Két magyar lovas sikeresen teljesítette a távlovas VB-t Abu Dhabi sivatagában

Fekete Patricia FEIL Iz Gregg

Abu Dhabiban 36 nemzet 117 ló-lovas párosa és 23 csapat küzdött meg a távlovas világbajnoki címért - köztük öt magyar lovas is.

A FEI a 2022-es távlovas világbajnokságot áthelyezte az olaszországi Veronából Abu Dhabiba (Egyesült Arab Emírségek), ezzel a verseny időpontja is módosult 2022 októberéről 2023 februárjára. Ez nem kis nehézséget okozott a minősült ló-lovas párosoknak, de mind az öt magyar lovas vállalta részvételt, így hét év után újra teljes csapattal állhatott rajthoz Magyarország. A csapat tagjai:

  • Fekete Patrícia - Gazal XXII-4
  • Gosztolai Zsanett - Shagya Bia
  • Marcsó Zsófia - O'bajan Boulos
  • Mihók Orchidea - Poldi
  • Szösz Letícia - Koheilan Szilaj
Tavlovas VB magyarcsapat 2
Tavlovas VB magyarcsapat 1

Az esemény ünnepélyes megnyitója csütörtök este zajlott, a 160 kilométeres táv pedig szombaton, helyi idő szerint 5:45-kor startolt el.

A lovasokat igazi sivatagi körülmények várták a hat kör során. „Az eredeti 122 induló közül 61 van még versenyben. Három magyar lovas vágott neki az ötödik körnek. A hőség még nem enyhült, de egy óra múlva már elkezd lemenni a nap. A két utolsó kör, 40 km és a három legnehezebb orvosi vár még Fekete Patríciára és Zizire, Mihók Orchideára és Poldira, továbbá Szösz Letíciára és Szilajra” – állt a Távlovagló- és Távhajtó Szakág verseny közben közzétett helyzetjelentésében.

„Véget ért a világbajnokság. 122 indulóból 44 ért célba (36.07%). A magyar versenyzők közül Fekete Patrícia és Gazal XXII-4 (Zizi) 19., Szösz Letícia pedig a 22.helyen ért célba. Gosztolai Zsanettet, Marcsó Zsófit és Mihók Orchideát 75 társukkal együtt sajnos kizárták. Gratulálunk a lovasoknak (mindegyiknek!) a kijutáshoz, felkészüléshez, versenyzéshez!” – írta Varga Katalin a verseny után.

Az első helyet egyéniben és csapatban is bahreini lovasok szerezték meg. Az egyéni világbajnok HH SH Nasser Bin Hamad Al Khalifa és Darco La Majorie nevű lova. A második helyen a rendező nemzet lovasa, Salem Hamad Saeed Malhoof Al Kitbi végzett Haleh nevű lovával – a páros 2021-ben győzelemmel zárta az olaszországi Pisában megrendezett világbajnokságot.

A harmadik helyet a spanyol Jaume Punti Dachs of Spain szerezte meg Echo Falls nyergében.

A sivatagi kihívás azonban még nem ért véget – legalábbis Fekete Patrícia számára, aki 2022-ben egy hónapon keresztül vezette a FEI világranglistát. Kiemelkedő teljesítményének köszönhetően személyes meghívás érkezett számára az Al Fursan Cup szervezőitől, így részt vehet a március elején Al Ulában megrendezésre kerülő kétcsillagos, 120 kilométeres versenyen.

Forrás: Magyar Lovas Szövetség Távlovagló- és Távhajtó Szakág, FEI
Fotó: FEI/ Liz Gregg, Magyar Lovas Szövetség Távlovagló- és Távhajtó Szakág

Kapcsolódó cikkek
Kommentek