Folytatódott az MSLT sportlóbíráló képzése

Szabadonmozgatas900

Az MSLT bírói továbbképzése harmadik állomásához ért, melynek a tabajdi Jármy-istálló szolgált helyszínéül. A 20 fős résztvevői tábor ez alkalommal a szabad mozgás és a szabadonugró bírálatával ismerkedhetett meg testközelből.

A Magyar Sportlótenyésztők Egyesülete tavaly kezdte meg négyállomásos bíráló képzési programját, melynek első etapja a Kincsem Park területén megrendezett Országos Ménvizsga alatt zajlott tavaly márciusban. Az elméleti oktatás fő témái a különböző bírálati szempontok, szakkifejezések és a pontozás szisztémája voltak az ország legkitűnőbb szakembereinek előadásában. Ezt követte egy gyakorlati alkalom a Kancavizsgán Mezőhegyesen, ahol a küllemi- és mozgásbírálat metódusába pillanthattak be az érdeklődők.

A képzés január utolsó vasárnapján folytatódott második gyakorlati kurzussal, melynek házigazdája dr. Jármy Miklós, az MSLT elnöke volt. A délelőtt folyamán egy elméleti áttekintéssel kezdődött a program, délután pedig már a gyakorlatban is kamatoztathatták a résztvevők a tudásukat. A foglalkozás során különböző korú és képzettségű lovakon tesztelhették a bíráló jelöltek eddig megszerzett tudásukat.

Pataki Gergely, az MSLT tenyésztésvezetője és Bazsó Gergely, az MSLT bíráló bizottságának elnöke koordinálta az oktatást, és mutatta be a bírálati metodikát a gyakorlatban. Az oktatókkal lehetőség volt az MSLT bírálati lapja szerint kiértékelni a felvezetett egyedeket a megadott szempontok alapján. A nap végeztével még a lovak mérésének különböző típusaival és az egyes eszközök helyes alkalmazásával ismerkedhettek meg a jelenlévők.

A képzés utolsó alkalma a tavasz folyamán várható, azt követően a résztvevők elméleti és gyakorlati vizsgát tehetnek. A vizsga nem kötelező, a részvétel nyitott az érdeklődők számára is. A sikeresen vizsgázók bírálóként részt vehetnek az MSLT rendezvényein, illetve végezhetnek házi szemle bírálatokat.

Írta: Szalontai Virág

Fotó: Becsey Andrienn

Borítókép: Pixabay

A lovas világ legfrissebb hírei a Riderline-tól:

Kommentek