Bemutatkoznak a Fábiáncsics Horses sztár ménjei

FH menek og

A megfelelő genetika a kezdőtőke, az induló befektetés a majdani sikeres sportkarrierbe. A Fábiáncsics Horses Istálló ménjei nem csak kiváló pedigrével rendelkeznek, de a díjugrató pályákon is bizonyítottak már.

Sandokan: a Bundeschampionat-győztes mén Magyarországon fedez

Sandokan egy 2008-ban született fekete hannoveri fedezőmén. Fedeztetési engedéllyel rendelkezik a hannoveri, oldenburgi, mecklenburgi, rheinlandi, vesztfáliai, svéd sportló fajtákban, az OS-International és a dél-német méneskönyvekben.

Sandokan kiemelt1
Fotó: Sportfot

A 2012-ben Adelheidsdorfban rendezett 70 napos teljesítményvizsgán rendkívül meggyőzően teljesített, a bírók 10.0 ponttal jutalmazták a szabadonugró feladatban.

A 2013-ban Warendorfban rendezett Bundeschampionaton favoritként indult, és végig megbízható teljesítménnyel nyerte meg kategóriáját. A kvalifikációban kétszer kapott 9.5 pontot, majd a döntőben 9.5 és 9.7 ponttal zárt, amihez hasonló eredményt előtte csak apja tudott elérni. A mén kiemelkedő saját teljesítménnyel rendelkezik, nemzetközi 5*-os pályákon versenyzett.

Sandokan származása mind az apai, mind az anyai oldalon kitűnő. Stakkato az 1998-as, Landor S pedig az 1997-es Bundeschampionat győztese Warendorfban. Stakkato a német FN Breeding Value Estimation of Jumping Sires rangsorát 12 egymást követő alkalommal vezette, és az utóbbi években is a lista elején szerepelt. Eva Bitter többszörös női német bajnok lett Stakkatot lovagolva. Leszármazottai között megtalálható 28 fedezőmén, 61 prémium kanca és több száz nemzetközi szinten eredményesen versenyző sportló. Az 1997-es Bundeschampionaton győztes Landor S pedig számos S kategóriás verseny győztese.

Sandokan származásában az anyai oldalon szerepel Graf Grannus, akinek 21 engedéllyel rendelkező fedezőmén utódja van, és 2004-ben az év hannoveri ménjének választották. A mén eredetileg a hagyományos Feldblümchen (Feldhahn – Allwieder) kancacsaládból származik a Haenigsen farmról, ahonnan további 23 olyan rendkívül sikeres fedezőmén, mint például Accellerator, Caravazzo, Check In, Corghano, Gotthard I.

Sandokan első csikói 2014-ben születtek, közülük többen megkezdték már a versenyzést korosztályuknak megfelelő szinten. Sandokan 2020-ban már elérhető a magyar tenyésztők számára is.

  • Fedeztetés módja: mesterségesen, friss és mélyhűtött spermával
  • Fedeztetési díja: 800 EUR+ÁFA

Cinnamon: 150 centiméteres díjugrató pályákon teljesít

Cinnamon egy jó testfelépítésű, stabil idegrendszerű, kiváló képességeket mutató fedezőmén. Eredményesen versenyzett 150 centiméteres magasságon hazai és nemzetközi díjugrató versenyszámokban.

Cinnammon

Hatévesen a fedettpályás korosztályos döntő és a tenyészverseny második helyezettje, a Fiatal Lovak Világbajnokságának résztvevője Lanakenben. Fedeztetési engedélyét 2013-ban szerezte, első csikói pedig 2014-ben születtek.

Apja, Chacco-Blue már fiatalon bizonyította nagyszerű képességeit a Bundeschampionaton és a Fiatal Lovak Világbajnokságán is. Ezen kívül több mint harmincszor győzedelmeskedett fiatal lovak számára rendezett versenyszámokban, később pedig nemzetközi nagydíjak győztese és helyezettje volt 150-160 centiméteres magasságon. A fiatalon elpusztult mén azonban utódai miatt vált igazán népszerűvé a tenyésztők között. Csikói öröklik kiváló elülső lábtechnikáját, valamint ambícióját a sportban. Több mint 1500 csikója közül többen versenyeznek 160 centiméteres pályákon, rendszeres olimpiai résztvevők. Leszármazottai Európa-bajnokságokon és Lovas Világjátékokon is bizonyítottak már. A WBFSH ranglistáját, amely a világ legjobb ugró örökítőit rangsorolja, 2017 óta megszakítás nélkül vezeti. Legsikeresebb utódai a legmagasabb pénzdíjakat nyerő Chacco’s Son, a 2018-as madridi LGCT győztes Explosion W, illetve Tailormade Chaloubet, Chaqui Z, Chacco Kid, Chaclot, Chalou, Chacna, Calisto Blue és Chadino.

Chacco-Blue apja, Chambertin több nemzetközi szinten eredményes utóddal is büszkélkedhet, egyikük az olimpiai csapat aranyérmes Cedric. Chacco-Blue anyai ágán több kiváló kanca is megtalálható. Anyja, Contara és anyai nagyanyja, Godahra II is sikeresen versenyeztek 150-160 centiméteres magasságig.

Cinnamon pedigréjében az anyai oldalon megtalálható a kétszeres olimpikon Carthago Z, aki számos kiváló utódot adott. Közéjük tartozik Mylord, Carthago, Cash és Cha Cha Z is. A fiatal mén anyai nagyanyja, Quicosse után szinte kizárólag M és S kategóriában, illetve nemzetközi nagydíj szinten versenyző utódok születtek. A kanca apja a WBFSH legjobb ugróörökítőinek ranglistáján jelenleg harmadik helyen álló Quick Star, akinek többek között az utóbbi évek egyik top lovát, Big Start is köszönhetjük.

  • Fedeztetés módja: mesterségesen, friss és mélyhűtött spermával
  • Fedeztetési díja: 500 EUR+ÁFA

Erő, óvatosság, versenyszellem: Kanaan

Kanaan egy impozáns megjelenésű, kiváló ugróképességű, ígéretes fiatal mén remek származással. 2018-ban nyilvános fedeztetési engedélyt kapott az MSLT ménvizsgáján. Még ebben az évben elkezdett versenyezni korosztályában fiatal lovasával, ahol megmutatkozott kiváló technikája az ugrások felett.

Kanaan

A 2019-es Fedeles Döntő során a 6 éves lovak kategóriájában mindhárom napon hibátlanul ugrott, ennek eredményeképpen részt vehetett a győzelemért zajló összevetésben, ahol szintén nem hibázott, így a népes mezőnyben a második helyen zárt.

Kanaan származása anyai és apai oldalon egyaránt figyelemre méltó. Kanaan apja, Kannan volt az egyetlen mén a világon, aki 2010 óta tagja a legjobb 12 ménnek a WBFSH ranglistája szerint. A méltán híres Voltaire utódja fantasztikus versenykarrier után vált elérhetővé a tenyésztők számára. Csikói kivételes képességeket mutatnak a nemzetközi porondon is, számos Grand Prix győzelmet tudhatnak magukénak. Legsikeresebb utódai: Nino des Buissonnets, aki a 2012-es londoni olimpián megszerezte a győzelmet Steve Guerdat-val, Diva II, aki Ben Maherrel a nyergében a 2015-os aacheni Európa-bajnokságon szerepelt eredményesen, és Molly Malone, aki fiatal ír lovasa, Bertram Allen nemzetközi karrierjét indította el sikeresen. Kannan utódait erő, óvatosság és komoly versenyszellem jellemzi. A kivételes mén a közelmúltban távozott az élők sorából, így fedezőmén ivadékai 2020-tól még értékesebbé válhatnak a tenyésztők számára.

A mén anyai dédapja a híres Sandro Boy, aki Marcus Ehninggel a nyergében világkupa döntőt nyert Kuala Lumpurban. A páros versenykarrierje során több mint 1,2 millió euró pénzdíjat nyert.

Kanaan felmenői között anyai ágon megtalálható a méltán híres Chacco-Blue is. A fiatalon elpusztult mén utódai révén vált igazán népszerűvé a tenyésztők között. Több mint 1500 csikója közül többen versenyeznek 160 centiméteres pályákon, rendszeres olimpiai résztvevők. A világ legjobb ugró örökítőit rangsoroló WBFSH ranglistát 2017 óta megszakítás nélkül vezeti.

  • Fedeztetés módja: mesterségesen, friss és mélyhűtött spermával
  • Fedeztetési díja: 400 EUR+ÁFA

Dasvidaniya „F”: sármos sárga lenyűgöző pedigrével

Dasvidaniya egy magyar tenyésztésű fiatal, tehetséges fedezőmén. Az MSLT 2019-es ménvizsgáján szerezte meg nyilvános tenyésztési engedélyét. Sportkarrierjét 2020-ban kezdi meg.

Dasvidaniya apja, Kalimeris d’Ariel a nagycenki ménvizsgán a korszak legmagasabb stíluspontjait kapta mind a küllemi bírálaton, mind pedig szabadonugróban. Hevesy Barnabással egészen nagydíj szintig versenyzett sikeresen. Felmenői, Diamant de Semilly és Le Tot de Semilly versenyeredményeik és csikóik teljesítménye alapján a francia lótenyésztés kiemelkedő egyedei. Diamant de Semilly garantálja az extra ugróképességet, aki 2015-ben és 2016-ban a világ legjobb fedezőménje volt a WBFSH rangsorolása szerint. Lenyűgöző rendszerességgel örökíti térölelő nagyszerű vágtáját, kiváló egyensúlyát és együttműködő készségét. Leszármazottai közül számos kiváló teljesítményt elérő ugróló került ki, például Diarado. Néhány kiemelkedő eredménye a sok közül: 2002-ben világbajnok csapatban és kilencedik helyezett egyéniben, 2002-ben a francia bajnokság első helyezettje, 2003-ban Európa-bajnoki ezüstérmet szerzett csapatban.

Kalimeris anyai nagyapja, Laudanum xx révén a mén génállományának 25%-át telivér vérhányad adja. Megjelenésében igen masszív csontalapok, korrekt küllem jellemzi. Mozgása térölelő. A nagycenki ménvizsgán a 1999-2003. közötti időszak legmagasabb pontszámát kapta: kiemelkedően magas pontszámmal értékelték szabadonugróban és a küllemi bírálaton. Dasvidaniya apai nagyanyja, Erica D’Ariel egy kiváló kanca, melynek 14 utódjából 8 nemzetközi nagypályákon versenyzett eredményesen.

Dasvidaniya F anyja sem ismeretlen a hazai díjugrató közönség számára: Final Destination Z egy Zeus apaságú sárga kanca, akinek Dasvidaniya F az első csikója. A kanca 14 éves koráig versenyzett 145 centiméteres magasságig, Ausztriában, Csehországban, Olaszországban szerepelt eredményesen. Indult CSI és CSIO versenyeken Ifjúsági Nagydíjban is ifjúsági korú lovasával, Lehotai Mátéval.

Az anyai nagyapa, Zeus egy selle francais anglo arab vonalú mén, aki számos Grand Prix szintű lovat adott a díjugrató sportnak. Utódai között sikeres tenyészkancák és fedezőmének egyaránt megtalálhatóak. A WBFSH ranglistáján 1990 és 2000 között a hatodik helyet foglalta el.

  • Fedeztetés módja: mesterségesen, friss és mélyhűtött spermával
  • Fedeztetési díja: 300 EUR+ÁFA

A mének felállítási helye a Nemzeti Lovarda.

További információ: FábiáncsicsHorses.com, illetve Fábiáncsics Gábor: +36 30 966 0845

Fotók: Hajdu Krisztina,Lovasfotó.hu

Kapcsolódó cikkek
Kommentek