30. születésnapját ünnepelte a Kisbéri és Gidrán Lótenyésztő Országos Egyesület

Kb gidran

2019. szeptember 28-29-én nagyszabású bemutatóval ünnepelte megalakulásának 30. évfordulóját a Kisbéri és Gidrán Lótenyésztő Országos Egyesület. A ménvizsgával és csikóchampionátussal összekötött rendezvényen felvonult a két fajta legjobb ménjei és kancái közül húsz gyönyörű ló, és lovas alatt bemutatták, hogy a kisbéri félvér és gidrán lovak minden szakágban jól használhatók.

A kitartásos magasugratásban 160 centiméteren a legeredményesebb a Reál-Száll Bt. által tenyésztett Déva Dévaj nevű mén volt Sári Ádámmal, de a többi ló is alig maradt el tőle. A különleges akadályokkal military-jellegűvé alakított pályán a Lóska család lovasai, Egyed László és Nagy Kinga mellett Varga István (Keszeg) és fia, ifj. Varga István lovaglását láthatták a jelenlévők.

Deva Devaj
A Reál-Száll Bt. által tenyésztett Déva Dévaj

Két díjló is bemutatkozott: Hadfi Fáraó Barabásné Csongrádi Edinával és Maxim Rainbow Lipóczki Krisztinával. A bemutatót két fogat zárta: Bányai Norbert kisbéri félvér kanca négyesfogata Szűcs Imre méneséből, valamint a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság gidrán mén kettesfogata. A bemutatott lovak mind sikeresen versenyeznek saját szakágukban.

A csikóchampionátus hatalmas sikert aratott mind a résztvevő tenyésztők, mind az érdeklődők körében. 16 csikót vezettek fel bírálóbizottság előtt. Külön érdekesség volt Lóska János két csikója, az egyik csikó apja a 2018-ban tenyésztésbe állított Derby-győztes telivér, Mayday, a másiké pedig a díjugratásban olimpiát nyert szürke trakehneni, Abdullah fia, Special Memories.

A rendezvény első napja szakmai előadásokkal zárult: dr. Pataki Balázs a kisbéri-félvér, míg dr. Mihók Sándor a gidrán fajta elmúlt 30 évéről és jelenlegi helyzetéről beszélt, Széplaki Pál mesteredző pedig a fajták régi, kiváló lovairól. Az elődások után Mátyás István társadalmi elnök egy kis emlékkel kedveskedett azoknak a tagoknak, akik már az alapításkor is részt vettek az egyesület munkájában, majd azoknak a tenyésztőknek és lovasoknak adott át elismerést, akik a legtöbbet tettek a két fajtáért.

A második napot, amikor a mének a nyereg alatti vizsgafeladatokat végezték, kizárólag kisbéri-félvér és gidrán lovak részére kiírt verseny is színesítette. A pontgyűjtő díjugratást Mátyás Edina nyerte két lóval, Rakéta Reménnyel és Gidran Sebessel Karádi Ármin és My Colt Móres, valamint Piroska Zoltán és Gidran Nótás előtt, a kitartásos magasugratást pedig szintén Mátyás Edina Rakéta Reménnyel.

A rendezvény a ménvizsga eredményhirdetésével ért véget. A résztvevő összes kisbéri-félvér és gidrán mén teljesítette a vizsgakövetelményeket és megkapta a tenyésztési engedélyt.

Ezzel a rendezvénnyel búcsúzott egymástól a kisbéri-félvér és a gidrán - a továbbiakban két különböző tenyésztőszervezetben folytatódik a két fajta tenyésztése.

További fotók:

Forrás: Kisbéri és Gidrán Lótenyésztő Országos Egyesület
Fotó: Haga Zsuzsanna Equine Photography

Kommentek