A vikingekkel lovak és kutyák is hajóztak Angliába

Viking og

A Skandináviából Angliába hajózó vikingek lovakat és kutyákat is vittek magukkal egy friss tudományos kutatás szerint.

A tudósok korábban úgy gondolták, hogy a hódító vikingek angliai falvakból lopták az állatokat. Ám egy új kutatás, amely az állatok maradványait elemezte, azt bizonyította, hogy már azokkal együtt hajóztak Angliába. A kutatás azt is igazolta, hogy a viking vezetők kedvelték az állatokat, és utazásaikra is magukkal vitték őket.

A Durham Egyetem és a brüsszeli Vrije Egyetem doktori kutatója, Tesi Löffelmann a 9. századból származó csontokat vizsgált meg, amelyek a derbyshire-i Heath Wood régészeti lelőhely sírhalmaiból kerültek elő. A sírokban együtt eltemetett, elhamvasztott állati és emberi maradványokat találtak. Az állatoknak különleges szerepük lehetett, erre utal, hogy együtt hamvasztották el őket az emberekkel. Inkább tartották őket kedvtelésből, mint csupán gazdasági célokból, fűzte hozzá a kutató, aki meghatónak találta ezt a kötődést. A leletek alapján úgy tűnik, korábban alábecsülték, mennyire fontosak voltak az állatok a vikingek életében. A lovak és kutyák több hétig hajóztak gazdáikkal az Északi-tengeren. A lovak akkoriban még kisebb termetűek voltak, de az út így sem lehetett kellemes.

Az ásatások társigazgatója, Julian Richards, a Yorki Egyetem munkatársa hangsúlyozta, hogy a feltáráson talált maradványok szolgáltatják az első tudományos bizonyítékot arra, hogy a viking harcosok lovakat szállítottak Angliába. A kutatók a csontok elemzéséből állapították meg, hogy az állatok Skandináviából érkeztek.

A kutatási eredményeket a Plos One tudományos folyóiratban publikálták.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek
Kommentek