A lóversenypályák is bezártak világszerte

Galopp illusztracio fuves1200

Kedden a Kincsem Parkban bejelentették, hogy a koronavírus-fertőzés terjedése miatt határozatlan ideig nem tartanak versenyeket és az április 5-re tervezett galopp kapunyitót is későbbre tolják. De nem csak a Kincsem Park hirdetett kényszerpihenőt a telivéreknek: Európában a legtöbb lóversenyt lemondták.

A magyar lóverseny számára az jó hír, hogy a tréningezés egyelőre zavartalanul folytatódik, mégha a legnagyobb, az alagi tréningközpontban is korlátozták a belépők körét.

Ha Európában körbenézünk, akkor most, március közepén azt láthatjuk, hogy a koronavírus által leginkább sújtott országokban már néhány napja leállították a versenyeket.

Elsőként ide sorolhatjuk Olaszországot, ahol egyelőre nem határozták meg az esetleges újrakezdés idejét sem. A tenyésztési szezonban (az angol telivéreknél csak természetes úton lehet fedeztetni, a tenyésztési szezon az északi féltekén február 15-től június 30-ig tart) viszont nem vezettek be korlátozásokat. Spanyolországban március 30-ig biztosan nem futnak a lovak. A tréningezés azonban az első számú központban, a madridi La Zarzuela pályán egyelőre zavartalanul folyik.

A franciák március 17-től követték az előző két ország példáját és április 15-ig biztosan nem versenyeznek sem a galopplovak, sem az ügetők.

Németországban is több versenypályán lemondták a versenynapokat, majd szintén március 17-től egy hónapos leállás mellett döntöttek és április 18-ig biztosan nem rendeznek versenyeket.

Írország március közepén a zárt kapus versenyzést választotta, és a mai (szerdai) nap folyamán született a döntés arról, hogy maradnak ennél a gyakorlatnál.

A nagy lóversenynemzetek közül az angolok sokáig meglehetősen lazán kezelték a koronavírussal járó kockázatokat és még március 14-én is hatalmas tömeg előtt zajlottak a négynapos Cheltenham Fesztivál zárófutamai, amire összesen mintegy 250 ezer jegyet adtak el. Ezek után azonban felgyorsultak az események és március 16-án bejelentették a versenyek (sík, ugró, point-to-point) zárt kapussá tételét, majd egy nappal később a versenyek teljes leállítását április 30-ig.

A hazánkkal szomszédos Szlovákiában a magyarhoz hasonlóan április 5-én kezdődne az idei galoppszezon, azonban a versenyszervező a weboldalán arról tájékoztat, hogy az áprilisi versenynapokat minden valószínűség szerint nem tartják meg. Csehországban március 16-24. között kijárási tilalmat rendeltek el, így az már egyértelmű, hogy április 12-ig biztosan elmaradnak a versenyek.

Lengyelországban is elmarad a március 18-i kapunyitó, 30 nappal biztosan elhalasztották.

A kis versenyüzemmel rendelkező Belgiumban és Hollandiában március 30-ig biztosan nem rendeznek versenyekben, míg Dániában április 5-ig hirdettek zárlatot.

Európán kívül a legnagyobb lóversenyhatalmak közül Japánban zárt kapuk mögött versenyeznek a telivérek Ausztráliához hasonlóan. Azonban utóbbi országban egyre több helyen teljesen lemondják a versenynapokat.

Az Egyesült Arab Emirátusokban sem lehetnek nézők a versenypályákon. Dubajban március 28-án rendezik a világ egyik legmagasabb díjazású versenyét a Dubai World Cupot, amelyet a jelek szerint a publikum nélkül is mindenképpen szeretnének megtartani.

Az Amerikai Egyesült Államokban is sorra mondják le a meetingeket a versenypályák. Az év egyik legkiemelkedőbb eseményét, a Kentucky Derby-t május 2-ról szeptember 5-re tették át. A tréningezés a legtöbb helyen itt is zavartalanul működik tovább.

A borítókép illusztráció. Kép forrása: Pixabay

Kapcsolódó cikkek
Kommentek