Győri lovastalálkozó Némethy Tamás emlékére

Nemethy1200

Aki már 2007 előtt is valamely formában lovasversenyeken volt érdekelt, láthatott egy ősz hajú, huszáros tartású, mindig mosolygó és megjelenésével tiszteletet parancsoló úriembert. Nem más volt, mint Némethy Tamás, az utolsó magyar huszárok egyike, a győri lovas élet háború utáni újjászervezője.

Tanítványai között találhatunk díjugrató-, fogathajtó-, öttusa-, világ- és Európa-bajnokokat is. Követőit nemcsak e nemes sport minden rejtelmére tanította meg, de az illő és helyes viselkedésre, valamint a jó modorra is.

A háború utáni rendszerben mindent elölről kellett kezdenie, sokkal mélyebbről, mint azelőtt, de így is sikerült magát visszaküzdenie a legnemesebb állat oldalára és több versenyen éppúgy sikert sikerre halmozott, mint később a tanítványai.

A Némethy név unokatestvérének, Bertalannak is köszönhetően – aki, majd harminc esztendeig irányította az USA lovas életét – szerte a világon jól cseng a lovasok körében.

Fia, ifjabb Némethy Tamás szintén a hazai lovas élet kiemelkedő személyisége volt.

Nemethy

Sajnos mára már egyikőjük sincs közöttünk, Tamás bácsi halála óta pedig egyre ritkábban találkoznak szervezetten az egykori tanítványok. Ezt felismerve álmodta és szervezte meg az első győri lovas találkozót a hajdani tanítvány Horváth Judit az unoka, Némethy Zsuzsanna segítségével.

A Nádorvárosi Köztemetőben majd 80 tanítvány rótta le kegyeletét e három hazafi sírja előtt, majd az ezt követő vacsorán idézték fel a múlt emlékeit, mely történetek szálai mind a győri lovasiskola pályáján futottak össze.

Gyori lovastalalkozo

Szöveg és fotó: Cseri Dávid

Kapcsolódó cikkek
Kommentek