4 nap, 11 helyszín, járványvédelmi szabályok: díjugrató rajtengedélyvizsgák júniusban

Dijlovaglas illusztracio1200

Május végén újraindul a versenyszezon, június elsején pedig az első rajtengedélyvizsgákat is megrendezik a díjugratók számára. Íme a vizsgák időpontja, helyszínei, és a legfontosabb előírások a koronavírus járvány árnyékában.

A Magyar Lovassport Szövetség május 7-i elnökségi ülése során az a döntés született, hogy a versenyszezon május 29-én indulhat újra zárt kapus versenyekkel. Június elsejétől pedig ismét tehetnek díjugrató rajtengedélyvizsgát a lovasok. Pünkösd hétfőn egyszerre több helyszínen rendez vizsgát a Magyar Lovassport Szövetség, a tanév végét követően pedig hétköznapokon folyamatosan lesznek majd vizsgák – szóltak az előzetes hírek.

A Díjugrató Szakág a mai napon közzétette a júniusi rajtengedélyvizsgák időpontjait, helyszíneit, illetve már nyilvánosak a járványhelyzet miatt a vizsgák lebonyolítására vonatkozó speciális előírások - utóbbiak minden szakág vizsgáira vonatkoznak.

A legfontosabb változások, hogy az elméleti vizsgák online zajlanak majd, az egyes helyszínek egy vizsgaalkalomra maximum 35 lovast fogadhatnak a nevezés sorrendjében, illetve a veszélyhelyzet megszűnéséig a vizsgázóknak nincs szükségük sportorvosi engedélyre. Szintén a járványvédelmi intézkedések részeként a sikeres vizsgázók az oklevelet postán kapják meg, a helyszínen csoportos eredményhirdetésre nem kerül sor.

Díjugrató rajtengedélyvizsgák:

  • 2020. június 1., Pünkösd hétfő: Győrzámoly, Kiskunhalas, Nemzeti Lovarda, Nyíregyháza (Timpex LK)
  • 2020. június 16.: Domaszék, Kaposvár, Salgótarján (Téba LK)
  • 2020. június 17.: Simonpuszta
  • 2020. június 30.: Hortobágy, Ják, Mezőhegyes

Ha a most kiírt 11 vizsgalehetőség a létszámkorlátozások miatt esetleg nem lenne elegendő, a Díjugrató Szakág júliusra további vizsgaidőpontokat ír majd ki.

Rajtengedély vizsgák általános járvány- és egészségvédelmi szabályai figyelemmel a Covid-19 vírus okozta járványhelyzetre

  1. A Magyar Lovassport Szövetség rajtengedély vizsgaszabályok a 2020. május 1. – 2020. augusztus 31. közötti időszakban az alábbiak szerint módosulnak:
    1. A vizsgázók létszáma maximum 35 fő.
    2. A sportorvosi engedély a veszélyhelyzet megszűnését követően válik ismét kötelezővé.
    3. Az elméleti vizsga online kérdőív kitöltésével történik.
    4. A sikeres vizsgázók az oklevelet postán kapják meg, a helyszínen csoportos eredményhirdetés nincs.
  2. Az általános védelmi intézkedéseknek megfelelően minden résztvevő személynek
    1. 1,5 méter távolságot (továbbiakban védőtávolság) kell tartani egymástól, különös tekintettel: a vizsgát megelőző eligazításnál, a parkolókban, a bokszok környezetében, a melegítő- és versenypályánál, a zsűritoronynál, a pályabemutatón stb.
    2. Kötelező az orvosi maszk vagy az orrot és szájat eltakaró sál vagy kendő viselése a zárt terekben. Az istállók zárt térnek minősülnek.
    3. A kötelező maszkviselésre vonatkozóan a versenyrendező szigorúbb rendelkezést hozhat.
  3. A vizsga helyszínén tilos a csoportosulás. Háromnál több személy csoportosulása nem megengedett.
  4. Egy vizsgázóhoz regisztrált legfeljebb három személy léphet a vizsgahelyszín területére. A vizsganapon az összes regisztrált résztvevő létszáma a hivatalos személyekkel együtt nem haladhatja meg a 150 főt.
  5. A versenyhelyszínek összes bejáratát biztonságos módon le kell zárni a vizsga ideje alatt, csak a lószállítók kapuját és egy személyi bejárót szabad közlekedésre használni.
  6. A vizsgahelyszínnek kiemelt figyelmet kell fordítani a mosdók és közös helyiségek higiéniai állapotára. A mosdókban előírás a szappan és papír kéztörlő folyamatos biztosítása a vizsga ideje alatt, illetve bárki által hozzáférhető kézfertőtlenítő kihelyezése a közös területeken. Az öltözők használata nem ajánlott.
  7. A vizsgát megelőző eligazítást kizárólag szabadtéren, a 2. pontban leírtaknak megfelelően kell lebonyolítani.
  8. A pályabemutató alkalmával kötelező a védőtávolságot betartani, ajánlott maszkot vagy orrot és szájat eltakaró sálat vagy kendőt viselni.
  9. A díjugrató/lovastusa melegítőpályára minimum 3 akadályt kell felállítani. Egy vizsgázóhoz csak egy segítő mehet gyalogosan a melegítőbe. A vizsgáztatók döntik el, hogy egyszerre hány vizsgázó melegíthet a startlista sorrendjében.
  10. A vizsgahelyszínen a nézőteret és a lelátókat le kell lezárni. A regisztrált résztvevők számára sem szabad nézőteret kialakítani.
  11. A Magyar Lovassport Szövetség három tisztségviselője számára a vizsga rendezője köteles regisztrációt és belépést biztosítani. A Magyar Lovassport Szövetség illetékes tisztségviselői bármikor jogosultak a zártkapus rajtengedély-vizsga szabályainak betartását ellenőrizni.
  12. A vendéglátásra vonatkozó hatályos szabályokat a rendező az étterem üzemeltetőjével együtt köteles betartani.
  13. A rajtengedély-vizsgákon mindenki saját felelősségére vesz részt.
Kapcsolódó cikkek
Kommentek