Apa-fia győzelmek a Fedettpályás Fogathajtó Országos Bajnokságon

Fedettpalyas OB fogat 2023

Április első hétvégéjén a szilvásváradi Lipicai Lovasközpont adott otthont a 2023-as Fedettpályás Fogathajtó Országos Bajnokságnak. A fedettpályás szezont lezáró megmérettetésre 92 versenyző érkezett a Szalajka-völgybe.

Szombaton a pónik, egyes- és C kategóriás kettesfogatok versenyszámai zajlottak. A kategóriagyőztesek:

  • Póni egyesfogat: Szajkó Liliána
  • Póni kettesfogat: Szabó Ádám
  • Póni négyesfogat: Szebeni Martin Sándor
  • Egyesfogat: Varga László
  • Kettesfogat C kategória: Hartmann János Zsolt

Vasárnap az A és B kategóriás kettes-, valamint a négyesfogatoké volt a fedeles. Kettesfogat CAN-A/B kategóriában Fekete György szerezte meg a győzelmet, második ifj. Fekete György, az NLSF Program fogathajtója, harmadik ifj. Veszelszki Gábor.

Ifj. Fekete György a Lovasaink útja az Olimpiára oldalnak elmondta: „Úgy gondolom, a pálya nehézsége és a rendezés országos döntőhöz méltó volt. Szilvásvárad kitűnő körülményeket biztosított. Szerintem itt az idei legjobb fedeles pályák voltak építve, kellően fifikásak és nehézségre is megfelelőek voltak. Nagyon jól éreztem magam. Mióta én fedelesben versenyzem és hajtok a döntőkben is, még soha nem volt ilyen erős a mezőny, ezért a nyomás is sokkal nagyobb volt.

Az ellenfelek közül mindenkinek esélye volt a dobogóra. A bemelegítő kör nem sikerült túl jól, az egyik lovam nem ment úgy, ahogy számítottam rá. Nem volt rossz, de a várttól elmaradt a teljesítménye. Viszont a második forduló már jól sikerült és a 126,83-as idővel visszakapaszkodtam a lista elejére és bejutottam az összevetésbe, ahol rendkívül jól teljesítettek a lovaim. Az időeredmények nagyon szorosak voltak, de szerencsére mi kellően gyorsak voltunk és hibátlan teljesítménnyel is zártunk, így megszereztük az ezüstérmet.

Indul a kinti szezon, mi Dunatőkésen kezdünk majd, Marlando pedig - az NLSF egyik fogatlova, aki nálam tréningezik - jól halad, és remélem, nyáron már elkezdhetünk vele is versenyezni.”

A négyesfogatok között ifj. Dobrovitz Józsefé lett a bajnoki cím, második édesapja, Dobrovitz József, harmadik Tóth Simon Sándor.

„A pálya nagyon jó volt, teljes mértékben megfelelt egy országos döntőnek. Technikás, kellően nehéz, rendkívül tetszett. A második zárt akadály is feladta a leckét, a kettes és a négyes bójapár is trükkösen volt lerakva. A lovaim nagyon jól teljesítettek, talán az első körön picit az első lovakkal nem volt meg annyira az összhang, de szerencsére a másodikra ez rendeződött, és ez elegendő volt ahhoz, hogy nyerjünk. Boldog vagyok, és szerencsére kiváló csapatom van, akik segítenek nekem: Nagy Katalin, Osztertág Gréta, Velkei Mária, Csipes János, sporttársaim pedig Velkei József lovai, ő szponzorált engem az egész fedeles szezon alatt, ezúttal szeretném neki itt is megköszönni. A következő állomás már a kinti szezon első versenye lesz Kladruby nad Labemben, ott kettes- és négyesfogattal is indulok majd. Ez inkább tréningezés lesz, hiszen a fő versenyek még messze vannak és addigra kell a csúcsformát mutatni” - nyilatkozta ifj. Dobrovitz József a Lovasaink útja az Olimpiára oldalnak.

Forrás: Fogathajtó Szakág, Lovasaink útja az Olimpiára
A borítókép illusztráció. Kép forrása: Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad

Kapcsolódó cikk
Kommentek