Magyar mének segítik az erdélyi lótenyésztést

Nagy Istvan Hortobagy202006 1

Elindult az erdélyi lótenyésztést segítő program, amelynek keretében Nagy István agrárminiszter négy mént adott át csütörtökön a hortobágyi mátai majorban. A méneket erdélyi gazdákhoz szállítják.

Nagy István kiemelte: a kormány számára kiemelten fontos, hogy a Kárpát-medence hagyományaira építve a magyar lótenyésztés ismét a világ élvonalába kerüljön, ennek jegyében tartozik az agrártárcához hét nemzeti ménes. A szakemberek ezekből választottak ki "négy hibátlan, megnyerő küllemű mént", amelyek kihelyezésével "segítjük az erdélyi lótenyésztést, lótartást, a mezőgazdaság fellendítését" - mondta Nagy István.

Nagy Istvan Hortobagy202006 3

A lovak két Kolozs megyei fogadóállomásra és két Hargita megyei tartóhoz kerülnek:

  • Tordára az Őrségi Nemzeti Parkból egy muraközi
  • Magyarfenesre a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. méneséből egy nóniusz
  • Gyergyószárhegyre a Bükki Nemzeti Park méneséből egy szintén védett, őshonos magyar lófajta, egy mezőhegyesi félvér
  • Gyergyóremetére a Bábolna Nemzeti Ménesbirtokon tenyésztett angol telivér
Nagy Istvan Hortobagy202006 2

Nagy István elmondta: a mének fedeztetésre is használhatóak amellett, hogy népszerűsítik a magyar őshonos fajtákat és az angol telivért, amely több magyar lófajta kialakításában vett részt. A tárcavezető kiemelte: figyelemmel kísérik, hogy a kísérleti jelleggel kihelyezett mének közül melyik fajta milyen hatást gyakorol az erdélyi heterogén ménállományra küllemi tulajdonságokban, munka- vagy sportteljesítményben. Az eredményeket időről-időre szakemberek értékelik, és döntenek arról, hogy a mének maradjanak-e Erdélyben, vagy térjenek vissza eredeti, magyarországi ménesükbe.

A rendezvény végén Nagy István számadó oklevelet adott át hortobágyi pásztoroknak, gulyásoknak és csikósoknak, akik beszámoltak a múlt év szaporulatáról.

Forrás: Kormány.hu
Fotó: Fekete István

Kapcsolódó cikkek
Kommentek