Ősi lószobrocskákra bukkantak Izraelben

Izrael Loszobor

Két, agyagból készült, több ezer éves lófejet hozott felszínre a viharos esőzés Izraelben.

A két, lófejet ábrázoló szobrocska eltérő korú és Észak-Izrael különböző részein mosta őket ki a lezúduló esővíz. Az egyik mintegy 2800 évvel ezelőtt, Izrael királyságában készülhetett, a másik pedig a hellenisztikus korban, körülbelül 2200 évvel ezelőtt.

A lófejek a szakemberek szerint valószínűleg nem istenségként tisztelt lovakat ábrázolnak, hanem a hadseregben és a lóversenyeken használt állatot dicsőítik. Már régebben is találtak lószobrokat ebben a régióban, de ezek a legjobb állapotban fennmaradt és legszebb ábrázolások az Izraeli Régészeti Hatóság (IAA) régésze, Ajelet Kedar-Goldberg szerint. Az alapos megfigyelő észreveheti a lovakon a kantárt, sőt az egyiken még lovasa kezét is.

A lovak már a bronzkorban, háromezer éve megjelentek ezen a vidéken, az egyiptomiak is alkalmazták őket hadviseléshez, és a Biblia szerint Salamon királynak is volt lovas hadserege. A lovak a közlekedést is segítették, és az erővel, a katonai hatalommal azonosították őket, státuszszimbólumnak számítottak.

Kedar-Goldberg úgy véli, hogy a régebbi lovacska egy harcosé lehetett, és vele együtt temethették el.

Forrás: MTI
Fotó: Clara Amit, Izraeli Régészeti Hatóság (IAA)

Kapcsolódó cikkek
Kommentek