Otthon tartották a szaúdiak a világ legnagyobb összegű lóverseny díját

Emblem Road Sudi Cup2022

Az amerikai tenyésztésű, szaúdi tréningezésű Emblem Road panamai zsokéjával a nyergében elhozta a helyieknek az első sikert a világ legmagasabb díjazású, 20 millió dolláros futamában, a Saudi Cup-ban.

Tíz millió dollár (3,3 milliárd forint) az első helyezettnek, három és fél a másodiknak, kettő a harmadiknak és még a tizediknek is 200 ezer dollárt fizetnek ki. Ez a világ legmagasabb díjazású lóversenyfutama, az 1800 méteres, homokpályán rendezett Saudi Cup, amelyet 2022. február 26-án rendeztek meg harmadik alkalommal a szaúdi fővárosban, Rijádban. Az óriási nyeremény a legnagyobb lóversenynemzetek trénereinek és tulajdonosainak a fantáziáját is megmozgatta és indulásra ösztönözte. Az sem zavarta őket, hogy a futamot az északi féltekén szokásos galoppszezonon előtt rendezik, amikor a legjobb lovak még általában nincsenek formában, és az sem tartotta vissza őket, hogy az országban az emberi jogok helyzete elkeserítő.

Lovak hetedhét országból

Így idén a Saudi Cup-ban hét ország (USA, Anglia, Franciaország, Brazília, Japán, Szaúd-Arábia, Egyesült Arab Emirátusok) lovai alkották a maximális, 14 lovas mezőnyt. Az indulók között a legtöbben, azaz négyen az USÁ-t képviselték – köztük a legutóbbi Kentucky Derby-nyerő Mandaloun -, ami nem meglepő, hiszen a táv és a homokfelület számukra a jól megszokott. A legnagyobb figyelem azonban a tavalyi nyerőt, az Angliában John & Thady Gosdennél trenírozott, de szaúdi tulajdonban álló Mishriffet kísérte. Rajta kívül az amerikai Breeders’ Cup Distaffban győztes japán Marche Lorraine vagy a francia tréningben álló, de tavaly Ascotban a Champion Stakes-ben győztes Sealiway is az esélyesek között szerepelt.

A futamban végül meglepetés született, hiszen a verseny során a nagy esélyesek sorra estek ki. A cél előtt pár száz méterrel pedig már úgy nézett ki, hogy két amerikai ló, Country Grammer és Midnight Bourbon dönti el az első hely és a csillagászati nyeremény sorsát, amikor megjelent a helyiek rosszul startolt és előzetesen 80/1 eséllyel, az egyik szélső sansznak tartott Emblem Roadja és biztosan megelőzte az amerikai duót:

A győztes ló a királyi család egyik tagjáé, de ami annál is szokatlanabb, hogy egy olyan 53 éves panamai zsoké, Wigberto Ramos lovagolta, aki – miután Panamában, majd nyolc évig az USÁ-ban versenyzett - már 24 éve Szaúd-Arábiában dolgozik, ott többszörös sampion és visszavonulása előtt még minden álma az volt, hogy megnyerje ezt a versenyt, ami így sikerült is neki.

Zsokébajnokság a keretprogramban

A versenyhétvége egyébként szokásos módon, pénteken kezdődött, aminek egy lovasbajnokság volt a fénypontja. Ebben összesen hét neves női és hét férfi zsoké vett részt négy futamban, amelyekben a helyezések alapján szerezhettek pontokat, ezeket pedig a nap végén összesítették. A győzelmet egy ausztrál hölgy, Caitlin Jones szerezte meg az amerikai Joel Rosario és a szintén ausztrál Glen Boss előtt.

A hétvége után a többség elégedetten tért haza. Az amerikaiak annak örültek, hogy ha nem is nyertek a Saudi Cup-ban, de a két helyezést az ő lovaik szerezték meg. Emellett az sem mellékes a számukra, hogy a szaúdi győztes – a helyezettekhez hasonlóan – amerikai tenyésztésű telivér, akit az egyik amerikai árverésen vásároltak meg. Ezek után pedig biztosak lehetnek benne, hogy a dúsgazdag arab tulajdonosok továbbra is hozzájuk mennek majd lovat vásárolni. Azért egy győzelem is jutott az amerikaiaknak, hiszen a 2 millió dolláros a Saudi Derbyben az ő lovuk, Pinehurst győzött.

Rajtuk kívül a japánok is nagyon büszkén indulhattak haza, hiszen a keretprogram hét futamból négyet a felkelő nap országában készülő ló nyert meg, ráadásul négy különböző tréner és tulajdonosi kör képviseletéből. Az viszont közös volt bennük, hogy mindet a francia, de már évek óta Japánban élő Christophe Lemaire lovagolta, akit széleskörű nemzetközi tapasztalata és nem mellesleg az öt japán zsokésampioni címe miatt kértek fel a lovaglásra. A franciák miatta szintén részben magukénak érezték a japánok eredményeit, habár a legfőbb sikerüknek az arab telivéreknek kiírt, 2 millió dollár összdíjazású Obaiya Arabian Classic Cup megnyerését tekintették, amelyben egy francia tenyésztésű és tréningezésű ló ért elsőként célba.

A nemzetközi lóversenymeetingek és nagyversenyek sora pedig tovább folytatódik és a következő egy hónapban mindenki a dubaji Meydanra figyel, ahol március 26-án rendezik a Dubai World Cupot.

Kép forrása: Saudi Cup

Kapcsolódó cikkek
Kommentek