Budapest Bajnokság – lovastorna idénynyitó

Lovastorna BB og

Június közepén megkezdődött a hivatalos versenyszezon a lovastorna szakágban is. És mindjárt fel is pörögtek az események, hiszen június 25-27. között ugyancsak a Nemzeti Lovarda ad majd otthont az idei legjelentősebb nemzetközi versenynek (CVI Budapest) is, és szűk két hónap múlva, augusztus végén ugyanitt már a Világbajnokság veszi majd kezdetét.

Az amatőr műlovas versenyben Érsek Nóra (Tündérkert LSE) győzött, megelőzve Zala Petrát, aki a Pasaréti Honvéd színeiben indult. Az amatőr lovas számban egyetlen indulóként Papp Rozina (Grand Hope LME) versenyzett Fáklya hátán. Az utánpótlások is már csak az idősebb korcsoportban tudtak indulót adni, itt Szász Edina (PHLSE) és Szellő győztek, megelőzve Gyabronka Bertát (BLK) Autómata hátán.

Az utánpótlás lovas számában már nagyobb volt a verseny, itt teljes Berris siker született, hiszen az első négy helyet a klub versenyzői szerezték meg, Várallyay Luca, Papp Lili és Nagy Boglárka állhatott végül a képzeletbeli dobogón, mindannyiukat Hajnal segítette.

Nem voltak túl népszerűek a csapat és páros számok, a kisebb kategóriákban egyedül a lépés párosban volt egy induló: a Sóskúti Manók Hihetetlen kettőse, Krizmájer Dorka és Fórján Elmira Face to Face hátán mutatta be gyakorlatát.

És ezzel már el is érkeztünk a vágtás számokhoz. Az újonnonan „korhatártalanított” D2 számban Ombódi Angelika (PHLSE) egyelőre egyedül versenyzett Szellő hátán. A D1 viszont már annál népesebb, 15 fős mezőnnyel rajtolt. Itt a dobogó két fokán is a Lovasakadémia SC versenyzői, Keöves Róza és Lujza végeztek, mégpedig az első és harmadik helyen, mindkettőjüket Autómata segítette. Köztük Bartalos Anna (Tündérkert LSE) zárt, aki az újonc Siglavy Capriola Alekosz hátán indult. C kategóriában szintén elég népes volt a mezőny, itt a Budapesti Lovasklub versenyzője, Kiss Laura tudott győzni Herceg hátán. A második hely Nagy-Baló Borinak (PHLSE) jutott Szellő segítségével, míg Autómata még egy bronzéremben vállalt részt, ezúttal Szebényi Lili részére (Lovasakadémia SC). A legmagasabb, még lépésben kűröző számban már csak hárman maradtak, itt Hantos Orsolya (MPKSZ) és Face to Face tudtak győzni, kis különbséggel Láng Borbála (Grand Hope MLE) és Fáklya előtt, míg a bronzérem Szita Eliza (LSC) nyakába kerülhetett, aki PM Star Lady hátán versenyzett.

A gyermek kategóriában a sok újonc között voltak már rutinos versenyzők is, így a verseny izgalmasnak ígérkezett. A győzelmet végül megérdemelten a BLK versenyzője, Keller Csenge szerezte meg, aki elsősorban szépen kivitelezett, magabiztos kűrjének köszönheti a sikert, illetve Herceg nevű lovának, akivel harmonikusan dolgoztak együtt. A második helyen a legrutinosabb versenyző, Szloszjár Nóra (Szárnyaló SE) zárt, neki jóval nehezebb dolga volt a nem könnyű mozgású Garfield hátán. A bronzérmes helyen a kötelezők után vezető, újonc lóval bemutatkozó Péter Ella (LSC) végzett. Szép programokat mutatott be Szász Janka, Lázár Noémi, Riz Sarolt és Gaál Mária Gréta is.

Kicsit halványabb volt a teljesítménye a nem túl nagy létszámú ifjúsági mezőnynek. Nagy volt rajtuk a nyomás, hiszen a VB részvételhez el kell érni a kitűzött a 6,5 pontot. Ezen a hétvégén ez két leánynak sikerült csak, bár többen is éltek a duplázás lehetőségével (a rontott gyakorlat versenyen kívül megismételhető volt). A lányoknál a legkevesebbet hibázó Karna Rebeka tudott győzni (PHLSE), megelőzve klubtársát, Gönczi Dorkát, aki az első produkciójában hibázott, másodszorra viszont már mutogatta oroszlánkörmeit. Mindkét lányt a Sóskúti Manók lova, Hubertus segítette, ezért eredményük azért is nagyra értékelendő, mert mindössze néhány hete dolgoznak együtt. A harmadik helyen Nyulasi Zita (Szárnyaló SE) zárt, aki szintén hibázott a kűrben. Neki is, mint a végül az ötödik helyen záró Basa Franciskának, elősorban lovával nem sikerült az összhangot megtalálni, így nem tudták tudásuk legjavát nyújtani. Kellemes meglepetés okozott a negyedik helyen záró Láng Eszter (Grand Hope LSE), aki kategóriaújonc, és Hubertus hátán egy szép, magabiztos kűrt mutatott be. Az egyetlen fiú induló, Habsburg-Lothringen Károly-Konstantin sokat javult a tél folyamán, viszont Cornetto őt sem segítette most kellőképpen, ami így ismét egy rontott kűrt eredményezett.

A junior csapatok között ismét új lóval lépett pályára a Lovasakadémia SC csapata, PM Star Lady-vel.

Magabiztos és kiegyensúlyozott gyakorlatot mutatott be a felnőtt 2*-ban versenyző Bohácsi Melinda (MPKSZ), aki ezúttal ugyan ellenfél nélkül maradt, de Hubertus hátán mindenképpen dicsérendő a teljesítménye.

A felnőttek mini mezőnyében mindenki keresi ideális lovát a VB-re. A lányoknál Németh Blanka (MPKSZ) egy kisebb sérülés miatt nem tudta legjobb formáját hozni, ezért végül a második hellyel kellett beérnie a szintén nem a legjobb formáját mutató Cornettón. A győztes így Somogyi Eszter lett, aki rengeteget javult a két héttel ezelőtti tesztverseny során mutatott teljesítményét tekintve. Társa ezúttal a megbízhatónak tűnő, Magyarországon először bemutatkozó svájci Carlos volt, és valószínűleg együtt láthatja majd őket a VB közönsége is. A férfiaknál Bence Balázsnak ezúttal már akadt ellenfele is, de egyelőre elsőségét nem veszélyeztette Basa Máté. Balázs szintén két lóval is próbálkozott, versenyben pedig Juventus, versenyen kívül a Franciaországból érkező Des Lys volt a hátasa. Még mindegyik programba csúszott hiba, de mindkét ló nagyon ígéretesnek tűnik, ha nem is a VB-re, de a jövőre nézve. Basa Máté újonc a felnőtt mezőnyben, a kötelezőkben lova kissé belezavart a produkcióba, de a technikai kűrben és kűrben látott gyakorlatok biztatóak voltak.

Párosban a Budapesti Lovasklub kettőse, Jakab Liza és Szabó Nikolett Herceg hátán mutatkozott be a felnőtt korosztályban. Nagyobb rontás nélkül dolgoztak, de az átütő sikerhez még csiszolni kell a gyakorlaton. Felnőtt csapatban a Magyar Póniklub Szövetség együttese indult Cornettón, biztató produkcióval, jól eltalált kockázatvállalással.

Forrás és fotó: Lovastorna Szakág

Kapcsolódó cikkek
Kommentek