Elhunyt Kucsora István, a Kéktói ménes alapítója

Kucsora Istvan 3 960X642

59 éves korában tragikus hirtelenséggel elhunyt Kucsora István, a Kéktói Ménes alapítója és tulajdonosa. A hódmezővásárhelyi lovas szakember a Furioso North Star fajta legmeghatározóbb életben tartója volt, emellett aktívan vett részt a lovaséletben, versenybíróként állandó résztvevője volt Dél-kelet Magyarország versenysportjának is.

Kucsora István munkáját 2016-ban Gróf Széchenyi István emlékéremmel is elismerte a Magyar Lovas Szövetség. A díjátadón így foglalták össze munkásságát:

A kitüntetett az Aranyági Ménes létrehozásának ötletgazdája, majd közel három évtizedig a vezetője; a régió legnagyobb ló mesterséges termékenyítő állomásának irányítója. Első osztályú fogathajtó versenyző. Lovas- és fogathajtó edző, valamint e két szakág versenybírója. Lovasversenyek szervezője, a Csongrád Megyei Lovas Szövetség alelnöke, a Csongrád megyei Lovasbandérium vezetője, egyik létrehozója a Pálffy Huszár és Hagyományőrző Egyesületnek. A Furioso-North Star ló és ezen belül a Hódmezővásárhelyi Tájfajta sikeres tenyésztője. 1997-ben ötletgazdája a „Nemzeti kincsünk a Magyar ló” fórumok elindításának.

Kucsora István a Kéktói ménes weboldalán így foglalta össze tenyésztési filozófiáját:

„Célom a tudatos párosításokon keresztül olyan fajtatiszta egyedeket létrehozni, melyek megállják helyüket a mai követelményeknek megfelelően, mint sportlovak, így növelve e régi magyar fajta hírnevét.”

Lovai tenyészértékét a származás mellett küllemi értékük, valamint a számára legnagyobb értéknek tartott belső értékmérőik szerint – úgy mint használhatóság és kiváló munkakészség – határozta meg.

Forrás: Magyar Lovas Szövetség, Díjugrató Szakág, Kéktói ménes, Furioso - North Star Lótenyésztő Országos Egyesület

Kommentek