Újratervezés a lovassportban

Fogat illusztracio1200

A koronavírus járvány alaposan átrendezte nem csak a mindennapi életet, de a hazai és a nemzetközi versenynaptárat is. Juhász Tibor, a Hirling József Lovaspark ügyvezetője közleményben adta hírül, hogy elmarad a május elejére tervezett CSI** Kiskunhalasi Nemzetközi Díjugrató Lovasverseny. Tóth Tamás szövetségi kapitány arra buzdítja a fogathajtókat, hogy otthon folytassák a felkészülést, a kényszerű versenymegvonást pedig online szabályismereti képzéssel hidalja majd át.

Kiskunhalas: elmarad a májusi nemzetközi lovasverseny

„A Hirling József Lovasparkot üzemeltető Lovas és Szabadidő Központ Kft. vezetése alkalmazkodva a koronavírus-járvány megelőzése és lassítása érdekében Magyarországon bevezetett intézkedésekhez, a május 1-3. közötti, 43. CSI** Kiskunhalasi Nemzetközi Díjugrató Lovasversenyt nem tartja meg. A rendező a verseny lemondását a Magyar Lovassport Szövetséggel egyeztetve a Nemzetközi Lovas Szövetségnél (FEI) írásban bejelentette.

A lovasbázis úgynevezett alap üzemmódban működik a veszélyhelyzet időszakában, ami azt jelenti, hogy a tanfolyamokat, edzéseket, közösségi és verseny eseményeket mellőzve látja el feladatait. A lovasbázison lévő lovak felügyeletét, gondozását, ellátását, szükséges mozgatását a társaság kijelölt munkatársai a bevezetett higiéniai biztonsági előírások betartásával továbbra is végzik.

A Lovas és Szabadidő Központ Kft. elhatározott szándéka, hogy a veszélyhelyzet elmúlásával a járvány miatt bevezetett korlátozó intézkedések feloldását követően a 2020. évi versenynaptár programjait folytatja, amelyről időben tájékoztatja a nyilvánosságot és a lovassportbarátokat. A társaság bízik abban, hogy a 2020. július 17-19-re tervezett Országos Díjugrató Grand Prix-n, mint az év kiemelt versenyén már tudja fogadni a versenyzőket, csapatokat és a közönséget.

Kiskunhalas, 2020. március 26.

Juhász Tibor ügyvezető, Lovas és Szabadidő Központ Kft.”

Dijszalag illusztracio
Fotó: Kovács Iván

Online oktatás és otthoni felkészülés a fogathajtóknál

„Tisztelt Kettes- és Négyesfogathajtó Versenyzők!

Erre az időszakra terveztem edzőtáborokat hazai és külföldi helyszíneken. A mindenki által ismert körülmények miatt ez sajnos kivitelezhetetlen a mi szakágunkban. Az edzőtáborok célja lett volna a versenyzők és lovaik felkészítése a versenyekre.

A négyesfogatoknál Aachen (későbbi időpontra halasztva) és a világbajnokság (Kronenberg, augusztus 31. - szeptember 6.) lett volna a felkészülés fő iránya. Egyelőre nem tudni, hogy az aacheni verseny későbbi időpontban történő megrendezését meg tudják-e oldani a rendezők. Ha igen, akkor az arra történő felkészülés nem lesz zökkenőmentes, hiszen versenyek hiányában egyelőre mindenkinek otthoni körülmények között kell (zárt kapuk mögött) felkészülnie. A világbajnokság időpontjára – reményeink szerint – helyre fog állni a rendszer, viszont az elmaradt versenyek nagyon fognak hiányozni a felkészülési időszakból. Fő cél, hogy a 2021-es Európa-bajnokságra olyan magyar csapat és egyéni indulók kiválasztása váljon lehetővé, akikkel a terveim megvalósíthatók lesznek.

A kettesfogatoknál annyiban egyszerűbb a helyzet, hogy ebben az évben a Lipicán megrendezésre kerülő Duna-Alpesi Kupán kívül (ami rangját tekintve már rég nem az, ami miatt kitalálták) nem terveztek olyan versenyeket, ahol a nemzeteknek csapatokat kellett volna kiállítaniuk. A tervem az volt, hogy ebben az évben megismerve a versenyzőket és a lovaikat, a szezon végére ki tudjam jelölni azt a szűk válogatott keretet, akikkel a szezon végén edzőtáborba tudjunk vonulni lovakkal és lovak nélkül is. Reményeim szerint ez így is meg fog történni, amennyiben vissza tudunk állni a megszokott versenyrendezésekhez.

Fő cél a 2021-es világbajnokságra megtalálni azt a csapatot, melynek tagjai az igen magasra állított lécet „át tudják ugrani”, valamint olyan egyéni versenyzők kiválasztása, akik a részvétel fontossága mellett a tudásuknak és felkészültségüknek megfelelő eredmény elérésére is képesek.

Tisztelt Fogathajtók!

Sajnos ebben a helyzetben sokan nem azt csináljuk, amit szeretnénk! Ki kell lépnünk a komfortzónánkból és alkalmazkodnunk kell a megváltozott körülményekhez. A felkészülést nem szabad abbahagyni, mert biztosan lesznek megmérettetések! Mindenkinek a saját körülményeihez kell igazodnia és azon belül kell megtalálnia a felkészülés hatékony módját.

Amíg a helyzet rendeződik, addig is, hogy valami történjen, az elkövetkező napokban szabályismereti tesztet fogok összeállítani, aminek az a célja, hogy Ti, versenyzők tisztában legyetek a szabályokkal és a versenyeken készségszinten tudjátok alkalmazni azokat. Korábbi tapasztalataim alapján ebben is bőven van mit pótolni. Azt gondolom, ez az időszak alkalmas lesz erre. Az edzőtáborokban is komoly hangsúlyt fektettem volna a témára.

Az egész apropóját az adta, hogy egy hibás bírói döntésnek lehet jogorvoslati megoldása, viszont a versenyszituációban meghozott hibás versenyzői döntésnek súlyos, a végeredményt nagymértékben befolyásoló hatása lehet. Ezek, mint ahogy azt korábban láttam, minden esetben a szabályok nem megfelelő ismeretére vezethetők vissza.

Egyelőre két teszt összeállítását tervezem. A másodikat az első kiértékelése után fogom összeállítani a tapasztalatok alapján.

A teszt kitöltése önkéntes alapú, viszont regisztrációhoz kötött (név, FEI azonosító, email cím). A kitöltéshez és visszaküldéshez öt nap áll rendelkezésre, eddig lesz elérhető az online felületen. A kiértékelés csak statisztikai jelleggel fog megtörténni és nyilvános lesz, viszont az egyéni eredmények nem lesznek nyilvánosak, zártan fogom kezelni. A tesztlap kitöltési határideje után a felületen a helyes megoldások is megtalálhatóak lesznek. A rendszer nem tudja garantálni a visszaélések elkerülését, de nem is ez a cél. A cél, hogy Ti, fogathajtók tisztában legyetek a szabályzattal és szükség esetén ne hozzátok saját magatokat hátrányos helyzetbe nem megfelelő döntésekkelt. Nekem az a célom, hogy információt szerezzek arról, hogy melyek azok a témakörök, amikkel majd később részletesen foglalkozni kell.

Kérésem az, hogy aki kitölti a tesztet az saját maga jelenlegi tudását használja fel, ezzel tud a legtöbbet segíteni saját magán, és így én is reális képet kaphatok a jelenlegi a témában meglévő ismereteitekről. Az első tesztsor hamarosan nyilvános lesz. A tesztkérdések az érvényes FEI szabályzatok alapján lesznek összeállítva. Figyelem! Vannak érvényes szabálymódosítások 2020-ra is!

További eredményes felkészülést kívánok! Vigyázzatok magatokra és másokra is!

Üdvözlettel: Tóth Tamás, szövetségi kapitány"

Holle Martin vizesakadaly
Kép forrása: Fogathajtó Szakág
Kapcsolódó cikkek
Kommentek