Imperiál

Imperial1200

1960. február 14-én született Imperiál.

A 1960. február 14-re virradó hideg, havas éjszakán Kisbér-Apátipuszta 18-as istállójában hatalmas, nyakigláb, sokjegyes, sárga méncsikó látta meg a napvilágot. Amit a tenyésztők rossz ómennek tartottaknak, az mind meg volt a sárga kis méncsikón. „Cifra borjú született Főnök, de nem akar élni” – köszönéssel fogadták a ménesvezetőt a lovászok, a csikó ugyanis születése után nehezen tudott felállni, erőtlen, gyenge volt. Nagy esélye volt, hogy nem marad életben. Kezdetben sok segítségre szorult, cumiztatni kellett, később még tüdőgyulladást is kapott.

Imperiál felnevelése után az alagi tréningtelepre került, trénere Aperianov Zakariás lett. A sárga mén lovasaival, Németh Ferenccel és Gelics Mihállyal sorra nyerte a legnagyobb versenyeket és utasította maga mögé kora legnevesebb versenylovait. 1963 őszén Washingtonba, a világ 11 legjobb lovának megmérettetésére is eljutott.

"Imperiállal megütöttem a főnyereményt" – emlékezett vissza a legendás ménre Aperianov Zakariás. "Nagy rámájú volt, nehéz, de az emberek megálltak a pálya szélén, amikor futott. Egy körrel mindig többet ment, mint a többi, tele volt energiával. Versenyen finisben se kellett soha bántani. Ment, élvezte…" – mesélte Németh Ferenc, Imperiál lovasa.

Imperiál versenykarrierje után fedezőmén lett a kerteskői telivér ménesben. Több csikója is nyert Magyar Derbyt.

Kapcsolódó cikkek
Kommentek