Dr. Bodó Imrére emlékezünk

Bodo Imre 1200ff

Elhunyt dr. Bodó Imre professzor emeritus, az Állatorvostudományi Egyetem Állattenyésztési Tanszékének professzor emeritusa, a Debreceni Agrártudományi Egyetem Állattenyésztés- és Takarmányozástani Tanszékének professzora, a Magyar Szürkemarhatenyésztők Egyesülete és a Furioso North Star Lótenyésztő Egyesület tiszteletbeli elnöke, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének egykori elnökségi tagja és a két legrangosabb kitüntetésének birtokosa, a Rare Breeds International alapítója és egykori igazgatója, valamint a DAGENE alapítója és egykori elnöke, az Európai Állattenyésztők Szövetsége Lótenyésztési Osztályának egykori alelnöke.

Dr. Bodó Imre 1932. október 4-én született Budapesten. Édesapja, Bodó Imre Kászonból, a Hargita és Kovászna megyék határán elterülő településről származott, a Ludovika Akadémia növendéke volt, majd az örkénytábori Magyar Királyi Lovaglótanár-képző és Hajtóiskolában végzett. Tanított a Ludovikán és Gödöllőn is.

A fiatal Bodó Imre Kőszegen kezdte tanulmányait a katonai reáliskolában. Második világháborús hadifogság után a piarista gimnáziumban tanult tovább és érettségizett 1951-ben.

1956-ban Gödöllőn kitüntetéses mezőgazdasági mérnök oklevelet szerzett, majd 16 éven át mezőgazdasági üzemekben dolgozott Herceghalmon, Iregszemcsén, végül a Hortobágyi Állami Gazdaság fő állattenyésztőjeként.

1974-ben az Állatorvostudományi Egyetemen kezdett dolgozni adjunktusként, tíz évvel később tanszékvezető egyetemi tanári megbízást kapott. Nevéhez fűződik az egyetem jelképének számító Csatlós bika szobrának felállítása.

Nyugdíjba vonulása után Debrecenben lett egyetemi tanár, 2013-tól az ÁTE professzor emeritusa.

Egyetemi doktori fokozatát 1967-ben, a kandidátusit 1977-ben szerezte meg, 1991-től pedig az MTA doktora.

Nevéhez fűződik a magyar szürkemarha megmentése: az Anker Alfonz lefektette alapokon tovább haladva olyan tenyésztési programot alkotott, amellyel ezt a fajtát vissza lehetett hozni a pusztulás széléről. Kilencvenedik születésnapjára jelent meg A magyar szürke szarvasmarha című kötet negyedik, javított és bővített kiadása. Szerkesztője és egyik szerzője volt az Eleven örökség – Régi magyar háziállatok című kötetnek.

Dr. Bodó Imre 2023. december 18-án, 91 éves korában hunyt el.

Forrás: Agroinform, Univet
Fotó: Magyar Mezőgazdasági Múzeum

Kommentek