Indul a Nemzeti Lovassport és Sportlótenyésztési Program

Csoportkep2

A tavalyi év az előkészítésről, 2022 tele a próbákról szólt, 2022 tavaszától pedig teljes lendülettel indul a díjugratásban a Nemzeti Lovassport és Sportlótenyésztési Program.

A legnépesebb lovassport szakágban, a díjugratásban befejeződtek a tárgyalások, előkészítések, véget értek a tesztek, indulhat a munka a pályázatban nyertes Paul Schockemöhle Istállóval.

Március 16-án a német partner részéről Florian Meyer zu Hartum vezérigazgató, Norbert Nuxoll és Bastian Freese edzők, Győrfi Gábor kapcsolattartó, valamint Paul Schockemöhle tulajdonos az NLSF Bizottság tagjaival, Lázár Vilmos elnök úrral, Szotyori Nagy Kristóffal, Szebényi Dániellel és Fábiáncsics Gáborral, illetve a Lovassport Nonprofit Kft. ügyvezetőjével, Bazsó Gergellyel egyeztettek a jövőről.

A program részeként kiválasztásra került öt nagydíj szintű ugróló, amelyek sportjogát megvásárolta a Lovassport Nonprofit Kft. A novemberben megvásárolt lovak kiválasztásában dr. Jármy Miklós állatorvos, valamint három válogatott versenyzőnk, Horváth Balázs, Jármy Vince, ifj. Kövy András működött közre. Ezt követően megvásárlásra került hat kanca, két mén és két herélt, ezek a lovak innentől kezdve magyar színekben fognak versenyezni.

Csoportkep1

Az együttműködés rövidtávú célja, hogy a magyar díjugrató sport olimpiai kvótát szerezzen a 2024-es párizsi olimpiára. Középtávú célja, hogy olyan saját tulajdonban lévő, megfelelően kiképzett és felkészített lovak álljanak rendelkezésre, amelyek tartósan magyar tulajdonban maradnak. Hosszú távú cél a modern díjugratás követelményeinek megfelelő sportlótenyésztés megvalósítása, a legreményteljesebb ivadékokat hozva magyar tulajdonba, amelyek már szélesebb körben szolgálhatják a magyar díjugrató sportot, magyar díjugratókkal a nyergekben.

Tíz, világversenyeken már bizonyított, jelenleg vagy korábban magyar színekben versenyző díjugrató sportolóval kezdődtek a tárgyalások, akik közül a program ismertetése után kilencen vállalták, hogy részt vegyenek a Schockemöhle Istálló észak-németországi telephelyén zajló próbaidőszakon.

Istallo muhlen
A magyar lovak istállója

A március 16-i egyeztetés után eldőlt, hogy a programot mühleni tartózkodással Horváth Balázs és Jármy Vince kezdi meg, akik életvitelszerűen költöznek Schockemöhle Istálló bázisára. A Németországban élő Krucsó Balázs is Mühlenben végzi a programban előírt munkát, míg ifj. Kövy András és ifj. Szabó Gábor időszakonkénti kiutazással lesz a program tagja. A fiatal generációt képviselő Jármy Vince mellett ifj. Lázár Zoltán a nyár folyamán kapcsolódik a be a munkába.

Szakembereink közül a magyar díjugrató válogatott szövetségi kapitánya, Németh István és az NLSF Bizottság részéről kapcsolattartóként kijelölt Szebényi Dániel egyeztetett és egyeztet a közeljövőben, hogy összehangolja a Németországban történő munkát a magyar díjugrató válogatott lovasaival és a lovak tulajdonosaival. A program további célja, hogy a felnőtt válogatott párosai anyagi és szakmai támogatás biztosítása mellett készülhessenek a nemzetközi versenyekre.

2022-ben a fő cél az Európai Lovasszövetség Nemzetek Díja versenysorozatában való részvétel, amelynek középdöntője a június 29. és július 2. között megrendezésre kerülő budapesti CSIO lesz. Az augusztusi dániai világbajnokságon a jelenlegi magyar díjugrató válogatott tervezi a részvételét.

2023. a program első meghatározó éve lesz, hiszen csapatban és egyéniben is olimpiai kvótaszerzési időszak következik, ahol a 2022-es átversenyzett és a 2022/2023-as téli időszak végigdolgozott szakasza után már teljes lendülettel versenyezhetnek a programban szereplő lovak és lovasok az olimpiai indulás reményében.

Jartatogep
A magyar lovak jártatógépe

A tíz magyar tulajdonban lévő fiatal lóval cél, hogy lehetőleg elérjék a legmagasabb szintet. A programban tulajdonolt kancákkal a már zajló sportkiképzés mellett a modern szaporodásbiológia eszközeivel megindult tenyésztés is. Örömteli, hogy már most sikerült embriókat előállítani, ezeket bérkancák fogják kihordani. A tervek szerint 2-3 cikluson keresztül tartó termékenyítést követően reményeink szerint a beültetett embriókkal vemhesült bérkancák Magyarországra kerülnek, az Agrárminisztériummal közösen életre hívandó együttműködés keretében a Marócpusztai Állami Ménesbe.

A magyar díjugratásban még soha nem tapasztalt léptékű program most kezdődik, a cél egyértelműen az, hogy felnőtt díjugrató sportunk világszinten is kövesse utánpótlásaink eredményeit, rövid-, közép-, és hosszútávon egyaránt a világ elitjébe emelje a magyar díjugrató sportot. Minden érintett tisztában van a program jelentőségével és az ebből származó felelősséggel, és érzékeljük a figyelmet, ezért fontos, hogy a program megkapja a megfelelő nyilvánosságot. Ugyanakkor kérjük a lovas társadalmat, hogy türelemmel és bizalommal álljon továbbra is a magyar díjugrató élsport mellett.

Forrás és fotó: NLSF Bizottság

Kapcsolódó cikk
Kommentek