Szilvásváradon versenyeztek az Európa-bajnokságra készülő négyesfogathajtók

Szvarad 202107 2

Nyolc nemzet közel 100 fogathajtója versenyzett július 22-25. között Szilvásváradon, ahol nyolc év után rendeztek ismét fogathajtó versenyt, és debütált az új maratonhajtó pálya is. Indultak a szeptemberi budapesti Európa-bajnokságra készülő négyes-, és a hollandiai világbajnokságra készülő kettesfogathajtók is. A négyesfogatoknál összetettben a győztes Lázár Zoltán lett, míg a ketteseknél ifj. Dobrovitz József nyert.

16 kategóriában közel 100 fogat indult a szilvásváradi Állami Ménesgazdaság által megrendezett nemzetközi versenyen. Itt található a világ második legnagyobb lipicai ménese. A fajta világhírű egyedeit tenyésztette ki a ménesgazdaság 1952-es megalapítása óta, köztük olyan lovakat, amelyekkel a Lázár testvérek számos világbajnoki aranyérmet szereztek. Szilvásváradon számos nemzetközi lovassport versenyt rendeztek az elmúlt évtizedekben, s a versenyhelyszín nemrégiben elnyerte a 2024-es négyesfogathajtó világbajnokság rendezői jogát is.

A hazai fogathajtókon kívül észt, francia, olasz, osztrák, román, svájci és szlovák versenyző is volt az indulók között. A hétvégén a fogathajtók először vehették birtokba a maratonpályát, melyet a sportág 21. századi igényeit teljes mértékben szem előtt tartva tervezett meg a nemzetközileg elismert pályaépítő, Fintha Gábor.

A négyesfogathajtóknál a világ legjobbjai közül többen is versenybe szálltak a 18 fős mezőnyben. A kilencszeres világbajnok Lázár Zoltánon, a világbajnok Dobrovitz Józsefen és fián, ifj. Dobrovitz Józsefen kívül indult a fedeles világkupa sorozatban is rendszeresen szereplő svájci Jérôme Voutaz is.

A díjhajtás Lázár Zoltán (43.05) győzelmével zárult a négyesfogathajtók mezőnyében, a második helyet Dobrovitz József (49.51) szerezte meg, megelőzve a szilvásváradi színekben versenyző ifj. Galbács Ferencet (55.97). A kettesfogathajtóknál ifj. Dobrovitz József (48.84) díjhajtásban győzni tudott Farkas József előtt (51.11).

Lázár Zoltán meg tudta őrizni vezető pozícióját az első két versenyszám után, annak ellenére, hogy a maratonhajtást a harmadik helyen zárta (112.31). A szombati maratonhajtást ifj. Dobrovitz József (103.70) nyerte, megelőzve a versenyszámot a második helyen záró svájci Jérôme Voutazt (105.82). Az utolsó versenyszám előtt így Lázár Zoltán (155.36) után második volt Dobrovitz József (162.58), harmadik helyről pedig Jérôme Voutaz (164.72) várta az akadályhajtást.

A kettesfogathajtók mezőnyében a maratonhajtás legjobbja Szabó Roland (90,48) volt, a díjhajtásban nyerni tudó ifj. Dobrovitz József (94,71) ebben a versenyszámban a negyedik helyen zárt. Ifj. Fekete György (91,16) a második helyen végzett, s ezzel összetettben át tudta venni a vezetést ifj. Dobrovitz József (143,55) előtt.

Az akadályhajtást a négyesfogathajtóknál Sebastien Mourier (3.21) nyerte, Jérôme Voutaz (3.62) a második legjobb volt, míg a harmadik helyezett ifj. Dobrovitz József (4.40) lett. A kettesfogathajtóknál akadályhajtásban Szabó Roland zárt az élen, a második helyezett ifj. Dobrovitz József, míg a harmadik legjobb Gasparik András lett.

Lázár Zoltán összetettben végig meg tudta őrizni vezető pozícióját, így a végeredménynél is maradt a maratonhajtás utáni dobogós sorrend. Így végül összetettben a négyesfogatoknál Lázár Zoltán, míg a ketteseknél ifj.Dobrovitz József bizonyult a legjobbnak.

Összetett végeredmény:

Négyesfogatok

  • 1. Lázár Zoltán (165.87)
  • 2. Dobrovitz József (167.08)
  • 3. Jérôme Voutaz (168.34)

Kettesfogatok

  • 1. Ifj. Dobrovitz József (144.85)
  • 2. Ifj. Fekete György (146.00)
  • 3. Szabó Roland (148.02)
Szvarad 202107 1

Szilvásvárad Masters Nemzetközi Fogathajtó Verseny

A három szakág nemzetközi versenyeit összefogó Szilvásvárad Masters versenysorozat elérkezett harmadik állomásához, amely a CAI 2* CAI 3* WCupQ Fogathajtó verseny. A nemzetközi versenyre összesen 99 fogat nevezett közel 240 lóval, 8 nemzet képviseletében.

A szerdai napon az állatorvosi felvezetést követően az 5-6-7 éves fiatal fogatlovak versenyszáma került megrendezésre, amely során az októberben, Szilvásváradon megrendezésre kerülő Fiatal Fogatlovak Világbajnokságára minősülhettek.

A Szilvásvárad Masters csütörtöki versenynapján a díjhajtásé volt a főszerep. Az érdeklődők a CAI 2* póni egyes-kettes-négyesfogatok mellett az egyes- és kettesfogatokat láthatták, valamint a nemzeti A és B kategóriás kettesfogatok mérték össze tudásukat.

A második versenynapon kettes-és négyesfogatok díjhajtó programjai kerültek bemutatásra.

A CAI 2* kettesfogat kategóriában összesen 30 páros mérte össze tudását, az első helyen Ifj. Dobrovitz József végzett. A CAI 3* négyesfogatok versenyében összesen 18 programot értékelhetett az öttagú bírói kar. A legjobb eredményt a kilencszeres világbajnok Lázár Zoltán érte el, kimagasló 43,05 ponttal. Az Állami Ménesgazdaság Szilvásváradot két négyesfogat képviselte a nemzetközi megmérettetésen: ifj. Galbács Ferenc az előkelő 3. helyen végzett, Váczi István fogata a 8. helyet érte el.

Szombaton a fogathajtók az új építésű maratonpályán mérhették össze tudásukat. A technikás, nemzetközi színvonalú pályán a versenyzőknek 7 akadályt kellett meghajtani. A festői környezetben található új pálya több ezer nézőt csalogatott a helyszínre, ahol páratlan hangulat és izgalmas verseny fogadta őket. Az este folyamán eredményhirdetésre került sor, ahol a díjhajtás és maratonhajtás versenyszámok helyezettjei kerültek kihirdetésre.

Vasárnap az akadályhajtás versenyszámát követően kialakult verseny végleges sorrendje. A kilencszeres világbajnok Lázár Zoltán magabiztos győzelmet aratott, a második helyen Dobrovitz József végzett, a harmadik helyet pedig Jerome Voutaz svájci hajtó érte el. Az Állami Ménesgazdaság Szilvásváradot két négyesfogat képviselte a kategóriában: ifj. Galbács Ferenc a 7., míg Váczi István a 11. helyet érte el. Tóth Tamás, a Kettes- és négyesfogathajtók szövetségi kapitánya bejelentette, hogy a versenyen elért eredmények alapján mindkét szilvásváradi fogat minősült az Európa-bajnokságra, amelyre 20 éve nem volt példa.

A CAI 2* kettesfogatok versenyében a dobogó mindhárom fokára magyar hajtó állhatott: első helyen ifj. Dobrovitz József, második helyen ifj. Fekete György, harmadik helyen Szabó Roland végzett.

A többezres nézőközönség a nap folyamán az izgalmas akadályhajtás mellett voltizsbemutatót, hidegvérű fajtabemutatót, valamint díjlovas karüsszelt tekinthetett meg.

A versenyhelyszín kiválóan vizsgázott az első próbáján a 2024-es Négyesfogathajtó Világbajnokság előtt.

Szöveg: Rácz Zsófia-Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad
Fotó: Császár Fotó

Kapcsolódó cikkek
Kommentek