Sötét fellegek a Bécsi Spanyol Lovasiskola felett

SRS og

40 év szolgálat után március elején menesztették a Bécsi Spanyol Lovasiskola vezető lovasát, Andreas Hausbergert. Nem ő az első szakmai vezető, aki az elmúlt 15 év során távozni kényszerült a nagy múltra visszatekintő intézménytől.

Andreas Hausbergert, a Bécsi Spanyol Lovasiskola vezető lovasát azon kívül, hogy azonnali hatállyal elbocsátották, egyidejűleg kitiltották a Bécsi Spanyol Lovasiskola területéről és eltávolították a létesítmény weboldalról is. A döntést Alfred Hudler, a Bécsi Spanyol Lovasiskola vezérigazgatója hozta meg.

Hausberger a Spanyol Lovasiskola egyik alappillére volt, közel 40 évig dolgozott a Bécsi Spanyol Lovasiskolában, ő volt a nagy múltú intézmény leghosszabb ideje szolgáló vezető lovasa, ő volt a felelős a jelenlegi ló- és lovasgeneráció képzéséért. Annak az egyre szűkülő oktatói csoportnak tagja volt, akiket az a legendás lovas generáció tanított a klasszikus lovaglás elvei szerint, amelyről a Bécsi Spanyol Lovasiskola fénykorában világhírű volt, például Alois Podhajsky és Georg Wahl. Nem csak a lovasművészet megőrzését tekintette feladatának, hanem aktív, versenyző díjlovasokat is képez és hozzásegít a sikeres szerepléshez, például az olimpiai bajnok Jessica von Bredow-Werndl-t, testvérét, a világbajnok német csapat tagját, Benjamin Werndl-t, valamint a Rothenbergereket.

Az események kiváltó oka egy Hausberger által Alfred Hudlernek küldött levél volt. Hausberger azért fordult írásban az igazgatóhoz, hogy kifejezze aggodalmát a Bécsi Spanyol Lovasiskolában általa tapasztalt kedvezőtlen tendenciákra, a lovasművészet és a lovak kiképzési színvonalának folyamatos gyengülésére, a ménekkel szemben támasztott túlzott követelményekre és arra, hogy mindezek ellenére egyre több előadáson kellene helyt állniuk. Egyes értesülések szerint Hausberger egyenesen azt indítványozta, hogy Hudler a lehető leggyorsabban hozza meg a szükséges változtatásokat a lovak jóléte és a létesítmény nevének megóvása érdekében, vagy mondjon le posztjáról.

Alfred Hudler 2022 szeptembere óta tölti be a vezérigazgatói posztot, amit abban a reményben kapott meg, hogy az Elisabeth Gürtler és Sonja Klima vezetőségét övező botrányok után békésebb vizekre vezeti majd a nagynevű létesítményt. Gürtler és Klima 2007 és 2022 közötti regnálása során négy vezető lovast (Johann "Hans" Riegler, Klaus Krzisch, Herwig Radnetter, Wolfgang Eder) veszített a Bécsi Spanyol Lovasiskola. Hausberger menesztése azonban újabb világméretű vihart kavart az UNESCO világörökségi védelem alatt álló létesítmény körül.

A korábban távozott vezető lovasok is megszólaltak az események kapcsán. Egy tévéinterjúban Klaus Krzisch is megerősítette, hogy 15 éve tart az áldatlan állapot miatt a létesítmény hírnevének csorbulása.

Johann Riegler 39 évnyi szolgálat után távozott 2007 végén, amikor Elisabeth Gürtler lett a Bécsi Spanyol Lovasiskola ügyvezetője és egész egyszerűen megduplázta az előadások számát. Amikor Riegler azt mondta, ez nem működhet, elbocsátották. Mint mondta, mindig is azt vallotta, hogy ha a Bécsi Spanyol Lovasiskola már csak egy turistaattrakció, akkor ideje lesz, hogy otthagyja a létesítményt, amelynek múltja során sosem önmagában a show volt a cél, hanem a lovak klasszikus elvek szerinti kiképzése. Egykor a profi lovasok is ellátogattak egy-egy hétre a Bécsi Spanyol Lovasiskolába, hogy tanuljanak, de ma már ez nincs így – mondta.

A Bécsi Spanyol Lovasiskola közösségi média posztjai alatt Andreas Hausberger menesztése óta folyamatosan ott sorakoznak világ különböző pontjain élő lovasok méltatlankodó kommentjei. Egy online petíció is indult „Állítsák meg a Világörökség részét képező Spanyol Lovasiskola pusztulását” címmel, amit cikkünk megjelenéséig mintegy 11 ezren írtak alá.

Forrás: Eurodressage, St.Georg, Pferderevue
Fotó: Bécsi Spanyol Lovasiskola

Kapcsolódó cikkek
Kommentek