Három napig a lovasoké a Sportaréna

Arena P Szo og

Pénteken a díjugratóké volt a főszerep, szombaton pedig a három díjugrató versenyszám mellett a fogathajtó világkupa verseny elődöntője szerepelt a programban.

Ales Opatrny nyerte a pénteki nap legrangosabb versenyszámát

Három versenyszámban kilenc nemzet – Magyarország, Ausztria, Csehország, Fehéroroszország, Lengyelország, Németország, Norvégia, Románia, Szlovákia – lovasai álltak starthoz pénteken. Az indulók között volt Európa rangos versenyzői közül az osztrák Gerfried Puck, és Csehország legjobbja, Ales Opartny.

A teljes magyar élmezőny nevezett, az ifjúsági olimásodperciai ezüstérmes Jármy Vince, az olimásodperciai kvalifikációs verseny nagydíjának győztese, ifj. Szabó Gábor és a Sportarénában mindig nagyon eredményes ötszörös magyar bajnok, Horváth Balázs.

A 135 centiméteres akadályokon rendezett hibaidős versenyszámban 28 versenyző indult. 60 másodpercen belül egyetlen lovas tudott hibátlanul lovagolni: a hollandiai Hendrix istálló norvég lovasa, Oda Charlotte Lyngvaer nyolcéves kancájával, Goanitával. Técsy Attila Lucassal második lett. Az Airvent Lovas Club lovasa, Horváth Balázs PM Chaccarával a harmadik, az idei év fiatal lovas bajnoka, Buza Patrik a negyedik.

A vadászugratásban a győzelmet a 19 éves Jármy Vince szerezte meg magyar tenyésztésű kancájával, Cessnával. Második helyen az ifjúsági válogatott tagja, Alasztics Aliz végzett Chablis 163 nevű lovával. Harmadik a belarusz Aleksandr Lis a magyar tulajdonban lévő Casteróval. Negyedik egy nagyon fiatal, mindössze hat éves lóval Chris Cross-szal Zárug Gyula. A mezőhegyesi ménes lovasáé, Jován Richárdé lett az ötödik hely.

A legtöbb, 55 induló a Nagydíj kvalifikációs versenyszámban állt starthoz, 140 centiméteres akadályokon. Jelentős fölénnyel, több mint 4 másodperces előnnyel győzött Csehország egyetlen díjugrató Európa-bajnoka, Ales Opatrny a sárga Ducato nyergében. Jármy Vince kitűnő szerepléssel második lett Quirosa nyergében. A dobogó harmadik fokára Szentirmai Péter állhatott fel, aki Expresst lovagolta.

Megérkezett és kipróbálta a helyszín adottságait a Fedeles Fogathajtó Világkupán induló öt fogathajtó, köztük Ijsbrand Chardon, tizenháromszoros világ- és nyolcszoros Európa-bajnok, valamint fia, Bram Chardon, fogathajtó világbajnok, a tavalyi győztes. Megérkezett Jerome Voutaz is, aki 2018-ban a második helyen végzett Budapesten, illetve Chester Weber (USA) egyéni ezüstérmes és csapat világbajnok hajtó. A hazai színeket Dobrovitz József képviseli, aki már a versenysorozat döntőjében ezüstérmet nyert.

Két magyar és egy cseh győzelem szombaton a díjugratóknál

A második napon három díjugrató versenyszámot, valamint az öt fogathajtó világklasszis elődöntőjét láthatta a közönség.

A szombat reggel a 21 éves fiatal lovasról, Buza Patrikról szólt. A Krucsó Lovasklub lovasa Opál nyergében nyerte a 135 centiméteres kétfázisos megmérettetést. A szoros versenyben Horváth Balázs PM Quinterával második, Zárug Gyula a hatéves szürke Chris-Cross-szal harmadik helyet szerezte meg.

A 25.000 euró összdíjazású, Longines világranglista-pontot adó, 145 centiméteres, hibaidős versenyszámban Forever nyergében folytatta győzelmi sorozatát a cseh Ales Opatrny. Második az osztrák Markus Saurugg. A legjobb magyar eredményt ifj. Szabó Gábor érte el Lord Calssic nevű lovával. A top tízben még négy magyar lovas végzett.

A pontgyűjtő versenyszámban magyar győzelem született. Maximális pontot ért el és a 150 centiméteres joker akadályt is hibátlanul ugrotta ifj. Szabó Gábor és Timpex Bölcsész. Második a norvég Oda Charlotte Lyngvaer. Harmadik a kecskeméti Pataki ménes lovasa, Horváth Balázs PM Chaccerával.

Lovasshow2019 3

Bram Chardon az élen

Lyon, Maastricht és Stuttgart után a Fogathajtó Világkupa sorozatban induló 10 hajtó közül öten Budapesten álltak starthoz:

  • Isjbrand Chardon (Hollandia): a tizenháromszoros világbajnok. Ötször volt a világ legjobb hajtója. Az Arénában már háromszor nyert.
  • Bram Chardon (Hollandia): ötszörös póni négyesfogathajtó világbajnok. 2018-ban ő nyert Budapesten.
  • Jerome Voutaz (Svájc): ötszörös svájci bajnok. 2018-ban Budapesten második.
  • Chester Weber (USA): 2018-ban csapat világbajnok, egyéni ezüstérmes.
  • Dobrovitz József: világbajnok. 2010 óta a fedett pályás sorozat sikeres résztvevője. 2011-ben a világkupa döntő ezüstérmese.

A tizenkét akadállyal nehezített pályán zajló kétfordulós, kiélezett verseny a vasárnapi, 29.500 eurós összedíjazású döntő indulási sorrendjéről döntött.

Eredmény:

  1. Bram Chardon NED 275.91
  2. Chester Weber USA 279.28
  3. Jerome Voutaz SUI 281.59
  4. IJsbrand Chardon NED 286.33
  5. ifj. Dobrovitz József HUN 295.87
  6. Dobrovitz József HUN 311.94
  7. Vida József HUN 402.31

A verseny vasárnapi programja

8 órától kezdődnek a díjugrató versenyszámok, 12 órától a 145 centiméteres akadályokon rendezett Nagydíjat láthatják a nézők. A díjugrató versenyszámokat a Riderline élőben közvetíti.

A Fogathajtó Világkupa döntő 15 órakor veszi kezdetét.

Lovasshow2019 4

Szöveg: Prof. Dr. Fehér Károly - Lovas Világkupa Sajtóiroda
Fotó: Hajdu Krisztina - Lovasfotó.hu

Kapcsolódó cikkek
Kommentek