Legendás lovak tenyésztője: Babochay György kapta a Kozma Ferenc Díjat

Babochay Gyorgy

A lótenyésztés sikeressége érdekében végzett munkája elismeréseként Hódmezővásárhelyen, a május 9-11. között megrendezett XXVI. Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon vehette át a Kozma Ferenc Díjat Babochay György.

A Magyar Lótenyésztők Országos Szövetsége 2014-ben alapította a Kozma Ferenc-díjat. Az emlékplakett adományozásáról a Szövetség Tenyésztői Tanácsa dönt, és annak átadása hagyományosan az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok keretében történik. Az MLOSZ kiemelkedő tenyésztői munkája, a lótenyésztés sikeressége érdekében végzett munkássága elismeréséül idén Babochay Györgynek ítélte oda az elismerést.

Babochay György

Komáromban született 1942. szeptember 10-én. Apja, Babochay Farkas Sándor méneskari százados, majd lótenyésztési felügyelő, nemzetközi versenybíró, elismert lovas szakember, édesanyja a Magyar Lovas Szövetség legendás precizitású munkatársa, majd irodavezetője. Gyermekkorát édesapja változó szolgálati helyeinek megfelelően különböző híres lovas intézményekben, Dióspusztán, Örkénytáborban, Alagon, Herceghalomban töltötte.

Az érettségi után felvételt nyert a Gödöllői Agrártudományi Egyetemre. Az egyetem elvégzését követően egy évig a Rádiházi Ménesben, majd az NDK lótenyésztő intézményeiben szerzett gyakorlatot.

1967-ben, az NDK-ból hazatérve az 1963-ban alakult szenttamási ménes vezetője lett. 1970-ben a több gazdaság összevonásával megalakult Törökszentmiklósi Állami Gazdaság kerületi igazgatójának nevezték ki, mely beosztást 2002-ben bekövetkezett nyugdíjba vonulásáig töltött be. Igazgatói feladatai mellett mindvégig vezette a ménes tenyésztését. Nevéhez olyan legendás lovak fűződnek, mint az általa tenyésztett és 1980-ban Magyar Derbyt nyert Aréna, az egy évvel később magyar és osztrák Derbyt nyerő Turbó, vagy a szintén kiváló Mende, Arszlán, Talár és Gemini. Tenyésztői munkássága mellett szabadidejében díjugratóként is versenyzett.

Nyugdíjba vonulása után közel egy évtizedes kutatómunkával településről településre feldolgozta Jász-Nagykun-Szolnok megye lovaséletének történetét, ez a terjedelmes, enciklopédikus munka 2013-ban jelent meg Tegnapok Jász-Nagykun-Szolnok megye lóvilágából címmel. A könyv sikerét jelzi, hogy időközben újabb kiadására is sor került.

Alapító tagja sárvári Nádasdy Ferenc Múzeum baráti körének, Nagy Kálmán huszárezredes 2010-ben bekövetkezett halála után a kör elnöke. A baráti kör rendszeresen publikál szakmai kiadványokat a huszárság történetéből, legjelentősebb kiadványuk Kenesei Miklós egykori méneskari tisztnek A magyar méneskar és a méneskari huszárok története című hiánypótló munkájának megjelentetése.

Mind a mai napig dijugrató versenybíró, a Magyar Lovas Szövetség Díjugrató Szakbizottságának tanácsadója, a Magyar Állattenyésztők Szövetsége Történeti Szakbizottságának tagja.

Munkásságát a Magyar Lovassport Szövetség Széchenyi Díjjal ismerte el, megkapta a Szolnok megye sportjáért emlékérmet, Pro Urbe díjat Törökszentmiklósért, és az Életfa Emlékplakett bronz fokozatát.

Fotó: Magyar Mezőgazdaság

Kommentek