Díjlovas tehetségek a Szabadidőlovas Szakág soraiban

Dijlovaglas illusztracio1200

A Díjlovagló Championátust követő héten ismét megtelt a Nemzeti Lovarda: 300 lóval négy pályán futószáras, díjlovas, ügyességi és díjugrató versenyszámokban 300 induló 1700 startjával rendezte meg a Szabadidőlovas Szakág harmadik országos bajnokságát.

A díjlovas E és A programokat Schmidt Csilla és Czuczor (Korsós) Éva bírálta. Az egyik írnok Kékesi Kitti, frissen avatott bíró volt. E két szabadidős osztály felső, 15 év feletti korosztálya valójában egy két fordulós CDN-C versenyt eredményezett.

A szabadidősöknél haladónak tekintett E kategória 22, az itt nehéznek számító A 16 lovasát rajtengedélyes és REV nélküli lovasokra osztották. Az E második napi feladata, a SZADI III a 15 év alattiak felkészültségéhez képest is kis követelményű program volt, a 15 felettieknek pedig még kevésbé volt kihívás.

A 15 év alattiak között csak egy REV-es volt, a 12 éves Dublinszki Luca, az idei Championátus E kategóriás bajnoka. Erre tekintettel mindkét kategóriában egy életkori osztállyal feljebb, a 15 év feletti REV-esek közé sorolták. Ezt lópróbáló premiernek tekintette a sződligeti lovas, aki először ült versenykörülmények között a Des Lys Du Vivaro nevű, 2013-as születésű kancáján. A francia vérvonalból származó ló a Magyar Lovassport Szövetség tulajdona, pályázati úton került a Tündérkert Lovarda használatába. Lucának az eddig lovagolt haflingijéhez képest még túl nagy volt a látványos mozgású, hosszúnyakú, csak két hónapja lovagolt kanca. A 15 év feletti A-sok között már az általa nagyon jól ismert Noén ült és szokása szerint kihozta a maximumot a hafiból. Hiába voltak jobb képességű lovak is a mezőnyben, a sződligeti lovas a harmadik helyen zárt.

A legtöbb lovast, szám szerint tizenegyet mindkét nagy kategóriából a Csilló LSE indította. A szabadidős szakágvezető Csilló Rita folyamatosan bővülő, rajtengedélyező csapatából Köcski Nóra hacsak hat minősítő ponttal is, de ott van a szakági ifi ranglistán. Itt pontos vonalvezetéssel szombat-vasárnap egyaránt két-két elsőséggel biztos előnnyel megnyerte a csapattársával, Szaller Hannával megosztva lovagolta a Gréta nevű 24 éves kancán mindkét REV-es kategóriát. Szaller Hanna egy éve E-ben és A-ban volt így duplázó bajnok, most mindkétszer a REV-esek között állhatott a dobogó második fokára. Sződligetről Farkas Lilla a REV nélküliek között szerzett két bronzérmet. Hozzá hasonlóan duplázott a REV nélküliek között Rozsnyai Luca Bognár Zukiberg nevű 12 éves lovával Mátészalkáról, a Pincés Lovardából. Ha a kapott pontszámokat nézzük, E-ben, majd A-ban is Rozsnyai Luca volt az abszolút győztes. Vasárnap ő volt az egyedüli az egész versenynap során, aki egyik részfeladatára, egy klasszikus „négylábas”, zárt Állj!-ra nyolcast is kapott. „Civilben” a Debreceni Tudományegyetem másodéves joghallgatója. Kisgyerek kora óta Kovács Anita foglalkozik vele Mátészalkán.

A 15 év felettiek bajnoki végeredménye:

E szint, REV nélküliek:

  • 1.) Rozsnyai Luca Bognár Zukiberg n.l. Pincés LSE
  • 2.) Gagna Kitti Bíbor n.l. Nyírbátor LSHE
  • 3.) Farkas Lilla Lüszi n.l. Tündérkert LSE

E szint, REV csoport:

  • 1.) Köcski Nóra Gréta n.l. Csilló LSE
  • 2.) Szaller Hanna Gréta n.l. Csilló LSE
  • 3.) Gályász Veronika Audrey Pins nl.l Csilló LSE

A szint, REV nélküliek:

  • 1.) Rozsnyai Luca Bognár Zukiberg n.l. Pincés LSE
  • 2.) Czövek Vivien Baba n.l. Alpokalja SE
  • 3.) Farkas Lilla Lüszi n.l. Tündérkert LSE

A szint, REV csoport:

  • 1.) Köcski Nóra Gréta n.l. Csilló LSE
  • 2.) Szaller Hanna Gréta n.l. Csilló LSE
  • 3.) Dublinszki Luca Noé n.l. Tündérkert LSE

Szöveg: dr. Paizs Gábor, forrás: Díjlovagló Szakág
A borítókép illusztráció. Kép forrása: Pixabay

Kapcsolódó cikk
Kommentek