Kezdődik a FEI Fiatal Fogatlovak Világbajnoksága

Lipicai Lovas Kpt dron2

A Szilvásváradi Lipicai Lovasközpont ad otthont 2021. október 7-10. között a FEI Fiatal Fogatlovak Világbajnokságának, ahol eddig soha nem látott mezőny, 9 nemzet mintegy 52 fiatal lóval méreti meg magát.

A világ lovassportjában elterjedt és igen népszerű a fiatal lovak nemzetközi szintű megmérettetése, de sokáig csak az olimpiai szakágakban volt erre példa. 2015-ben azonban magyar szakemberek kezdeményezése nyomán a Nemzetközi Lovasszövetség kidolgozta a fiatal fogatlovak világbajnokságának szabályzatát, amelyet a 2020-as esztendő kivételével eddig minden évben a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. rendezett.

Cseri Dávid, az Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad igazgatója szerint nagy büszkeség most átvenni a stafétát Mezőhegyestől, és otthont biztosítani a világbajnokságnak, amelynek megrendezésével lehetőség nyílik a szilvásváradi lipicai ménes és évszázados lótenyésztési hagyományok bemutatására a hazai és nemzetközi közönségnek egyaránt. Hozzátette: a fiatal lovak világbajnoksága keretet biztosít és rendszerbe foglalja nemzeti és nemzetközi szinten a fiatal fogatlovak felkészítését a nemzetközi szintre. Ezen túl a tenyésztés számára jó visszajelzés, ráadásul nagyszerű piaci lehetőséget teremt a hazai tenyésztők és a magyar lófajták számára.

Az igazgató felhívta a figyelmet, hogy a világbajnokság nem a megszokott háromnapos fogathajtó versenyek szerint zajlik majd: az első két napon egy kvalifikációs fordulón vesznek részt a lovak, amely egy kombinált díj- és akadályhajtó pálya teljesítését jelenti. Ezt követően a szombati versenynapon díjhajtás döntőjére kerül sor, majd az utolsó napon egy kombinált maratonhajtást teljesítenek a fogatok. A két döntő pontszáma alapján kerülnek ki a nyertesek.

2021. október 9-én, 19:00-tól az "Egy a természettel" Vadászati és Természeti Világkiállítás kísérő rendezvényeként egy különleges előadást is megtekinthetnek majd az érdeklődők, amelyen közel 100 hagyományőrző huszár is részt vesz.

Program:

2021. október 6., szerda

  • 15:00 Megnyitó ünnepség gyalogosan és lovas műsor
  • 17:30 7 éves kvalifikáció + díjátadás fogattal (1-3.) villanyfényben

2021. október 7., csütörtök

  • 9:00 5 éves, majd 6 éves kvalifikáció + díjátadás fogattal (1-3. mindkét kategóriában)

2021. október 8., péntek

  • 9:00 Kvalifikáció 2. kör – 5, 6, majd 7 éves lovak

2021. október 9., szombat

  • 9:00 Díjhajtás: 5, 6, majd, 7 éves lovak döntője
  • 2021. október 10., vasárnap
  • 9:00 Kombinált akadályhajtás az 5 éves lovak számára, kombinált maratonhajtás a 6 és 7 éves lovak számára
  • 16:00 Bajnokavatás és díjátadás
  • 19 órától a Ménesgazdaság fedeles lovardája ad otthont a Nimród Vadászai Hunor és Magor Csodálatos Vadászata-Tradicionális Vadász Bemutató és Országos Huszártalálkozónak. A program az Egy a természettel Vadászati és Természeti Világkiállítás kísérő rendezvénye.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikk
Kommentek