Ezt kell tudnod a sportlóbírálatról

Rl Regiplusz

A Tenyésztők Hétvégéjének legfontosabb és leglátványosabb része a fedezőmén jelöltek vizsgája, ami minden évben sok érdeklődőt vonz. De vajon mit figyelnek a bírók, milyen szempontok alapján bírálják el a bemutatott lovakat? Cikkünk ebben nyújt segítséget. 

A szépség itt nem elég

Sokszor hallani a lelátón, hogy kinek melyik ló tetszik, vagy épp melyik nem. Fontos megjegyezni, hogy ez nem szépségverseny. A sportló bírálat célja az, hogy hosszú hasznos élettartamú sportlovakat tenyésszünk, amelyek alkalmasak a legmagasabb szintű sportkipróbálásra is. Emellett fontos persze a külső kisugárzás, a tetszetős küllem is, de talán még fontosabbak a belső értékek, amelyek biztosítják a teljesítményre való alkalmasságot.

A ménkiválasztás és a mén Saját Teljesítmény Vizsga célja a fedezőménné minősítés előtt a hároméves és annál idősebb korú méncsikók teljesítőképességének és mozgástulajdonságainak felmérése, hogy szelektálni lehessen, mely egyedek örökítik tovább nagy valószínűséggel a kedvező tulajdonságokat.
Tehát a vizsgát nem feltétlen az a ló nyeri, akinek a legszebb a megjelenése, vagy legjobb az ugrótechnikája, hanem az, amelynek utódjai várhatóan a legnagyobb sikerrel fognak majd szerepelni a versenypályán. Ez persze gyakran kéz a kézben jár, de a külcsín mellett a fizikális és mentális terhelhetőség, az intelligencia, a bátorság és a szorgalom is fontos kritérium a ménkiválasztásnál.

Rl Uj Kiemelt

A bírálat részei

A fiatal mének bírálata alapvetően két részből áll, de a nulladik napon még lehetőség van gyakorlásra szabadonugró folyosóban - tét nélkül.

Az első rész a küllemi és mozgásbírálat. A bírálandó lovat négy lábra kell állítani a bíráló négyszögben úgy. Itt a bírók szemügyre veszik a lovat minden oldalról, különös tekintettel a testfelépítésre és lábállásra. Utána a felvezető háromszög körül először lépésben, majd ügetésben tekintik meg a ló mozgását hátulról, oldalról és szemből is. Itt figyelik a szabályosságot, a térnyerést, a lendületet és a rugalmasságot.

A következő napon szokott sor kerülni a szabadonugró vizsgálatra. Elsőként mindig körbevezetik a lovakat a folyosóban, hogy megszokják a helyszínt, majd szabadon engedik először csak a középső részben. A bírálók szemügyre veszik a ló szabad mozgását vágtában is, amit a szabadonugró pontozólapon értékelnek. Ha a ló kellően megnyugodott, akkor beengedik az ugrófolyosóba először csak egy bemelegítő ugrásra, majd fokozatosan emelik a magasságot a ló teljesítménye alapján. A szabadonugró teljesítményt három szempont szerint pontozzák: mégpedig stílus, képesség és készség alapján.

A rendezvény végén eredményhirdetésre kerül sor, ahol kihirdetik a pontszámuk függvényében korlátozott vagy nyilvános tenyésztési engedélyt kapott méneket, illetve díjazásra kerül 2018 Champion és Reserve Champion ménje.

További információ és a részletes program itt található >>

Írta: Szalontai Virág

Fotó: Somogyvári Anett, SAPhoto

Msltog
Kommentek