Tiszaföldváron vizsgáztak a hidegvérű mének

Hidegveru Menvizsga Tiszafoldvaron 2018

A vártnál is nagyobb érdeklődés övezte a Magyar Hidegvérű Lótenyésztő Országos Egyesület idei tiszaföldvári ménvizsgáját. 

A Homokréti Ménes immár második alkalommal ad otthont e rangos eseménynek. Az ország szinte minden szegletéből érkeztek lovak és lótartók, így nemcsak a Tiszántúlról, hanem például Baranyából, Somogyból és Nógrádból is.

Mezei Dávid, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztési stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkára nyitotta meg a rendezvényt, ezt követően prof. dr. Fehér Károly beszédében rámutatott arra, hogy a magyar hidegvérű ló hasznosítására újabb és újabb lehetőségek nyílnak, így egyre szélesebb körben alkalmazzák például terápiás lóként. A tenyészménjelöltek küllemi bírálata Nagy Ferenc üdvözlő szavai után kezdődött meg.

Összesen 15 tenyészménjelöltet vezettek elő, melyek közül küllemi hibák miatt négy egyedet zártak ki, ugyanis a szabályzat értelmében az a ló, amelyik a küllemi bírálaton nem felel meg, nem folytathatja a ménvizsgát. A többi tizenegy jelölt vehetett részt a készségvizsgán, melynek során először fogatmunkát kellett végezniük. Ez két kilométer lépésből és két kilométer ügetésből állt. Ezt követően a húzópróba során 3x25 méteren keresztül kellett teljesíteniük először 325 kilogrammos, majd ezt követően 400, majd végezetül 475 kilogrammos súly elhúzását. A feladatokat mind a tizenegy ló teljesítette.

A vizsga végeztével elit minősítést egy, I. osztályú minősítést három, I/II. osztályút négy, II. osztályú minősítést pedig három egyed kapott.

Az elit minősítést Hobol-276 Oktáv nyerte el, tenyésztője a hoboli Bisztricz Lajos, tulajdonosa pedig Nagy Ferenc. A Belga-13 ménvonal képviselője 2015. március 21-én látta meg a napvilágot. Színe fekete.

Április 26-án Kaposváron kerül sor a következő ménvizsgára a Magyar Hidegvérű Lótenyésztő Országos Egyesület szervezésében.  

Jelenleg 1200 tenyészkanca és mintegy 200 tenyészmén szerepel a magyar hidegvérű törzskönyvben. Ez a létszám már lehetőséget ad a nagyobb szelekcióra, így az idős, nem jól örökítő egyedeket visszavonják a tenyésztésből.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Kommentek