Bábolnai siker a Shagya arab lovak európai szemléjén

Rombauer Tamas Arany Anita 294 O Bajan Basa

A 17 tagország Shagya arab tenyésztőit tömörítő Nemzetközi Társaság (ISG) kétévente rendez tenyészszemlét. Az idei évben a rendezés jogát a két arab lóval foglalkozó német egyesület közösen nyerte el, így Európa arab lovai ezúttal Marbachban mutatkoztak be. A szemlén bemutatott bábolnai lovak között volt, aki a kiállítás legszebb lova lett és olyan is, aki rekord pontszámmal szerezte meg a győzelmet osztályában.

A Marbachi Ménes

A megfelelő helyszín kiválasztása fél siker. Marbach egy több mint 500 éve, 1514-ben alapított, Baden-Württemberg ékköveként védett és támogatott ménes, amely az UNESCO által is védetté nyilvánított bioszféra rezervátum közepén a „Schwäbische Alb” erdeivel határolva 750 méterrel a tenger szintje felett szolgálja a német lótenyésztést.

Négy hagyományos lófajtát tenyésztenek, amelyből az egyik az arab telivér. A weil-i ménes örököseként 20 tenyészkancával és szaporulatával, mind a mai napig változatlan elvek alapján végzik génmegőrző munkájukat.

Méntelepként, ló- és lovas képzési központként, termékenyítő állomásként, ménvizsga helyszínként szinte a „lóipar” teljes egésze látható itt a legmagasabb szinten. Military pályájuk egyedülálló, ugyanitt fogathajtó világverseny is zajlott már, emellett 1000 hektáron gazdálkodnak, főleg takarmányt termelnek.

Marbach

7 ország, 26 tenyésztő, 500 ló

A tenyészszemlén 7 ország 26 tenyésztőjének több mint félszáz lova közül választottak évjáratonként osztálygyőztest, osztálygyőztesekből és a második helyezettekből pedig nemenként egy fiatal és egy idős bajnokot.

Az öt bíró (Lea Ernst - Svájc, Franz Hoppenberger - Ausztria, Michal Horny - Szlovákia, Diether von Kleist - Németország, Rombauer Tamás - Magyarország) közül egyszerre három bírált, természetesen a saját tenyészetéből érkezőt nem bírálta a bíró.

Hazánkat a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok képviselte, innen öt ló érkezett Marbachba. Az éves méncsikók osztályát Gazal XXIII (Lenkoran)-1 szürke bábolnai méncsikó biztosan nyerte 7,38 ponttal, majd a Championátusban egy hároméves pej, Koheilan vonalú, cseh tenyésztésű, de német tulajdonban álló Shengo Khaliff nevű mén mögött Reserve-Champion címet nyert.

A fiatal kancák között nem volt bábolnai induló.

Gazal XXIII 1 Toth Oliver
Gazal XXIII-1 és Tóth Olivér

27. startszámmal a 2011-ben született szürke kanca, O’Bajan XXVI-6 egy nagyon erős, 11 lovat felvonultató osztályban 7,86 ponttal második lett, így jogosult lett a döntőben való részvételre. A 11 éves és idősebb osztályban induló 2008-as születésű 294 O’Bajan Basa rekord pontszámmal (8,95) osztálygyőztes lett, majd később bajnok kanca címet is nyert.

A 11 éves és idősebb mének osztályát a szenzációs formában lévő Gazal XIX-2 (XXIV tm.), 2006-ban született Páris fiú nyerte 8,62 ponttal, és a bajnokságban sem akadt legyőzőre, sőt a kiállítás legszebb ménjévé is megválasztották. Ezt a címet kancák esetében Januska, egy 2016-ban született Thamias-Jamila származású svájci tenyésztésű és tulajdonú ló érdemelte ki.

Gazal XIX 2 Arany Anita
Gazal XIX-2 és Arany Anita

A négy bajnoki címből a 4 éves és idősebb kategóriában mind a mének, mind a kancák között bábolnai ló lett a bajnok, míg az 1-3 éves kategóriában a méneknél Reserve Champion címet nyert Bábolna.

Eredmények

Junior Kanca Kategória

  1. Januska (Thamias / Jamila, születési év: 2016, tulajdonos: G.u.U. Haldemann, Svájc)
  2. Hadban-828 (Saphira)(Tirkhan / Dahoman-211, születési év: 2018, tulajdonos:F. Kögl, Ausztria

Junior Mén Kategória

  1. Shengo Khaliff (Koheilan XI / Shena, születési év: 2016, tulajdonos: H. Stoischek, Németország)
  2. Gazal XXIII-1 (Gazal XXIII (Lenkoran) / 296 Siglavy Bagdady VIII, születési év: 2018, tulajdonos: Bábolna Nemzeti Ménesbirtok)

Senior Kanca Kategória

  1. 294 O’Bajan Basa (O’Bajan Basa / 273 Gazal XIX-2, születési év: 2008, tulajdonos: Bábolna Nemzeti Ménesbirtok)
  2. Malika (Shaman / Monifa, születési év: 2004, tulajdonos: R. Mäder-Schmidt, Németország)

Senior Mén Kategória

  1. Gazal XIX-2 (Gazal XIX / 260 Kemir V, születési év: 2006, tulajdonos: Bábolna Nemzeti Ménesbirtok)
  2. D’Amour (Saramour / Daika, születési év: 2005, tulajdonos:A. Sommer, Németország)

Forrás: Rombauer Tamás, Bábolna Nemzeti Ménesbirtok
Fotó: Bábolna Nemzeti Ménesbirtok

Kommentek