Ismét Boyd Exell a négyesfogathajtók legjobbja Aachenben

Boyd Exell Aachen2023 1200

A négyesfogatok négycsillagos versenyében összesen 12 nemzet 26 fogata vonult fel Aachenben. A mezőnyben idén is a legeredményesebb versenyzők nevei sorakoztak. Hazánkat Dobrovitz József, ifj. Dobrovitz József és Papp János képviselték.

Csütörtökön díjhajtás, pénteken egy joker akadályhajtás, ami a csapatversenybe és a végeredménybe nem számít bele, szombaton maraton, vasárnap pedig a végső helyezésekről döntő akadályhajtás várta a versenyzőket.

A díjhajtást az amerikai Chester Weber nyerte, de szorosan a nyomában volt Boyd Exell és Ijsbrand Chardon is. Dobrovitz József a 22., Papp János a 24., ifj. Dobrovitz József a 25. helyen zárta a versenyszámot. A csapatversenyben a német különítmény állt az élre, majd Belgium és Csehország együttesei következtek, Magyarország csapata az utolsó helyről várta a folytatást.

A pénteki joker versenyszámban a holland hajtók álltak az élre: Ijsbrand Chardon győzött, második Bram Chardon, harmadik Boyd Exell. Ifj. Dobrovitz József a nyolcadik, Dobrovitz József a 15., Papp János a 19. helyen zárt.

„Első indulóként hajtottam és úgy néz ki, egy egész jó útvonalat sikerült találni, merre menjünk, ezt bizonyítja az is, hogy Ijsbrandt és Bram Chardon is ezt választotta. Sajnos a 120-ast leütöttem elsőre, amivel 240 pontot veszítettem, viszont a pálya többi része nagyon jól sikerült, úgyhogy elégedett vagyok a teljesítményünkkel. Lendületes pálya volt, ami akadályok sok pontot értek, mind oxernek építették. Szerencsére sikerült szűken fordulni, de közben lendületesnek maradni. A jokert kétszer is meg tudtam hajtani jól, a lovak együttműködőek és figyelmesek voltak, nagyon boldog vagyok”- összegezte a versenyszám tapasztalatait ifj. Dobrovitz József.

Aachenben hagyományosan hosszú és nehéz maraton várja a versenyzőket, ezúttal nyolc akadályt kellett leküzdeni, ezeket a német Alexander Flocke tervezte. Ő lesz a július közepén Szilvásváradon megrendezésre kerülő nemzetközi fogathajtó verseny pályaépítője is.

A maratonon a német Michael Brauchle zárt az élen Boyd Exell és Koos de Ronde előtt. Dobrovitz József a 13., Papp János a 14., ifj. Dobrovitz József a 15. helyen ért célba. A magyar csapat három pozíciót javítva feljött az ötödik helyre, a cseh, angol és francia különítmény elé.

Az összesített eredményekről döntő akadályhajtásban ismét Ijsbrand Chardonnak szólt a taps, a német Mareike Harm vihette haza az ezüstérmet, harmadik a holland Koos de Ronde. Ifj. Dobrovitz József hibátlan hajtással épp csak lecsúszott az összevetésről, az időtúllépésért begyűjtött 3,07pontottal a kilencedik helyen zárt. Dobrovitz József 6,76 ponttal a 12., Papp János a 21. helyet szerezte meg a versenyszámban.

Ifj. Dobrovitz József az akadályhajtásról: „Amikor reggel kimentünk pályát nézni, első pillantásra kicsit visszahőköltünk, összesen két egyenes vonal volt benne, minden más íven és teli szűk fordulókkal, az okszereknél szintén. Három összetett akadály volt, egy hullám, szűkített selybák. Nem volt egyszerű a feladat. Elöl indultunk, aminek az volt a hátulütője, hogy nem tudtunk megnézni más hajtókat és rendesen belőni az alapidőt. Próbáltam egy adott ütemben teljesíteni a feladatokat és rövid ívű fordulókat csinálni.

A 11-12-13-14 volt a legnehezebb számomra. Ott folyamatosan szűken kellett hol jobbra, hol balra fordulni. Így utólag végigelemezve, a pálya első szakaszában lévő két egyenest nem használtam ki eléggé, ott vesztettem időt, a pálya karakterisztikája pedig nem engedte, hogy később behozza az ember a lemaradást. Janneman és Johnny teljesítményével meg vagyok elégedve, véleményem szerint jól dolgoztak, a hibákon pedig tovább dolgozunk.

Édesapám is verőhiba nélkül teljesítette az akadályhajtást, rögtön utánam következett, ő is alapidőt kapott, 6,76-ot.

Nagyon szeretem ezt a különleges helyszínt és büszke vagyok arra, hogy a válogatóversenyek után édesapám és én is ismét bekerültünk a csapatba és képviselhettük Magyarországot Aachenben. Dolgozunk tovább és kis pihenő után készülünk a következő megmérettetésre, ami Szilvásváradon lesz.”

Az összesített eredménylista élén ismét Boyd Exell végzett 152.35 ponttal, második Ijsbrand Chardon 154.63 ponttal, harmadik Mareike Harm (163.26). A magyar hajtók közül a legjobb eredményt 13. helyével Dobrovitz Józsf érte el (192.10), ifj. Dobrovitz József a 18. helyen (198.03), Papp János pedig huszadikként (205.24) búcsúzott az aacheni megmérettetéstől.

A csapatversenyt a holland hajtók nyerték (314.330) a dobogóra még Németország (322.860) és Belgium (344.640) versenyzői léphettek fel. További sorrend: 4. Ausztrália, 5. Magyarország, 6. Csehország, 7. Nagy-Britannia, 8. Franciaország.

Dobrovitz Aachen2023
Dobrovitz József
Ifj Dobrovitz Aachen2023
Ifj. Dobrovitz József
Papp J Aachen2023
Papp János

Forrás: CHIOAachen.de, Fogathajtó Szakbizottság, NLSF - Driving
Fotó: CHIO Aachen/Michael Strauch, Sonja Scharf, Karolina Swärdh

Kapcsolódó cikk
Kommentek