Osztrák győzelem a szombati Gold Tourban a Szilvásvárad Mastersen

Szvarad szo goldgyoztes og

A Szilvásvárad Masters szombati napja a fiatal lovak 135 centiméteres versenyszámának döntőjével vette kezdetét.

A versenyszámban a bolgár lovak domináltak, hiszen az első helyen az Angel Niagolov által bemutatott Shalom győzedelmeskedett, míg Ivaylo Bonev lovai, JE Suis Special BMG és Othello Van De Vlasbloemhoeve végeztek a harmadik és negyedik helyen. A legjobb magyar eredményt Mráz Tamás érte el az Erdélyi Lóránt által tenyésztett El Contheróval, aki mindhárom napon hibátlanul ugrott, így most is a legjobb nyolc között végzett a páros.

A gyermek kategóriában 25 lovas állt rajthoz, ami hazai rendezésű nemzetközi versenyen példátlan létszám, ráadásul soha ennyi magyar lovas nem indult nemzetközi versenyen a magyar díjugrató sport legeredményesebb korosztályában. A pénteki győztes most sem hibázott, így Szuhai Rodrigo megismételve előző napi helyezéseit, megnyerte mind a gyermek, mind a VIP Tour 115 centiméteres középdöntőjét Chacco Boy és Timpex Gótika nevű lovaival. A gyermekek között a második helyet Müllner Anna szerezte meg, Magyar Balázs, Koltai Zorka, és Tavasi Eszter előtt. A VIP Tourban is szép magyar helyezések születtek, Gyirkis Emma Laura a harmadik, Blaskó Nikolett, Pintér Zsófi Csenge és Baumann Bori előtt.

A versenynap az ifjúsági lovasok 130 centiméterre kiírt nagydíjával folytatódott, ahol öt páros kvalifikálta magát az összevetésbe. A leggyorsabb hibátlan lovaglással Csetényi Lea nyerte a versenyszámot Hámor nevű lovával, ezzel megszerezve első nemzetközi győzelmét a páros. Második helyen a gyermek válogatott tagja, Magyar Balázs szintén hibátlan lovaglással ért célba, megelőzve a bolgár Ivana Angelovát és Aya Mitevát. Hatodik helyen leggyorsabb négy hibapontos alappályával Pataki Anna Klára és Je T’aime végeztek.

Csetenyi Lea Szvarad2021

A silver tour középdöntője szintén 130 centiméteren zajlott vadász elbírálásban. Ennek lényege, hogy a verőhibák négy másodperces időbüntetésként hozzáadódnak a versenyző időeredményéhez, így kialakítva a végső sorrendet. A litván csapat éllovasa, Andrius Petrovas fantasztikus lovaglással magasan a legjobb eredménnyel ért célba, így két másodpercet vert a második helyen végző Matthias Raisch és az őt követő Abdulrahman Al Fuzae eredményére. Ifj. Máté István végzett a negyedik helyen Stakkira nyergében, míg Mráz Tamás a hetedik, Szotyori Nagy Kristóf pedig a nyolcadik és kilencedik helyen zárta a versenyt.

Az 51 indulót felsorakoztató 140 centiméteres Gold Tourban osztrák győzelem született. Sokáig a Silver Tour győztese, Andrius Petrovas volt az élen, de az utolsó pillanatban Christoph Obernauer átvette a vezetést, így harmadik helyre szorítva a Galestrát lovagló Búza Krisztiánt. Czékus Zoltán és Carundy az előkelő hatodik helyen végzett, nagyon szoros versenyben éppen lemaradva Christoph Obernauer másik lova, és a hétvégén többször is dobogós pozícióban végző Angel Niagolov mögött. Hazai részről hibátlanul lovagolt még Krucsó Szabolcs, Biharvári Attila, Técsy Attila, Hugyecz Mariann és ifj. Kövy András is.

A szombati nap záró versenyszámaként megrendezett U25 Grand Prix 140 centiméteren zajlott összevetéses elbírálásban. Mindössze hárman tudtak hiba nélkül lovagolni, így leggyorsabb négy hibapontos eredménnyel Szuhai Péter negyedik, illetve Plavecz Szabrina hatodik helyezése már biztos volt az összevetés előtt.

Elsőként a Lengyelországot képviselő Roza Koniecza állt rajthoz, aki egy verőhibát vétett. Őt követte ifj. Lázár Zoltán, aki az utolsó akadályon hibázva, de gyorsabb időeredménnyel ért célba, így átvette a vezetést. Az utolsóként rajthoz álló, mindössze 14 éves ifj. Szuhai Gyula magabiztosan lovagolva a leggyorsabb időeredménnyel, és ráadásul verőhiba nélkül teljesítette az emelt magasságú pályát is Perthy Jacksonnal, így megérdemelten vihette haza a győztesnek járó serleget. A páros oszlopos tagja a gyermek válogatottnak, és évek óta a korosztályán felül versenyzik eredményesen, így nem volt meglepő, hogy fiatal kora ellenére a 25 év alatti lovasoknak fenntartott versenyszámban is győzni tudott. A díjakat Dallos Gyula örökös magyar bajnok és miniszteri biztos, Cseri Dávid, az Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad igazgatója és Szotyori Nagy Kristóf, a Díjugrató Szakág elnöke adta át a helyezetteknek.

Szombati eredmeny h

Gyermek válogatottunk másik nagy reménysége, a 12 éves Szuhai Rodrigo is kiemelkedően eredményes volt az elmúlt évben, és folytatta ezt a sort ezen a versenyen is, hiszen hat győzelmet gyűjtött be Chacco Boy és Timpex Gótika nevű lovaival. Magasan nyerte a VIP Tour döntőjét és a gyermek nagydíjat is, így hat győzelemmel és hét hibátlan pályával zárta a hétvégét, ezzel értékes pontokat szerezve, hogy megtartsa második helyét az összesített magyar ranglistán.

A VIP Tour fokozatos nehézségű elbírálásban zajlott, és a fent említett Szuhai Rodrigón kívül még hárman tudták a maximális pontszámot megszerezni. Így az időeredményt figyelembe véve Blaskó Nikolett végzett a második helyen, Volosinoczki Vanda és Kádár Attila előtt.

A 23 indulót számláló 120 centiméteres gyermek nagydíjban nyolc hibátlan lovaglás született az alappályán, akik közül négyen tudták az összevetést is verőhiba nélkül teljesíteni. Szuhai Rodrigo időeredményét Fábián Johanna tudta leginkább megközelíteni, ezzel megszerezve a második helyet Alin Yazici és Müllner Anna előtt. Bódai Hanna, Eliza Cholakova és Sáli Csenge volt a további sorrend.

Fotó: Császár Fotó

Kapcsolódó cikkek
Kommentek