Segíts lovadnak megszabadulni a feszültségtől!

Feszultseg Kiemelt Kep

A sportsérülések, balesetek, egyéb traumatikus események lovakon és lovasokon egyaránt nyomot hagynak, nemcsak fizikai, hanem érzelmi szinten is. A stressz kiváltotta válaszreakciók a félelemtől a tehetetlenség érzésén át a pánikig széles skálán mozoghatnak. 

A baleseteken kívül traumát okozhat egy nem megfelelően illeszkedő felszerelés vagy takaró, a fogak állapota, a bánásmód vagy a tartási körülmények, a patkolás, a képzés és lovaglás módja, csikókori problémák, küllemi adottságok. A sérülések következtében fellépő fizikai és érzelmi fájdalom mértéke, időtartama, illetve következményei tekintetében lótól függően jelentős eltéréseket mutathat. 

A feldolgozatlan élmények a testben feszültségként raktározódva mintázatokat alkotnak és a különböző testtájakon érzékenység, merevség formájában vannak jelen. 

Ha egy szűk nadrágban próbálunk lendületesen mozogni, akkor ellenállást, kényelmetlenséget, feszülést tapasztalunk. Ehhez hasonlóan, ha a bőr, az izmok feszesek, akkor ez a mozgást is befolyásolja. A berögzült testtartáshoz vagy mozdulathoz negatív érzelmi reakciók, ismétlődő menekülési késztetés és viselkedési zavar is kapcsolódhat. 

Bodywork 2

A ló jóléte és sikeres sport-, vagy versenykarrierje szempontjából kiemelkedő szerepe van annak, hogy a lovas a fizikai edzés mellett a traumafeldolgozást is támogassa. Idegrendszerre gyakorolt hatása, valamint összetett és integratív jellege miatt hasznos segítséget nyújthat a bodywork, melynek alapszintű kivitelezését minden lovas vagy lóápoló elsajátíthatja és beillesztheti napi rutinjába

A bodywork tágabb értelemben terápiás érintések összessége, ami a tradicionálistól (akupresszúra, meridiánterápiák, tibeti/japán Reiki, masszázsterápiák, Shiatsu) a modernig (Feldenkrais módszer, Alexander technika, Tellington módszer, Masterson módszer, craniosacralis terápia, trigger pont terápia) közel 300 technikát, illetve ezek kombinációját jelentheti. A bodyworker nem feltétlenül masszázsterapeuta, lehet egészségügyi végzettsége, de egyes technikák alkalmazásához ez nem feltétel. Az elméleti tudás mellett a személyes kisugárzás igen meghatározó, hiszen az érintéssel közvetített energia minőségét, valamint a terápia hatékonyságát nagymértékben befolyásolja. Az érintések erőssége a lágytól az erőteljesebb manipulációig széles skálán mozoghat, vannak olyan technikák is, amelyek nem igényelnek fizikai kontaktust. 

A lovak esetében különösen fontos, hogy figyeljük a reakciókat és a ló aktívan részt vegyen a folyamatban, különben maga terápia is stresszforrássá válik. Az érintések rendszeres alkalmazása mérsékli a stresszre adott reakciókat, fejleszti a személyiséget és támogatja az örömteli lovaglást.

Bodywork 3

Írta: Solti Babett Emese, Horsepatching.com
Fotó: Venczel Zsolt Equine Photography

Felhasznált irodalom: 

Kommentek