Huszárok és trükklovasok Simonpusztán

Spuszta Kiemelt

Pénzes Gábor, Győrffy-Villám András, Kaszás Géza, Papadmitriu Athina és Magyar Réka mellett huszárok és trükklovasok népesítették be hétvégén Simonpusztát.

A Simonpuszta Nemzeti Lovas és Hagyományőrző Egyesület a Honvédelmi Sportszövetség támogatásával és a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség együttműködésével november 25-én családi napot tartott „Mindenkori Honvédelmünk és a Ló” címmel.

Az időjárás nem kedvezett a programnak, emiatt a szabadtéri programok a fedett lovardában zajlottak, de így is több száz érdeklődő gyűlt össze.

A napot „Az 1848/49-es szabadságharc honvéd gyalogságának és tüzérségének” bemutatója nyitotta, majd a Fonyódi Kishuszárok toborzója következett. Pénzes Gábor magasiskolai bemutatóját Győrffy-Villám András kommentálta, aki átfogó képet adott arról, hogyan harcolt a huszár és milyen kapcsolatban állt lovával.

A huszárok díszelgése mellett T. Mészáros András, Érd Megyei Jogú Város polgármestere és dr. Aradszki András országgyűlési képviselő és dr. Korein László, az egyesület elnöke is köszöntötte a nézőket. A nap egyik felemelő pillanata az volt, amikor Papadmitriu Athina és lánya, Magyar Réka lóháton énekelte el a Himnuszt.

Az ünnepélyes megnyitó után a Hadak Útja LSE lovasai bemutatták, hogy a gyerekek pónikon mi mindenre képesek. Természetesen a díjugratás sem maradhatott el, hisz jelenleg ez a legnépszerűbb lovassport a világon. Később bemutatkoztak az ősi magyar lovasvirtus elemei, volt lovon birkózás, kopjás bemutató, a Hungarian Trick Riding Team pedig trükklovas bemutatóval kápráztatta el a közönséget. Kaszás Géza élő történelemóráján az Itáliai Hadjárat színterére kalauzolta el a nézőket.

A Huszár ötpróba során a legbátrabbak a térkép segítségével megtalált állomásokon különböző feladatokat teljesíthettek. Volt patkótartás karddal, koszorú elkapás, ló vezetése akadálypályán, huszár ruha helyes felvétele. Akik sikeresen teljesítették a feladatot, Ézsiás Vencel huszár őrnagytól kapott tanúsítványt arról, hogy alkalmas arra, hogy magyar huszárrá fogadják. A játékban résztvevők között lovas oktatást és lovas bérletet is kisorsoltak.

Forrás és fotó: Simonpuszta Nemzeti Lovas és Hagyományőrző Egyesület

Kommentek