Pachl Benedek és Donna Friderika egyéni rekordot döntött Pilisjászfalun

Pilisjaszfalu2023 og

A magyar csapat - Yom-Tov Jazmin, Losonczy Anikó, Szokola Csaba és Pachl Benedek második lett a Nemzetek Díjában (FEI Grand Prix Special (CDIO3*-NC)) Pilisjászfalun. Dr. Fonyódi Ildikó paradíjlovas versenyző megnyerte a Grade V Para Grand Prix B versenyt fantasztikus 70,088%-os eredménnyel.

Pachl Benedek remekül teljesített az elmúlt hétvégén Pilisjászfalun. A magyar válogatott tagjaként a csütörtöki kvótaszerző versenyszámban a legjobb magyar teljesítményt hozta 68,84 százalékkal. Pénteken a Nemzetek Díjában tagja volt a második helyezett magyar csapatnak és egyéni teljesítménye a harmadik helyre repítette őt 68,617 százalékkal. Egy nap pihenő után a vasárnapi FEI Grand Prix Freestyle-ban (CDIO3*-NC) pedig megnyerte a versenyszámot, ráadásul egyéni rekordot döntött, fantasztikus, 75,430%-os teljesítménnyel.

„Donna Friderikával versenyeztem a magyar csapat tagjaként. Úgy gondolom, jól teljesítettünk a verseny során. Talán egy kicsivel kevésbé volt energetikus, mint Compiegne-ben, de abszolút hibátlan programot ment, úgyhogy nagyon boldog vagyok. Jó volt látni, hogy csütörtökön mennyien kijöttek nekünk szurkolni, nagyon jól esett.

A pénteki napon Grand Prix Special-t lovagoltunk. Ezt a programot nem nagyon teljesítettük még sem itthon, sem külföldön, mert mindig a Nagydíjra fókuszáltunk. Jól sikerült, de látszódott, hogy voltak hiányosságok. A vasárnapi napon minden a helyén volt. A zene, a feladatok jól sikerültek, saját egyéni csúcsomat is megdöntöttem ezzel a teljesítménnyel. Sajnos a kvótaszerzés nem sikerült, nagyon szoros volt a verseny, de másodikok lettünk, ezen nincs mit szépíteni, a lengyelek jobbak voltak. Ilyen ez a sport. Mostantól az egyéni olimpiai kvóta a cél. Ha jól számoltuk a pontokat, az elmúlt hétvégivel együtt jelenleg a harmadik helyen állok a ranglistán. Kicsit át kell variálni a versenytervet és megyünk tovább” – mondta Pachl Benedek.

Forrás: Lovasaink útja az olimpiára

A díjlovagló Pachl Benedek előtt felcsillant a kvótaszerzés

A közelmúlt remek eredményei után felcsillant az olimpiai kvótaszerzés lehetősége a díjlovagló Pachl Benedek előtt - az MTI összeállítása.

Miután a magyar versenyző 75,430 százalékos egyéni rekorddal megnyerte a zenés kűrt a pilisjászfalui Grand Prix Freestyle viadalon, megcélozhatja az egyéni kvótaszerzést a párizsi olimpiára. Pachl a Közép- és Kelet-Európa, valamint Közép-Ázsia országait magában foglaló C csoport egyéni ranglistáján feljött a harmadik helyre s mivel az első két helyezett versenyző ott lehet az olimpián, további jó forma esetén megvan az esély a bravúrra.

"A felkészülést továbbra is folytatjuk, ki kell válogatnom azokat a versenyeket, amelyeken plusz pontokat szerezhetek. A december végéig tartó kvalifikációs időszakban még 17 ország lovasai küzdenek a kvótáért. Ha sikerül még egy ilyen jót mennem, feljöhetek a második helyre, persze mindenki ezért küzd, szóval nehéz lesz. De keményen dolgozom érte" mondta az MTI-nek szerdán Pachl Benedek.

A Hollandiában élő és dolgozó 24 éves lovas jelenleg a Hexagon Istállónál képez ki lovakat, és egy hatéves kancával magyar színekben indul majd az augusztusi Fiatal Lovak Világbajnokságán is. Az MTI érdeklődésére Pachl elárulta, hogy az olimpiai kvótát viszont a családi tenyésztésű Donna Friderikával próbálja meg kivívni.

Pachl az esetleges kvótaszerzéssel egy hosszú sorozatot szakítana meg. Legutóbb Dallos Gyula minősült olimpiára díjlovaglásban, de lovának betegsége miatt sem 1992-ben Barcelonában, sem négy évvel később Atlantában nem tudott rajthoz állni.

Forrás: MTI

Fotó: Somogyvári Anett

Kapcsolódó cikk
Kommentek