Marcus Ehning harmadszorra győzött Aachenben

M Ehning aachen2023 1200

Az aacheni CHIO egyik fénypontját a közel negyvenezer nézőt befogadó füves arénában idén is a díjugrató versenyek jelentették.

A Mercedes-Benz Nemzetek Díját a svájci csapat nyerte: Steve Guerdat - Venard De Cerisy, Niklaus Schurtenberger - C-Steffra, Edouard Schmitz - Gamin Van't Naastveldhof, Martin Fuchs - Commissar Pezi. Utoljára 21 éve, tehát 2002-ben tudott győzelmet aratni a svájci különítmény az aacheni gyepen. Második Nagy-Britannia, harmadik pedig Belgium csapata.

Svajc aachen2023

A Rolex Nagydíj összevetésébe öt páros jutott be, közülük három német: Philipp Weishaupt - Zineday, Daniel Deußer - Killer Queen, Marcus Ehning - Stargold. Rajtuk kívül a mexikói Eugenio Garza Perez és Contago, valamint az olimpiai aranyérmes Rodrigo Pessoa és Major Tom indulhatott a végső győzelemért. Az összevetés pályáját Deußernek sikerült ugyan hibátlanul teljesítenie, de Ehning gyorsabb volt, ezzel harmadjára is megszerezte a győzelmet a legendás aacheni arénában. Második Daniel Deußer, harmadik Philipp Weishaupt.

M Ehning aachen2023

Az idei rendezvény egyik emlékezetes pillanata volt, amikor Ludger Beerbaum bejelentette visszavonulását. Az 59 éves lovas pályafutása során 20 nemzetközi érmet szerzett, ebből 12 arany, a legfényesebb minden bizonnyal az 1992-ben Barcelonában szerzett olimpiai aranyérem. Aachenben 35 alkalommal lovagolt a nagydíjban, a mostani, 2023-as megmérettetés volt az utolsó versenye.

L Beerbaum aachen2023

Az idei aacheni CHIO díjugrató versenyeire Európa tehetséges fiataljainak egy szűk köre is meghívást kapott. A megmérettetésre a 2021-es gyermek és 2022-es ifjúsági Európa-bajnokságon bemutatott kitűnő szereplése miatt a 16 éves ifj. Szuhai Gyula kapott meghívást Perthy Jackson nevű lovával. A lovas a verseny egycsillagos részében indulhatott. A páros vasárnap egy kisebb megcsúszás után begyűjtött négy hibaponttal, pénteken pedig egy remek, folyamatos, egy verőhibás pályával szépen helyt állt a világ legismertebb lovassport versenyén.

Forrás: CHIOAachen.de, Díjugrató Szakág
Fotó: CHIO Aachen/Jasmin Metzner

Kapcsolódó cikk
Kommentek