Dübörög a tenyészszezon: a kancák fedeztetése nem áll meg

Csiko kanca1200

A Magyar Lótenyésztők Országos Szövetsége összeállított egy protokollt, amelynek segítségével a lótartók a saját egészségüket megóvva be tudják tartani a kijárási korlátozás előírásait, de továbbra is elvégezhető a kancák fedeztetése.

A Magyar Lótenyésztők Országos Szövetsége koronavírus-járvány idejére szóló, a kancafedeztetések végrehajtásához ajánlott, Agrárminisztériummal egyeztetett egészségvédelmi protokollja:

"A koronavírus járvány terjedésének megfékezése érdekében a Kormány a 71/2020. (III. 27.) Korm. rendeletben intézkedett a kijárási korlátozásról. A jogszabály azt is rögzíti, hogy a korlátozások alól alapos indok esetén felmentést adható annak, aki pl. mezőgazdasági munkát végez, ide értve az állatok ellátását, gondozását.

Mivel a kancafedeztetés alapos indoknak minősül a lakóhely elhagyására, így kancafedeztetés céljából lovat szállítani a jogszabályi előírások betartása mellett továbbra is lehetséges.

Legfontosabb tudnivalók a munkavégzéshez:

 1. A lovak gondozásához, mozgatásához szükséges személyeknek továbbra is munkába kell járnia a korlátozások ideje alatt.
 2. Az ápolás színvonalának elsősorban a gondozott lovak jólétének fenntartására kell összpontosítania. Az ezen túlmenő minden, nem alapvető tevékenységet alaposan meg kell fontolni, és lehetőség szerint el kell kerülni.
 3. A tenyészeteknek, fedeztetési állomásoknak zárva kell lennie a látogatók előtt, kivéve azokat a személyeket, akik nélkülözhetetlenek a gondozásban álló lovak jólétéhez.
 4. Az alkalmazottaknak be kell tartaniuk a Kormány által előírt, a higiéniával és a vírusterjedés meggátolásával kapcsolatos előírásokat, a munkáltatóknak az alapos kézmosáshoz, fertőtlenítéshez szükséges eszközökről gondoskodniuk kell, beleértve a felületek/kilincsek/felszerelések fertőtlenítését.
 5. A higiénia létfontosságú az új lovak érkezésekor. A személyzet kézi törlőkendőket, géleket és fertőtlenítőszereket használjon a tisztításhoz a kapcsolódó felszerelések használata előtt és után.
 6. A személyzetnek mindenkor be kell tartania a személyes távolságtartással kapcsolatos kormányzati tanácsokat. A személyzetnek legalább 1,5 méter távolságot kell tartania egymástól, és el kell kerülnie, hogy az egy háztartásban élőktől eltekintve kettőnél több ember tartózkodjon egy helyiségben. Kerülni kell a két főnél nagyobb csoportok kialakulását, kivéve azokat az eseteket, amelyek feltétlenül szükségesek a lovak jólétéhez. Ezekben az esetekben is a számot korlátozni kell, és továbbra is alkalmazni kell a személyes távolságtartást vagy maszkot kell viselni.
 7. A ménesek alkalmazottai és a beszállítók közötti kapcsolattartás során be kell tartani a személyes távolságtartásra vonatkozó kormányzati tanácsokat.
 8. Javasolt állatorvosi tanácsot kérni a hatékony fertőtlenítés és izoláció biztosítása érdekében.
 9. Javasolt írásbeli nyilatkozatot tenni a szabályok ismeretéről, elfogadásáról és a személyzet képzettségéről, valamint arról, hogy a lovat szállító és a fogadó személy egészséges.

Szállítással kapcsolatos ajánlások:

 1. Minden szállítási időpontot az utazás előtt egyeztetni kell.
 2. A kapcsolódó papírmunkát elő kell készíteni. A papíralapú igazolásokat lehetőség szerint az érintettek csak felmutatják egymásnak (lóútlevél), illetve a kancafedeztetési jegyzőkönyv későbbi időpontban kerülhet átadásra.
 3. A szállításhoz használt járművet minden szállítás előtt és után fertőtleníteni kell, beleértve a kilincseket, fogantyúkat és minden olyan területet, ahol a személyzet kapcsolatba kerülhet egymással.
 4. A lószállítóban/vontató járműben utazó alkalmazottaknak be kell tartaniuk a személyes távolságtartásra vonatkozó kormányzati tanácsokat (a fenti 6. pontban foglaltak szerint).
 5. Tilos megszakítani az utazást, kivéve a koronavírus miatt elrendelt vészhelyzeten kívüli vészhelyzet esetét.
 6. A fedeztetésre érkező kanca le- és felrakodását a szállítója végzi, a 6. pontban előírtak értelemszerű alkalmazásával. Ha a ló az érkezése után a fogadó ménesben marad, akkor a tenyészállatot a kirakodást követően a rendeltetési hely személyzete a saját vezetőszárával átveszi és elvezeti. A lószállítóban utazó személyzet az általa meglátogatott helyen csak mellékhelyiség használata céljából hagyhatja el a lószállítót, betartva minden egészségügyi és higiéniás óvintézkedést. A helyszínen nem lehet közvetlen személyes kapcsolat."

A teljes dokumentum innen tölthető le >>

Forrás: Magyar Lótenyésztők Országos Szövetsége
Fotó: Pixabay

Fedezőmének a Riderline-on:

Kapcsolódó cikkek
Kommentek