Kaposváron zajlott az év első nemzetközi lovastusa versenye

Boda Csenge Cum Laude og

A 2023-as év első hazai rendezésű nemzetközi versenyére került sor Kaposváron május 18-21. között. Rekord számú, közel 200 lovas adta le nevezését a versenyre, a hazai lovasok mellett a környező országokból, Ausztriából, Csehországból, Németországból, Romániából és Szlovákiából is szép számmal érkeztek nevezések. A nemzetközi kategóriákban 77, a hazai számokban összesen 110 páros állt starthoz a verseny pénteki napján.

A versenyre meghívott külföldi hivatalos személyek nemzetközileg is elismert, magas szinten képzett szakemberek voltak. Vezető bíróként a német Ernst Topp, a verseny Technikai Delegáltjaként a holland Gert Naber fogadta el a szervezők meghívását. Mindkét szakember a legmagasabb szintű FEI versenyeken szokott részt venni, elismerően nyilatkoztak a helyszínről és a rendezésről, illetve a résztvevők visszajelzései is pozitívak voltak.

A verseny előtti hét időjárása nem volt túl biztató, próbára tette a rendezőket, de végül minden a helyére került, és bár csütörtökön még esett, a hétvégére gyönyörű napos idő volt.

Pénteken a sok induló miatt egyszerre három négyszögben zajlott a díjlovaglás.

Szombaton a terepnapra kiváló időjárás és kiváló talajú, gyönyörűen felépített pálya fogadta a lovasokat. A nemzetközi verseny pályáit az elismert német szakember, Wilfried Thiebes tervezte, a tereppálya nagyon korrekt, a szinteknek megfelelő nehézségű volt. A nemzeti verseny résztvevői számára Jobbik Ákos tervezett feladatokat, szintén nagyon korrekt, jól lovagolható pályákkal fogadta a lovasokat. A kaposvári tereppálya adottságai miatt kiválóan felkészített, jó állóképességű, jó egyensúlyban levő lovakat igényel, hiszen a szintkülönbségek próbára teszik a párosokat.

A vasárnap reggeli állatorvosi vizsgálat után került megrendezésre a díjugratás. Délelőtt a nemzetközi számok, délután pedig a nemzeti kategóriák kerültek lebonyolításra.

A kaposvári verseny főként az utánpótlás korú lovasok számára fontos állomás, hiszen itt lehetőség van kétcsillagon hosszú formátumú versenyt teljesíteni, ami a korosztályos Európa-bajnokságra való minősülés alapfeltétele. Ez kiváló lehetőség volt a magyar utánpótlás válogatott számára.

Hazai sikerként elmondható, hogy minden nemzetközi versenyszám eredményhirdetésén volt magyar lovas. Magyar lovasok eredményei a májusi verseny nemzetközi számaiban:

  • CCI 1* Intro: Rády Anna Cin-Cin Kisegér 2.hely
  • CCI 2*-S: Grósz Kata- Kantharos-BP 4. hely, Hock Zsófia- Indikátor 6. hely
  • CCI 2*-L: Boda Csenge- Cum Laude 3. hely
  • CCI 3*-S: Hock Zsófia- Valencia 6.hely

A Pannon Lovasakadémia június 15-18. között újabb nemzetközi és nemzeti lovastusa versenynek ad otthont, amire ismét szép számmal érkeznek a nevezések. A rendezők szeretettel várnak mindenkit.

Forrás: Lovastusa Szakág
A borítóképen Boda Csenge és Cum Laude. Fotó: BindriPhoto

Kapcsolódó cikkek
Kommentek