Hagyományos magyar lófajták a XXVI. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon

Hodmezovasarhely2019 Og

A Hódmezővásárhelyen megrendezett XXVI. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon természetesen a lovak, köztük pedig a hagyományos magyar lófajták is hangsúlyos szerepet kaptak.

Fókuszban a nóniusz

Az Állattenyésztési és Mezőgazda Napok lótenyésztési bemutatója az utóbbi években a Mezőhegyesen kitenyésztett fajtákra, azaz a Furioso-North Starra, a gidránra és a nóniuszra terjed ki, kiegészülve a dunai ló, a lipicai és a magyar hidegvérű fajtákkal. Ebben az évben a kiállítás kiemelt fajtája a nóniusz volt.

A lótenyésztés nagydíját a 4605 Nonius XII-156 „Ballada” nevű, fekete színű nóniusz kanca kapta. Tenyésztője, tulajdonosa és kiállítója Fábiánné Donáth Erzsébet, Battonya.

Az MLOSZ tenyésztési díját a Nóniusz Lótenyésztő Országos Egyesület kapta a fajta genetikai értékének javítása érdekében kifejtett munkájáért.

A Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság nóniuszai is számos elismerést bezsebeltek:

  • Nóniusz mének 2. hely: Nonius XXV-188 Janus (2282 Nonius IX-142, 915 Hortobágy-25 Jámbor) 2001. évi fekete mén
  • Nóniusz kancák
    • 1. hely: Nonius-16 Zsindely (5270 Nonius 31-70, 279 Nonius XVII-41 Faluszépe) 2013. évi fekete kanca
    • 2. hely: Nonius XIV-20 Zemplén (5055 Nonius XVII-1 Nílus, 323 Nonius III-24 Omega) 2013. évi fekete kanca
    • 3. hely: Nonius XIV-13 Berta (5055 Nonius XVII-1 Nílus, 322 Nonius I-2 Nelli) 2015. évi pej kanca

Emellett a Hortobágyi Nonprofit Kft. Mátai Ménesének lovai is nagyszerű eredményeket értek el. A nóniusz tenyészállat-bírálaton első helyezést ért el Hortobágy Nonius-73 Árnyas tenyészmén. A nóniusz kancák saját korosztályos bírálatában első lett Nonius X-52 Vihar, harmadik helyezett pedig Nonius X-56 Vérmes, akik a négyesfogatban is kiválóan helytállnak. A lovak tenyésztője és tulajdonosa a Hortobágyi Nonprofit Kft.

Fabianne Donath Erzsebet
A lótenyésztés nagydíját a 4605 Nonius XII-156 „Ballada” nóniusz kanca kapta. Tenyésztője, tulajdonosa és kiállítója Fábiánné Donáth Erzsébet

Különdíjat kapott Szilvásvárad

A lipicai kanca kategória első helyezettje a 339 Favory XXVII-44 nevű szürke színű lipicai kanca lett. Tenyésztő, kiállító és tulajdonos: Állami Ménesgazdaság, Szilvásvárad.

A Magyar Lipicai Lótenyésztők Országos Egyesülete különdíjjal ismerte el az Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad színvonalas tenyészállat bemutatóját. A díjakat Uzsoky András, az Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad igazgatója vette át.

Remekeltek a gidránok

A korábban az Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad által felügyelt gidrán állomány 2017 őszén került vissza a fajta szülőhelyére, Mezőhegyesre, így a fajtához tartozó lovak eredményeire két ménes is büszke lehet.

  • Gidrán mének
    • 1. hely, mének Nagydíj-győztes: Gidran XXVII-43 Kartel (4889 Podbor, 235 Siglavy Bagdady Gidran-16 Kelepce). A 2012. évi sárga mén elnyerte a kiállítás legszebb ménjének járó díját is.
    • 2. hely: Gidran XXIX-21 Kelevéz (3832 Gidran XI-32 Regölő, 235 Siglavy Bagdady Gidran-16 Kelepce) 2013. évi sárga mén
  • Gidrán kancák
    • 1. hely Gidran XXVIIII-4 „Iduna”. Tenyésztő, tulajdonos és kiállító: Állami Ménesgazdaság, Szilvásvárad
    • 2. hely: Gidran XXVI-9 Sopánkodó (4632 Gidran XVI-19, 221 Gidran XI-75 Spiritusz) 2009. Tenyésztő: Állami Ménesgazdaság, Szilvásvárad, Tulajdonos és kiállító: Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt., Mezőhegyes.

Lótenyésztők díjai

Május 10-én, a kiállítás második napján adták át a tenyésztési díjakat. A Magyar Állattenyésztők Szövetsége összevont tenyésztési nagydíját a kiállításon legeredményesebben szereplő kiállító, a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. kapta. A díjat Janesz János állattenyésztési igazgató vette át Zászlós Tibortól, a MÁSZ elnökétől.

A Magyar Lótenyésztők Országos Szövetsége 2014-ben alapította a Kozma Ferenc-díjat, a kitüntetést idén Babochay György kapta kiemelkedő tenyésztői munkája, a lótenyésztés sikeressége érdekében végzett munkássága elismeréséül. Itt írtunk erről bővebben:

Kapcsolódó cikk

Forrás és fotó: Magyar Mezőgazdaság, Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság, Hortobágyi Nonprofit Kft., Fehér K. – Pataki B.

Kommentek