Továbbra is Chacco-Blue a legjobb ugróörökítő

Chacco Blue wbfsh

A WBFSH, a világ sportlófajtáit összefogó nemzetközi szervezet idén is közzétette a legeredményesebb fedezőmének listáját. A rangsort utódainak köszönhetően 2020-ban is Chacco-Blue vezeti.

Lássuk a toplistás méneket:

1. Chacco-Blue

Chacco-Blue idén is vezeti a WBFSH ranglistáját, ezzel 2017, 2018 és 2019 után megszakítás nélkül a negyedik alkalommal szerezte meg az elsőséget. Legeredményesebb utódai Chalou, Chapiolt és Brown Sugar voltak.

Chacco-Blue már fiatalon bizonyította nagyszerű képességeit a Bundeschampionaton és a Fiatal Lovak Világbajnokságán is. Ezen kívül több mint harmincszor győzedelmeskedett fiatal lovak számára rendezett versenyszámokban, később pedig nemzetközi nagydíjak győztese és helyezettje volt 150-160 centiméteres magasságon.

A fiatalon elpusztult mén utódai miatt vált igazán népszerűvé a tenyésztők között. Csikói öröklik kiváló elülső lábtechnikáját, valamint ambícióját a sportban. Több mint 1500 csikója közül többen versenyeznek 160 centiméteres pályákon, rendszeres olimpiai résztvevők. Leszármazottai Európa-bajnokságokon és Lovas Világjátékokon is bizonyítottak már.

Legsikeresebb utódai a legmagasabb pénzdíjakat nyerő Chacco’s Son, a 2018-as madridi LGCT győztes Explosion W, illetve Tailormade Chaloubet, Chaqui Z, Chacco Kid, Chaclot, Chalou, Chacna, Calisto Blue és Chadino.

2. Diamant de Semilly

Diamant de Semilly, aki 2015-ben és 2016-ban vezette a ranglistát, idén megtartotta második helyét, legeredményesebb utódai Union de la Nutria, Dominator 2000 Z és Villamoura voltak.

Néhány kiemelkedő eredménye a sok közül: 2002-ben világbajnok csapatban és kilencedik helyezett egyéniben, 2002-ben a francia bajnokság első helyezettje, 2003-ban Európa-bajnoki ezüstérmet szerzett csapatban. 2006-ban búcsúzott a versenysporttól.

Diamant de Semilly lenyűgöző rendszerességgel örökíti térölelő nagyszerű vágtáját, kiváló egyensúlyát és együttműködő készségét. Leszármazottai közül számos kiváló teljesítményt elérő ugróló került ki, például Diarado.

3. Toulon

2019-es eredményén egy helyet javítva a dobogó harmadik helyére lépett fel Toulon, legeredményesebb utódai Kiana van het Herdershof, Delux van T&L és Visconti du Telman voltak.

Nagyot ugrott felfelé Diarado, aki 2019-ben még a huszadik helyet foglalta el, idén viszont már a tizedik.

A top tíz ugróörökítő a WBFSH ranglistáján

(A FEI által 2019. október 19. - 2020. szeptember 30. között jegyzett hivatalos eredmények alapján)
  1. Chacco-Blue - 18438
  2. Diamant de Semilly - 11375
  3. Toulon - 7194
  4. Mylord Carthago - 6924
  5. Casall - 6828
  6. Berlin (Caspar) - 6485
  7. Kashmir Van't Schuttershof - 5515
  8. Cardento - 5234
  9. Nabab de Reve - 5090
  10. Diarado - 4941

A WBFSH-ról

A WBFSH (World Breeding Federation for Sport Horses) a világ sportló fajtáit tenyésztő szervezeteket fogja össze, célja a sportlótenyésztés fejlesztése. A legfőbb összekötő kapocs a sportló tenyésztő szervezetek és a Nemzetközi Lovas Szövetség (FEI) között. A WBFSH hivatalos információt nyújt minden egyes nemzetközi szinten versenyző lóról. A legeredményesebb lovak tenyésztőit minden évben díjazzák.

A legjobb mének és vérvonalak Magyarországon is

A legjobb ugróörökítők vérvonala és leszármazottai hazánkban is a lovasok, illetve a tenyésztők rendelkezésére állnak:

Borítókép: World Breeding Federation for Sport Horses

Kapcsolódó cikkek
Kommentek