Szerény magyar részvétel mellett egy második hely a 38. Turf-Galán

A Ceny Arvy mezőnye a start után

A rangos szlovák Turf-Gala ismét a cseh lovak fölényét hozta, akik az öt nagyversenyéből négyet megnyertek. A szlovákok becsületét Opasan a biztos győzelmével, a magyar kétlovas miniküldöttségét pedig Dariya egy második hellyel tudta megvédeni.

Az elmúlt évtizedekben ritkán látott kis létszámú magyar csapat, mindössze két telivér indult június 5-én Pozsonyba, a szlovák lóversenyzés egyik legnagyobb versenynapjának valamelyik kiemelt nagyversenyére. A rendezvény célja eredetileg a régió legjobb telivéreinek a találkozója volt. A magyar lóversenyszervező is olyan fontosnak tartotta a 38. Turf Galát, hogy a vele azonos időpontban lévő nagy magyar versenynapot az előző évekhez hasonlóan a megszokott vasárnapról szombatra helyezték át. Idén azonban ez sem ösztönözte igazán a magyar trénereket és tulajdonosokat a részvételre. Hogy ennek mi lehet az oka? Talán az elmúlt két évben a lezárások és korlátozások miatt a magyarok leszoktak az utazásról? Esetleg a 100. Magyar Derby miatt inkább a hazai versenyekre koncentrálnak? Nem lennének olyan magyar lovak, amelyek eséllyel fel tudnák venni a versenyt az erős szlovák és különösen cseh telivérekkel? Talán mert olyan mértékben megemelkedtek a külföldi versenyeztetéshez, utazáshoz kapcsolódó költségek, hogy még a versenynap magas (10 ezer és 30 ezer euró, azaz 3,9-11,8 millió forint közötti) versenydíjai sem elég vonzóak? Esetleg ezek együttesen? Nehéz erre választ adni. Az azonban biztos, hogy a cseh futtatókat semmi nem tartotta vissza attól, hogy eljöjjenek és hazavigyék ezeknek a szép nyereményeknek a nagy részét a szlovák fővárosból.

A versenynap első kiemelt futamában, a 10 ezer euró (3,9 millió forint) összdíjazású, hároméves kancáknak kiírt Cena Arvyban már a legjobb esélyű magyar telivérnek, az eddig négy futásából veretlen és a legutóbb a Hazafi Díjat nyolc hosszal nyert Dariyának drukkolhatott a kis magyar szurkolótábor. Vele nyolc másik kanca vette a versenyt, akik közül a Pozsonyban minden versenyét megnyert, cseh tulajdonban lévő Shabana számított az első számú esélyesnek. A Jukebox Jury apaságú szürke kanca nem is okozott csalódást és annak ellenére, hogy a befutóegyenes elején egy rövid ideig Dariya vette át a vezetést, a cél felé közeledve nagyon sebességre kapcsolt és Martin Laubéval a nyergében biztosan győzött Lubos Urbánek idomítottja. Dariya a célban egy hosszal követtő őt Stanislav Georgiev idomárlovassal a nyergében, míg harmadikként egy másik lovasidomár, a szlovák Jaroslav Línek ért be Mustela hátán.

A győztes származásának érdekessége, hogy anyja, Saldenart a 2007-ben Magyar Derbyt is nyert Saldenzar anyai féltestvére és 26 ezer euróért vásárolták yearlingként Baden-Badenben.

A következő futamban, a szlovákok Alagi Díjának számító Starohájske Kritériumban ismét 10 ezer euró összdíjazás mellett futottak a hároméves telivérek. A 2000 méteres versenyben a kilenc induló között mindössze egy kancát láthatott a közönség, a Magyar Derbyben is indulási jogot szerzett, Dióspusztán született Shamal Emmit (Anabaa Blue-Shamal Sally). A versenyben végül a két cseh favorit, a szlovák Nemzeti Díjat nyert Darling in Pink (FR, pm, Outstrip-Develyn), valamint az annak a cseh megfelelőjében győztes Zamico küzdött a győzelemért, amit végül az előbbi nyert meg az előzőleg is sikeres Martin Laube-Lubos Urbánek páros, valamint a futtató, a Lokotrans számára. A harmadik helyet több mint három hosszal lemaradva Shamal Emmi szerezte meg.

Ezután a négyéves és idősebb lovak számára kiírt, 15 ezer euró (5,9 millió forint) összdíjazású Scottish Rifla következett. Annak ellenére, hogy a Turf-Gala napján a magyar telivérek ebben az 1984-ben alapított, 1800 méteres díjban bizonyultak az elmúlt időkben a legeredményesebbnek, idén csak nyolc cseh és három szlovák ló alkotta a mezőnyt. Itt ismét két cseh telivér között alakult ki küzdelem a győzelemért. Sokakat már meg sem lepett, hogy ismét a Lokotrans Lubos Urbáneknél álló lova, a már tízéves Ideal Approach (IRE, Bushranger-Faleh) nyert orrhosszal Martin Laubéval a nyergében az Olympic Glogy apaságú Australien előtt. Mögöttük a Koplík család által lovagolt és készített, illetve a szaúdi versenyeket is megjárt Zariyannka végzett.

A negyedik kiemelt versenyben, a 20 euró (7,9 millió forint) összdíjazású és a Szlovák Köztársaság Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztériumának díja nevet viselő, 1200 méteres sprintversenyben ismét starthoz állt egy magyar ló. A tavalyi év legjobb hazai sprinterének, az ötéves Vain Hope-nak azonban úgy tűnt, hogy nem lesz könnyű dolga, különösen azért, mert idén még nem tudta kiváló 2021-es formáját elérni, miközben itt az ellenfelek a régió legjobbjai közül kerültek ki. A biztos győzelem végül a cseh Datthirey-hez (GB, 5pk, Outsrtip-Lady Benedicte), valamint Vaclav Janacek zsokéhoz és ifj. Vaclav Luka trénerhez került. A szép kanca a Kincsem Park közönsége számára is ismerős lehet, hiszen tavaly a Magyar Derby napján megnyerte a sprintversenyünket, azonban később doppingvétség miatt diszkvalifikálták. A kanca azóta már több ország pályáját megjárta és még a nehéz francia versenyekben is sikeresen szerepelt. Az elsősége tehát nem okozott meglepetést a szintén cseh Worth Choice második helyével szemben. A dobogó alsó fokára a teljesen kifehéredett, nyolcéves Fairlypi utód, Gentleman Jack ért be, míg Vain Hope hat hosszra a nyerőtől, hatodikként ért célba Stanislav Georgievvel.

A nap legmagasabb, 30 ezer eurós (11,8 millió forintos) összdíjazású díjazású versenye, a 2400 méteres Szlovák Nagydíj végre a házigazdák számára is elhozta a várva várt győzelmet. A régió talán legjobb hosszútávú lovának számító, a magyar Kincsem Díj mellett Franciaországban Listed versenyt is nyert, ötéves Opasan (5pm, French Navy-Ouija’s Sister) egy pillanatig sem hagyott kétséget az elsősége felől és a befutóegyenes már csak róla szólt, miközben feltartva, két hosszal ért célba istállótársa, a Zoffany apaságú Cape Crown előtt. Így a Bormann istálló és Jozef Chodúr idomár kettős győzelemnek, illetve mintegy 20 ezer eurónyi pénznyeremények örülhetett, míg a cseheknek ezúttal Abrams Creek harmadik helyével kellett megelégedniük.

Opasan győzelméhez egy pillanatig sem fért kétség
Opasan győzelméhez egy pillanatig sem fért kétség
Opasan érkezik vissza a díjátadásra
Opasan érkezik vissza a díjátadásra

Fotó: Gabriella Vonczem Photography

Kapcsolódó cikkek
Kommentek