Busi Sándornak hozta a legtöbb aranyat a nyuszi Kiskunhalason

Busi kkhalas202304 og

Vasárnap ért véget az április 7-9. között Kiskunhalason megrendezett országos minősítő díjugrató verseny a Hirling József Lovasparkban. Füves és textiles versenypályákon mérték össze tudásukat az ország minden tájáról érkezett lovasok összesen 29 versenyszámban. A versenyiroda 535 startot regisztrált.

A háromnapos verseny során naponta reggel fél nyolctól kezdték a köröket a lovasok. A szervezők a felkészítő versenyszámokkal kezdtek, majd pedig a különböző kategóriájú nyitott és korosztályos versenyek kerültek megrendezésre. A tavaszi időjárás zordabb arcát mutatta, mert 10 fok alatti és borús idő fogadta a lovasokat, de ez a pályákat nem különösebben befolyásolta. Kiskunhalas nagy előnye ugyanis, hogy textiles és füves versenypálya is rendelkezésre áll, hogy a lovasok összemérjék tudásukat. A füves talaj közép-európai mércével az egyik legjobb állagú pálya, így érthetően kedvelik a díjugratók.

Pénteken a felkészítő körök után a fa filces pályán kezdtek a díjugratók a 100 centiméteres kezdő lovas számmal. A lovasok stílusversenyét Komár Márk nyerte Amaretto R nevű lovával. A Gáti Lovas SE sportolója hibátlant ment és összesítve 7,5 pontos teljesítménnyel nyert a hat fős mezőnyben. Szintén a textiles pályán rendezték a 100 centiméteres nyitott kört, mégpedig időre 45 indulóval. Ezt Füredi Hanna G. Zail nevű lovával (Antal Tanya LSC) hozta az első helyen a leggyorsabb hibátlannal.

A nap a füves pályán folytatódott a hatodik versenyszámmal, a 110 centiméteres nyitott körrel, amit időre rendeztek 44 indulóval. A számot a többszörös amatőr bajnok Busi Sándor (Equest-Sport LC) nyerte tapasztalt és sok sikert elért lova, Equest Stella nyergében nagy fölénnyel és hibátlan teljesítménnyel.

Az ötéves lovak kétfázisos, megszakítás nélküli versenyszáma 110 centiméteren zajlott mindössze három indulóval. A nyerő páros Füzér Zsófia (Kiskunhalasi LTSE) és Helga, La Bombae voltak.

Szintén egy helyi lovas, egyedüli indulóként nyerte a hatéves lovak 120 centiméteres versenyszámát: Nagy Sándor (Kiskunhalasi, BM Határőr Dózsa SE) Casio nyergében. A következő nyitott körben maradt a 120 centiméteres magasság és a versenyszabályok sem változtak. Itt Potocska Attila (Mezőhegyesi Ménesbirtok KH) hibátlan teljesítménnyel, a leggyorsabb idővel nyert (30,68 s).

A nap tizedik, egyben utolsó körét, a 130 centiméteres, nyitott, időre rendezett számot Ódor Enikő (Equitania LC) nyerte meg Jason Stathammel, a leggyorsabb hibátlannal.

130cm Nyitott Ódor Enikő Jason Statham

Szombaton csak a textiles talajú pályán versenyeztek a lovasok. A felkészítő körök után a 100 centiméteres nyitott számot Bába Nikolett (Equitania LC) Széplak Karmen nevű lován nyerte meg hibátlan pályával, a leggyorsabb idővel (53,85 s).

A következő körben ifjúsági lovasok mérték össze tudásukat (17 induló). A 110 centiméteres magasságú pályán a lovasok stílusversenyét Sugár Viola (Kalafarm SE) hozta Nuance Se Van De Celieburg nevű lovával hibátlan teljesítménnyel 8,1 ponttal nyerte meg.

A 110 centiméteres nyitott számot 44 induló között kettős sikerrel hozta Busi Sándor, az Equest-Sport LC már pénteken is bomba formát mutató lovasa. A kétfázisos, megszakítás nélküli kört Equest Stellával nyerte, az ezüstérmet Pomme-Pomme nevű lován szerezte meg, mindkettőjükkel hibátlanul teljesítve a pályát.

110 centiméteres magasságon rendezték meg az ötéves lovak kétfázisos, megszakítás nélküli versenyszámát. A négy induló közül a Kovács Henri (Morris Lovas SE) által bemutatott Cloudberry volt a legjobb (21,00 s).

A 125 centiméteres magasságú számot időre, egyszeri összevetéssel tartották meg a 23 indulónak. Az alappályát sokan hibátlanul teljesítették. A végjátékba bejutó 12 lovas közül Réti Dávid (Equitania LC) Nicon-nal volt a leggyorsabb hibátlan (32,68 s).

A nap utolsó körében két értékelésre került sor. A 130 centiméteres, nyitott versenyszámot, amit csak időre rendeztek húsz indulóval, Potocska Attila (Mezőhegyesi Ménes KH) nyerte Kincsem Royal Flush nyergében hibátlanul, pontosan annyi idő alatt, mint Kovács Henri (Morris LSE) The Flash nyergében, utóbbi páros azonban egy verőhibát vétett.

A fiatal lovas kategóriában ifj. Antal Péter (Antal Tanya LSC) győzött Choral Symphony nevű lovával.

Vasárnap a textiles pályán kezdtek a lovasok. A felkészítők után a 100 centiméteres pályán a kezdő lovas versenyszám ideális időre történt, amit Hegyi Helga (Mezőhegyesi Ménes KH) Ibolya nyergében nyert meg hibátlanul, a legkisebb eltéréssel. A folytatásban, a 105 centiméteres nyitott számban időre versenyezett a 25 lovas. A körben Fritsch Franka (Mohácsi Torna Egylet) Cserfessel győzött hibátlan pályával, a legyorsabb idővel (61,19 s).

A délután már a füves arénában érte a versenyzőket és a nézőket. A fokozatos nehézségű show versenyszámot 110-115 centiméteren, időre rendezték. A látványos kört Busi Sándor (Equest-Sprt LC) Equest Stellával nyerte meg két helyi lovas előtt.

Fokozatosnehézségű Busi Sándor

A 25. kört 115 centiméteren, időre rendezték, itt is egy helyi lovas siker született. Frányó Csenge (Kiskunhalasi LTSE) Diorina nevű lovával a 15 induló közül a leggyorsabb hibátlant teljesítve lett aranyérmes. A következő 115 centiméteres magasságú pályát, az ötéves lovak versenyét egyedüli indulóként Kovács Henri (Morris Lovas SE) Claudberry nyergében hozta az első helyen. A változatlan magasságú kétfázisos kört a hatéves lovak versenyében szintén egyedüli indulóként Nagy Sándor (Kiskunhalasi BM Határőr Dózsa SE) Casióval nyerte.

A háromnapos verseny legnehezebb számában, a 140 centiméteres nyitott körben kilencen startoltak, a számot időre, egyszeri összevetéssel rendezték. Egyetlen alappálya hibátlant látott a közönség, mégpedig Kovács Henritől (Morris Lovas SE) és Cascandrótól, így a párosé lett a győzelmi trófea.

140cm Nyitott Kovács Henri

A háromnapos kiskunhalasi verseny utolsó számát, a 125 centiméteres nyitott kört időre rendezték 17 indulóval. A fordulót hibátlan pályával a legyorsabban Potocska Attila (Mezőhegyesi Ménes KH) Kincsem Royal Flash nyergében teljesítette, a második helyet másik lovával, Rádiháza Előtáncossal szerezte meg.

Kiskunhalason legközelebb országos díjugrató lovasversenyen, a Grand Prix I. fordulóján április 28. és május 1. között találkoznak a lovasok.

Szöveg: Kovács Iván
Fotók: Katusné Gudmon Kata

Kapcsolódó cikk
Kommentek