Vigyázz a lovadra és maradj otthon, kéri a Lovas Szövetség

MLSZ Arculat 2 og meret

A kormány 2020. március 28-tól kijárási korlátozást vezet be Magyarország egész területére. Lakóhelyünket két héten keresztül csak munkavégzés vagy az alapvető szükségletek ellátása céljából hagyhatjuk el - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök március 27-én reggel. Az intézkedés természetesen a lovasok, lótartók mindennapjait is érinti. A Magyar Lovassport Szövetség közleménye:

„Kedves lovasok, lótulajdonosok, lovarda üzemeltetők, versenyrendezők és minden érintett lovas szakember, akinek a mindennapi tevékenysége a lovakhoz kötődik!

A koronavírus járvány megfékezése érdekében hozott rendelkezések betartása a lovasok életét is felforgatta. A versenyek elmaradnak, a lovasiskolák felfüggesztették az oktatást és jelenleg sajnos senki nem tudja pontosan megmondani, meddig tart ez az állapot.

A Kormány 71/2020. (III. 27.) kijárási korlátozásról szóló rendelete március 28-tól április 11-ig lesz hatályban.

A rendeletben leírt 4.§ (1) s) pont alapján, ami az állattartókra vonatkozik, a lakóhely elhagyására alapos indokot biztosít az állatok ellátása, háziállat közterületi sétáltatása, az állatorvosi rendelő és az állatkórház látogatása is. A rendelet megszegése bírsággal jár, ezért felhívjuk a figyelmeteket, hogy a lovardákba kizárólag a lovaitok mozgatása céljából menjetek és a kijárás célját igazoló iratok mindig legyenek nálatok. (Bértartási szerződés, lóútlevél másolat, stb.).

Továbbá a rendelet 5.§ értelmében az “Egyéni szabadidős sporttevékenység, szabadidős célú gyalogos közlekedés külterületen, valamint a települések belterületén – lehetőség szerint a zöldterületeken – egyedül vagy ugyanazon háztartásban élőkkel közösen folytatható azzal, hogy másoktól legalább 1,5 méter távolságot kell tartani”. A tereplovaglással kapcsolatban felhívjuk a figyelmeteket, hogy a lovaglás során tartsatok be minden balesetmegelőző biztonsági intézkedést (fejvédő viselése stb.), hiszen mindenki érdekét szolgálja, hogy lovasbalesetekkel ne terheljük járványhelyzetben az egészségügyi intézmények kapacitását.

A koronavírus okozta járványhelyzet bizonytalan ideig tart. Az április hónapra tervezett nemzetközi versenyeket már világszerte lemondták a rendezők. A nemzeti verseny- és vizsgarendszer továbbra is, előreláthatólag április végéig szünetel. A Magyar Lovassport Szövetség által működtetett hazai versenyrendszer újraindítása a Kormány további intézkedéseinek megfelelően történik majd, amiről igyekszünk a lovassport minden szereplőjét időben értesíteni.

Kérünk benneteket, hogy mindenki a jogszabályok betartása mellett gondoskodjon továbbra is lova jólétéről és felelősen tartsa be az intézkedéseket a járvány visszaszorítása érdekében.

Vigyázz a lovadra és maradj otthon, ha teheted!”

Forrás: Magyar Lovassport Szövetség

Kapcsolódó cikkek
Kommentek