Így zajlik a kancák bírálata

Mslt Kanca1 Kiemelt

A Magyar Sportlótenyésztők Országos Egyesülete (MSLT) az idei évben először rendezi meg a Prémium Hétvégét, melynek egyik fő attrakciója az Országos Kancavizsga. A vizsgán 3, 4 és 5 éves korú magyar melegvérű vagy külföldi méneskönyvhöz tartozó kancák vehetnek részt.

A program szombaton kezdődik a küllemi bírálattal. A testtájak bírálatához a felvezető a lovat a bírálandó négyszögben négy lábra felállítja, törekedve a testsúly egyenletes eloszlására a végtagokon. Itt a bírók szemügyre veszik a lovat minden oldalról, különös tekintettel a testfelépítésre és lábállásra. Utána a felvezető háromszög körül először lépésben, majd ügetésben tekintik meg a ló mozgását hátulról, oldalról és szemből is. Itt figyelik a szabályosságot, a térnyerést, a lendületet és a rugalmasságot.

Szombat délután a 3 éves kancák, vasárnap pedig a 4-5 éves kancák szabadonugrója kerül lebonyolításra. Minden lovat egyszer lépésben körbevezetnek a folyosóban, majd utána szabadon engedik. A segítők először csak a karám közepén tartják a lovat, ezzel időt hagyva, hogy megszokja kicsit a helyszínt, mielőtt ugrani kezd, illetve a bírálók közben értékelik a vágtát a pontozólapon.

Tovább az MSLT Prémium Hétvége beharangozó oldalára »

Ha a ló kellően megnyugodott, akkor beengedik az ugrófolyosóba először csak egy bemelegítő ugrásra, majd fokozatosan emelik a magasságot a ló teljesítménye alapján. A hároméves lovak részére 130 centiméterig, 4 és 5 évesek részére 140 centiméterig emelhető az oxer. A vezetőbíró dönthet arról, hogy egy ló hamarabb is befejezheti az ugrást, mint a fent leírtak, illetve kérheti az emelést. A szabadonugró teljesítményt három szempont szerint pontozzák, mégpedig stílus, képesség és készség szerint nullától tízig terjedő skálán.

A hároméves kancák kategóriájában a küllemi bírálat és a szabadonugróban kapott pontszámok adják a végeredményt, viszont a 4 és 5 éves kancáknál ez kiegészül a lovas alatti feladat során kapott pontokkal, amit szombaton 18 órakor láthatnak a Nemzeti Lovardába kilátogató nézők.

A nyereg alatti mozgásbírálat a lovaktól bizonyos fokú előképzettséget igényel. A lovak csikókantárral kerülnek bírálatra, különböző segédszárak vagy speciális zablák használata nélkül. A bírók az alapjármódokat, a ló háttevékenységét, elengedettségét, természetes egyensúlyát, reagálását a segítségekre és az összbenyomást figyelik. Ezek értékeléséhez a lovakat alkati adottságainak megfelelően, tág keretben támaszkodva kell bemutatni.

A vizsga összdíjazása 2.250.000 forint, amit a különböző korosztályok első hat helyezettje között osztanak ki. Emellett minden ló, aki mindhárom részfeladatot külön-külön minimum 60%-os eredménnyel teljesítette és elérte az összpontszám 70%-át, prémium minősítést kap. A prémium minősítést elérő kancák a későbbiekben támogatást kapnak az egyesülettől minden ellést követően.

Az MSLT Prémium Hétvége részletes programja:

Szeptember 8. szombat

  • 9:00 -13:00 : Kancák küllemi bírálata
  • 14:00- 17:00 : 3 éves kancák és eladó sportlovak szabadonugrója
  • 17:30- 18:00 : Champion hirdetés – 3 éves kancák
  • 18:00 – 19:00 : 4-5 éves kancák lovas alatti bemutatása

Szeptember 9. vasárnap

  • 10:00 – 14:00 : Csikóchampionátus
  • 14:30- 15:00 : Mén és kanca csikó champion hirdetés
  • 15:30 – 17: 30: 4-5 éves kancák szabadonugrója
  • 18:00 – 18:30: Champion hirdetés – 4 és 5 éves kancák

A rendezvényre a belépés ingyenes.

Tovább az MSLT Prémium Hétvége beharangozó oldalára »

Pc 2775

Fotó: Hajdu Krisztina, Lovasfotó.hu

Kapcsolódó cikkek
Kommentek