Nyolc ország 52 fiatal fogatlova mérte össze tudását a szilvásváradi VB-n

Fiatal Fogatlovak VB 2022 og

Hetedik alkalommal került megrendezésre hazánkban a FEI Fiatal Fogatlovak Világbajnoksága. Több mint ötven ló érkezett a hajtójával többek között Ausztriából, Németországból, Olaszországból, Norvégiából, Lengyelországból, Svájcból és az Egyesült Államokból Szilvásváradra.

A sikeres állatorvosi felvezetés után a megnyitó ünnepségre került sor, ahol a résztvevő nemzetek felvonulása után az Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad lovastorna, csikós és díjlovas bemutatóját láthatta a közönség.

Az első versenyszám a 7 éves lovak első kvalifikációs köre volt. A 13 fős mezőnyből a tavalyi hatéves lovak világbajnoka, DSP Noble Lady bizonyult a legjobbnak, hajtója Bettina Winkler Németország képviseletében. A páros kiemelkedő eredménnyel, 8,89 ponttal jutott tovább a következő fordulóba. A második helyen a szintén Németország színeiben versenyző Eckstern végzett, hajtója Jessica Wachter. A harmadik helyen Svájc színeiben Envol végzett, hajtója Leonhard Risch.

A csütörtöki napon az öt-és hatéves lovak szálltak versenybe az első kvalifikációs körben.

Az ötéves kategóriában a Némeország színeiben versenyző Best Buddy 8 és hajtója, Jessica Wachter érték el a legmagasabb eredményt, 8,19 pontot. A második a kategóriában a svájci NB Dreams Denver és hajtója Mario Gandolfo, harmadik helyen végzett Rexona W és hajtója, Lara Krejcerik, Ausztria képviseletében.

A hatéves lovak versenyében szintén német győzelem született: Dream Catcher 19 és hajtója, Jessica Wächter győzött. ??? A kategória harmadik helyén magyar versenyzőnek szólt a taps: L-Grappa WK és hajtója, Paulovics Ágnes végeztek az előkelő dobogós helyen. L Pedro van Hoeve Utrecht és hajtója, Moldován András, valamint L'Ideaux US és Paulovics Ágnes holtversenyben szerezték meg a kvalifikáció negyedik helyét.

A pénteki versenynapon a második kvalifikációs körben versenyeztek az 5-6-7 éves lovak. Az ötéves kategóriából újabb két ló jutott tovább: Mito és Macho, hajtójuk Antonio Rigamonti, Olaszország színeiben. A hatéves lovak közül egy lónak sikerült 6 pont fölött teljesítenie: Domino, és hajtója Kun Andrea Magyarországról. A hétéves lovak közül az Egyesült Államok színeiben versenyző Kareltje és hajtója, Leslie Berndl jutott tovább.

A szombati díjhajtás döntőbe az alábbi magyar párosok jutottak be:

7 éves lovak kategóriában:

  • Favory Forum - Posta Dávid
  • Nonius XIV-9 Barka - Papp János

6 éves lovak kategóriában:

  • L’Ideaux US - Paulovics Ágnes
  • Domino - Kun Andrea
  • L Pedro van Hoeve Utrecht - Moldován András
  • L-Grappa-WK - Paulovics Ágnes

Mindhárom kategóriában német győzelem született, kimagasló pontokkal:

  • az ötévesek győztese Best Buddy 8 és Jessica Wachter
  • a hatévesek mezőnyének legjobbja Dream Catcher 19 és Jessica Wachter
  • a hétéves lovak között győzött DSP Noble Lady és Bettina Winkler.

A döntőbe jutott magyar versenyzők közül az ötévesek között L-Grappa-WK és Paulovics Ágnes harmadik, míg L Pedro van Hoeve Utrecht a negyedik helyen végzett, a hétéves kategóriában Favory Forum és Posta Dávid a negyedik helyet érte el. Nonius XIV-9 Barka hetedik helyen zárt Papp Jánossal.

Az utolsó versenynapon kombinált akadály-és maratonhajtásban mérték össze tudásukat a versenyzők.

2022-ben az ötéves lovak világbajnoka Lemmy-K, hajtója Mario Gandolfo Svájc színeiben. A hatévesek között a győztes Dream Catcher 19 és Jessica Wachter. A hétéves lovak kategóriájában a tavalyi hatéves világbajnok megismételte győzelmét: DSP Noble Lady győzött, hajtója Bettina Winkler, Németország színeiben.

A döntőbe jutott magyar versenyzők közül L-Grappa-WK és hajtója, Paulovics Ágnes a kiemelkedő harmadik helyen végzett a hatéves lovak kategóriájában.

Részletes eredmények:

7 éves lovak:

  • 1. DSP Noble Lady - Bettina Winkler (Németország)
  • 2. Kareltje - Leslie Brendl (Amerikai Egyesült Államok)
  • 3. Eckstern - Jessica Wachter (Németország)

6 éves lovak:

  • 1. Dream Catcher 19 - Jessica Wachter (Németország)
  • 2. DSP Balisto - Bettina Winkler (Németország)
  • 3. L-Grappa-WK - Paulovics Ágnes (Magyarország)

5 éves lovak:

  • 1. Lemmy-K - Mario Gandolfo (Svájc)
  • 2. Best Buddy 8 - Jessica Wachter (Németország)
  • 3. Rexona W - Lara Krejcerik (Ausztria)

Lázár Vilmos, a Magyar Lovassport Szövetség elnöke az M1 aktuális csatornának vasárnap elmondta: a viadalon azok a lovak kerültek bemutatásra, amelyek majd a jövőben a fogathajtó versenyeken fognak szerepelni. "Most mutatkoztak be a tenyésztők, az istállók, valamint azok a lovakat kiképző szakemberek, akik egy-egy lovat szeretnének a felnőtt mezőnyre felkészíteni" - nyilatkozta. Kiemelte: érdekes szakmai program volt a szilvásváradi, amin a közönség is megtalálhatta ugyan a szórakozását, mégis leginkább a szakértői szemeknek szólt.

Forrás: Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad, Fogathajtó Szakbizottság, MTI
Fotó: Császár Fotó

Kapcsolódó cikkek
Kommentek