000 méteren, majd két héttel később már futják is a második ágat, a Preakness Stakes-t a Pimlico versenypályán Marylandben 1900 méterre, végül ezután három héttel már New Yorkban, a Belmont Stakes-ben állnak starthoz a legjobbak a leghosszabb, 2400 méteres távon. Ez a sorozat különösen megterhelő és kevesen vállalják a részvételt. Ha azonban egy telivér már megnyerte az első két ágat, akkor az utolsó futamot magyar mércével nézve felfoghatatlan nagy várakozások és média figyelem előzi meg.

Az amerikai lóversenyben eddig összesen 13 Hármas Korona-, vagy ahogy ott nevezik Triple Crown-nyerőt tartanak számon: Sir Barton (1919), Gallant Fox (1930), Omaha (1935), War Admiral (1937), Whirlaway (1941), Count Fleet (1943), Assault (1946), Citation (1948), Secretariat (1973), Seattle Slew (1977), Affirmed (1978), American Pharoah (2015), és Justify (2018).

Derby Kentucky-ban

Idén május 7-én, 3 millió dollár (1 milliárd forint) összdíjazás mellett futották le a Kentucky Derby-t, amelyet a második legszélsőbb esélynek (80-1) tartott Rich Strike (Keen Ice-Gold Strike) nyert meg. A győzelmet ráadásul Amerikában szokatlan módon szerezte meg Sonny Leon zsoké irányításával, ami annyit jelent, hogy nem az élmezőnyben helyezkedve, hanem hátulról, a befutóegyenesben a lovak között cikázva galoppozott az élre a célig. Az eset annyira példanélküli, hogy az erről szóló felvételt már 2 millióan megnézték:

A győztes apja, Keen Ice nemcsak azért emlékezetes a lóversenyrajongók számára, mert kiváló versenyló volt, hanem azért is, mert képes volt egyszer megverni a Hármas Koronát nyert, legendás American Pharoah-t a Travers Stakes-ben. A ló trénere, Eric Reed a Kentucky Derby után a tulajdonossal, Richard Dawsonnal úgy döntött, hogy a ló inkább pihenjen és ne induljon a Preekness Stakes-ben. Ezt az elhatározásukat sokan kritizálták, hiszen ilyenkor a rajongók úgy gondolják, hogy talán egy újabb Hármas Korona-nyerő rejlik a Derby-győztesben, akinek mindenképpen meg kéne próbálnia elérni ezt a hatalmas dicsőséget. A menedzsment azonban hajthatatlan maradt és a június 11-ére kiírt, 1,5 millió dollár összdíjazású Belmont Stakes-re koncentrál. Ezzel az idei amerikai Hármas Korona álmok elszálltak.

Folytatás Marylandben

Mindezek ellenére a 1,5 millió dollár összdíjazású Preakness Stakes-t így is hatalmas várakozások előzték meg. A május 21-én lefutott versenyben a legnagyobb esélyesnek a Kentucky Derby másodikja, Epicenter számított. A győzelem azonban ismét egy kevésbé favorizált lóhoz, Early Votinghoz (Gun Runner-Amour d’Eté) került, akit Chad Brown treníroz a milliárdos befektetési alapkezelő, Seth Klarman számára.

A korábban mindössze háromszor futott, azaz meglehetősen tapasztalatlan ménnel nem véletlenül hagyták ki a Kentucky Derby-t, mivel az előző futása után úgy érezték, hogy az túl közeli időpontban lenne. A korona harmadik ágával, a Belmont Stakes-szel sem terveznek, mert azt is túl közelinek tartják ehhez a versenyhez, hanem inkább júliusban a Haskell Stakes-t vagy az augusztusi saratogai meeting egyik fő versenyét, Travers Stakes-t céloznák meg.

Fotó: Gabriella Vonczem Photography

Kapcsolódó cikkek
Kommentek