A legszebb fedezőmének a Riderline-on

Cinnamon2

Lassan végéhez közelít a tél, hamarosan kezdetét veszi a tenyészszezon. És míg a kancatartók egy része izgatottan várja a kiscsikók világrajöttét, a másik tábor most keresgéli a megfelelő fedezőmént kancája számára. Az ő dolgukat szeretnénk megkönnyíteni az alábbi összeállítással.

Kezdjük két rendkívül ígéretes ménnel, akik nemrégiben kezdték meg magyarországi karrierjüket:

Sandokan

Mindenképp összeállításunk első helyére kívánkozik ez a Stakkato × Landor S származású, kiemelkedően eredményes fedezőmén, hiszen a legmagasabb nemzetközi szinten versenyzett.

A 2012-ben Adelheidsdorfban rendezett 70 napos teljesítményvizsgán nagyon meggyőzően teljesített, a bírók 10.0 ponttal jutalmazták a szabadonugró feladatban. A 2013-ban Warendorfban rendezett Bundeschampionaton végig megbízható teljesítménnyel nyerte meg kategóriáját. A kvalifikációban kétszer kapott 9.5 pontot, majd a döntőben 9.5 és 9.7 ponttal zárt, amihez hasonló eredményt előtte 20 évig nem ért el senki. Sandokan követte a felmenői által kijelölt utat, hiszen Stakkato az 1998-as, Landor S pedig az 1997-es Bundeschampionat győztese volt Warendorfban.

Sandokan a hannoveri, oldenburgi, mecklenburgi, rheinlandi, westfáliai, svéd sportló fajtákban, az OS-International és a dél-német méneskönyvekben rendelkezik fedeztetési engedéllyel. Első csikói 2014-ben születtek, közülük többen megkezdték már a versenyzést korosztályuknak megfelelő szinten.

Sandokan 1
Sandokan

Zapatero VDL

Nem csak felmenői, de utódai és ő maga is kiváló eredményekkel büszkélkedhetnek. Apja, a legendás Chin Chin öt egymást követő alkalommal nyerte meg a Világkupa Észak-Amerika Liga fordulóját, többször vett részt olimpián, 1989-ben és 1990-ben döntős volt a Világbajnokságon. Anyja, Brugman’a Princess néven nemzetközi szinten versenyzett és négyévesen megnyerte a holland bajnokságot.

Zapatero háromévesen a ménszemle második helyezettje, egy évvel később szintén Reserve Champion 110 centiméteres magasságon a Ménbajnokságon. 2015-ben Jessica Kürtennel a nyeregben GP győztes a KWPN Mén Show megmérettetésén, 2013-ban VHO Trophy nyertes.

Zapatero
Zapatero VDL

JB Koronaőr

Elegancia, teljesítmény, kiemelkedő óvatosság és lovagolhatóság jellemzik JB Koronaőrt, aki évjáratának legeredményesebb lova volt. Már hatévesen megmutatta tehetségét: egyenletes teljesítményt nyújtva megnyerte a fedett pályás döntőt 2017-ben, és második lett a Tenyészversenyen. Hétévesen U25-ös GP-t nyert, majd a lanakeni Fiatal Lovak Világbajnokságán minden idők legjobb eredményét érte el magyar lóként: verőhiba nélkül teljesítve a döntő pályáját a 12. helyen végzett.

2018-ban születtek első csikói. Hibáktól mentes küllem mellett a hosszú, jól illesztett és ívelt nyak, erős hát és far, valamint térölelő vágta jellemzi a csikókat.

Koronaor
JB Koronaőr - Fotó: Fedezomenek.hu

Cinnamon

Jó testfelépítésű, stabil idegrendszerű, kiváló képességeket mutató, Chacco Blue apaságú fedezőmén. Hatévesen a fedettpályás korosztályos döntő és a tenyészverseny második helyezettje, a Fiatal Lovak Világbajnokságának résztvevője Lanakenben. 2013-ban a budapesti CSIO-W fiatal lovak versenyszámának döntőjében harmadik helyezést ért el. 8 éves korától 150 centiméteres pályákon teljesít.

Cinnamon2
Cinnamon

Kanaan

Impozáns megjelenésű, kiváló ugróképességű oldenburgi mén. Apja a legendás Kannan, felmenői között többek között olyan legendás nevek szerepelnek, mint Voltaire, vagy Chacco Blue. 2018-ban kapott nyilvános fedeztetési engedélyt az MSLT ménvizsgáján. A 2019-es Fedeles Döntőn a 6 éves lovak kategóriájában mindhárom napon hibátlanul ugrott, ennek eredményeképpen részt vehetett a győzelemért zajló összevetésben, ahol szintén nem hibázott, így a népes mezőnyben a második helyen zárt.

Kanaan
Kanaan

4078 Príma

Apja Justboy, elegáns megjelenésű, import mén. Ő, és Príma anyai nagyapja, Goliath ivadékaik alapján bizonyítottan eredményes mének. Nortje, Príma anyai nagyanyja a hazai elit kancák közé tartozott.

Príma versenykarrierjét kiképzőjével, Stróbl Dorottyával kezdte meg. 2002-ben 23 pályát ment, amelyből 16-ot hibátlanul teljesített. A tattersalli Fedezőmének Versenyét és a mezőhegyesi Díjugrató Tenyészverseny 6 éves kategóriáját megnyerte. Ifjúsági magyar bajnok lett Burucs Barnával és Jármy Vincével. 2014-ben a budapesti korosztályos CSIO gyermek kategóriájában a Nagydíj győztese. 2015-ben az ifjúsági EB 5. helyezett magyar csapat tagja. 2016-ban ifjúsági EB egyéni 4. helyezettje.

Eredményei mellett kristálytiszta ugróstílusa és dinamizmusa is figyelemre méltó. Csikói alkatukban formázzák apjukat, de Príma viszonylag kis méretét úgy tűnik, nem öröklik. Principessa nevű lánya 2016-ban felnőtt military magyar bajnok volt Schaller Gáborral.

Prima kataloguskep
Príma - Fotó: Fedezomenek.hu

Dasvidaniya "F"

Magyar tenyésztésű fiatal sárga mén, aki a 2019-es MSLT által rendezett ménvizsgán kapott nyilvános fedeztetési engedélyt. Dasvidaniya apja, Kalimeris d’Ariel, a nagycenki ménvizsgán a korszak legmagasabb stíluspontjait kapta mind a küllemi bírálaton, mind pedig a szabadonugróban. Felmenői, Diamant de Semilly és Le Tot de Semilly versenyeredményeik és csikóik teljesítménye alapján a francia tenyésztés kiemelkedő alakjai.

Dasvi
Dasvidaniya "F"

Contact du Rouet

Ötéves Conthargos × Baloubet du Rouet származású oldenburgi mén. Nyugodt természetű, erős csontozatú ló, kiemelkedő ugróstílus és -képesség jellemzi.

Contact
Contact du Rouet

Az ígéretes fiatal fedezőmének listája azonban hamarosan tovább bővül, hiszen idén is számos fiatal ló mutatkozik majd be az MSLT Tenyésztők Hétvégéjén.

Ha Te is szívesen bemutatnád fedezőménedet, vagy eladó lovadat a nagyközönségnek, próbáld ki a Riderline eladó lovas hirdetési felületét >>

Borítókép: Hajdu Krisztina, Lovasfotó.hu

Kapcsolódó cikkek
Kommentek