Teltház Dallos Gyula előadásán a Nemzeti Lovardában

Dallos Gy Szabadidolovas1200 1

A Szabadidőlovas Szakág a téli időszakban is gondol a lovasokra és ismét megszervezte nagy sikerű előadássorozatát. Az idei szezon második, ugyanakkor a 2020-as év első előadását Dallos Gyula mesteredző, örökös magyar bajnok, lovaskultúráért felelős miniszteri biztos tartotta.

A Nemzeti Lovarda Tudásközpontjában megrendezett előadás teltház előtt zajlott, western lovasok, szabadidomítók, díjlovasok, díjugratók, lovas polgárőrök, lovasrendőrök, lovasedzők, szabadidős és licenccel rendelkező versenyzők is ellátogattak az eseményre.

Az este folyamán szó esett lovas történelmünk kiemelkedő helyeiről, személyeiről, példaképekről, lovas kultúránkról. De elhangzott rengeteg gyakorlati tanács is, amelyek szakágtól függetlenül minden lovas számára egyaránt hasznosak voltak. Gyula bácsi többször fel is hívta a figyelmet arra, hogy egy jól idomító lovas lehet díjugrató, díjlovas, militarys, csak a nyerget kell cserélni alatta, hiszen a tudás a fontos, amivel rendelkezik.

Az előadás során számos egyedi problémát felvetettek a lovasok a legkülönbözőbb témákban, melyekre az előadó több megoldási alternatívát is javasolt. Mivel a legtöbb esetben az sem volt kizárható, hogy a kérdésekben szereplő lovak esetleg fájdalom vagy más szerzett okból nem viselkednek a gazda számára elvárt módon, több esetben alapos kivizsgálást, megfigyelést javasolt Gyula bácsi. Amennyiben nem betegségről, sérülésről van szó, változatos munkaformákkal és szakszerű, pontos edzésekkel kell a lovat tovább képezni, tanácsolta.

Dallos Gyula tiszteletdíját teljes egészében felajánlotta a 2020-as év legsikeresebb szabadidőlovasa számára, melynek átadását a Szakágra bízta.

Szöveg: Csilló Rita
Fotó: Somogyvári Anett

Kapcsolódó cikk
Kommentek